Плюсовете и минусите на основаването с приятели

Има всякакви мнения по въпроса за започване на бизнес с приятел. Някои казват, че това е страхотно преживяване, което допринася за по-силен бизнес. Други казват, че никога не трябва да го правите.

Започването на бизнес с приятел има смисъл, защото обръщането към хората, които сме избрали да имаме в живота си, защото ги харесваме и споделяме сходни интереси, е много естествено, когато правим първите стъпки в предприемачеството.

Звучи забавно да влезеш в бизнес с приятел, ето защо толкова много хора го правят (всъщност, приблизително 40 процента от новите предприятия имат приятели като основатели). Но след това чувате за ужасяващите истории – партньорствата, които се разпаднаха, причинявайки разрив, който уби приятелството и бизнеса завинаги.

Бъдете внимателни, когато обмисляте да започнете бизнес с приятеля си. Както при повечето неща в живота, да станете бизнес партньори с приятели може да бъде успешно или неуспешно в зависимост от хората и обстоятелствата.

За да ви помогнем да решите дали вие и вашият приятел можете да „успеете“ като бизнес партньори, разгледайте тези плюсове и минуси на основаването с приятели.

Плюсовете

Доверие и честност

Тъй като вече познавате своя приятел и му се доверявате, можете да му се доверите, че ще бъде подкрепящ и отворен, и обратното. Понякога е по-лесно да бъдеш честен за проблемите, защото доверието вече съществува. Вече се познавате толкова добре, че е по-лесно да решите кой какви отговорности ще поеме и как можете да използвате силните си страни.

Споделена визия

Когато стартирате нов бизнес, да сте на една и съща страница с вашите съоснователи относно визията за бизнеса е от решаващо значение. Започвайки като приятели, вие вероятно сте мечтали за тази визия заедно – и знаете накъде искате да я постигнете.

Страстта не е нещо, което можете да фалшифицирате и е трудно да инвестирате някой друг във вашата визия, освен ако не вярва във вас. Това вече е уредено, когато се намерихте с приятел.

Някой, на когото да се облегнеш

Предприемачеството не е разходка в парка, особено в началото. Много хора се отказват и се връщат в корпоративния свят без система за поддръжка, която да ги насърчава да продължат.

Основаването с приятели означава, че винаги ще имате на кого да разчитате през трудни времена. Ще има добри и лоши дни и възможността да се подкрепяте един друг – и да празнувате заедно – може да означава разликата между постоянството и отказването.

Повече забавление на работа

Да имаш най-добрия си приятел през цялото време е страхотно. Можете да се шегувате заедно, да имате спокойна атмосфера в офиса и като цяло да се забавлявате повече на работа. Обикновено влизането на работа може да бъде малко затруднено, но тъй като вашата личност и вашите съоснователи вече са свързани, това може да накара работния ден да мине много по-бързо от нормалното.

Минусите

Слепи петна и непризнати слабости

Всички знаем, че нашите приятели не са перфектни – и въпреки това понякога може да е трудно да видим недостатъците, които другите правят, или да ги извикаме за поведение, което може да не служи на бизнеса. Никой не иска да разваля личните си отношения с приятели, но обикалянето на пръсти около проблемите може да доведе до потъващ кораб.

Освен това много екипи от основатели, които са били приятели, не могат да видят слабостите един в друг, просто защото споделят тези слабости. Получаване на външни перспективи е от съществено значение в процеса на изграждане на бизнес.

Борби за власт

Разбира се, никой не мисли, че ще се бори за контрол, когато влезе в бизнес с приятелите си, но това се случва през цялото време. Предприемачите винаги носят много шапки, но когато започвате бизнес с приятели, да знаете кои роли ще изпълнява всеки от вас е от решаващо значение. Ако един човек започне да поема отговорност и да действа като мениджър, другите основатели може да се разочароват и комуникацията да се прекъсне.

има голяма разлика между лидерство и управлениеи тази разлика може да определи дали основателният екип е изграден върху вдъхновение или негодувание.

Работата и социалният живот се размиват

Въпреки че съвместната работа може да бъде много забавна, това е нож с две остриета. Вашето общуване може просто да стане повече като работа и е лесно да изгубите от поглед приятелството си като отделна единица. Тъй като вие и вашият приятел ще живеете и дишате новия бизнес, вашата работа и живот може просто да станат едно цяло и трябва да можете да се отдръпнете и да отделите малко време за себе си.

Съществува и проблемът да знаете повече един за друг, отколкото повечето колеги. Това може да затрудни отделянето на професионалното от личното. Малки странности, които може да не ви притесняват в приятел, може да се окажат дразнещи като колеги.

Потенциално неудобен край

Разбира се, най-големият капан на основаването с приятели е потенциалът за объркано „разпадане“. Ако започнете да се карате редовно, не сте съгласни относно посоката, в която да поемете бизнеса, или ако единият партньор отстъпва на другия, може да назрява негодувание.

Понякога те кипват и в крайна сметка потапят бизнеса – и приятелството. Винаги е риск да откриете с приятели, защото имате присъщите рискове да започнете бизнес, съчетани с риска да загубите ценен приятел в процеса.

Продължете с повишено внимание

Основаването с приятели има високи залози и винаги трябва да бъдете предпазливи, ако решите да продължите напред. Някои хора го описват подобно на решението да се ожениш за някого. Известно ранно планиране може да помогне за предотвратяване на проблеми по-нататък и да ви помогне да изградите силна компания с вашия приятел.

Получете кристално ясна информация за това какви видове финансиране ще търсите (начално стартиране, peer-to-peer кредитиране, груповото финансиране и заемите за малък бизнес имат своите плюсове и минуси), каква ще бъде всяка от вашите роли и как ще се справите с комуникационни проблеми, които неизбежно ще възникнат по пътя. След това го напишете в писмен вид и го препращайте често.

Ще има неравности по пътя и ще трябва да ги предвидите, за да може вашият бизнес — и вашето приятелство — да останат непокътнати.

Андрю Дийн е бил консултант на стартиращи фирми в почти всяка индустрия от търговия на дребно до медицински изделия и всичко между тях. Той прилага lean методология и в момента пише книга за разширяване на бизнеса.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *