Подготвен ли е вашият бизнес за експоненциалния растеж на електронната търговия?

2020 г. беше невероятна година за електронната търговия – 10 години растеж само за три месеца видяха лидери в областта да въвеждат по-бързи, хиперперсонализирани изживявания, докато неофитите се хващат на борда на бандата със свежи идеи. Бизнесът трябва да бъде подготвен да продължи да се насочва към тази нова реалност на електронната търговия.

Докато бизнес лидерите се ориентират и се възползват от възможностите на този нов и разширен пазар, те неизбежно ще се сблъскат с няколко пречки. Например веригите за доставки вече ще изглеждат остарели; начините, по които се движим и складираме продукти, ще се нуждаят от преоткриване. Трансформирането на традиционни и аналогови модели във високоскоростни, ефективни цифрови изживявания ще бъде предизвикателна задача.

Въпреки тези предизвикателства, смяната също ще бъде доста доходоносна. Според глобално проучване на растежа на електронната търговия, продажбите на електронната търговия са се увеличили с близо 15% през 2019 г. и с около 32% през първите три тримесечия на 2020 г. Вече се формира модел на промяна, като потребителите започват да разбират цифровите технологии и все повече свикват с удобството на онлайн каси и доставка. Но ние само надраскахме повърхността на това, което е възможно.

Какво означават новите норми за електронна търговия за бъдещето на бизнеса

Въпреки че това безпрецедентно ниво на растеж на електронната търговия може да се забави с разпространението на ваксините, очакванията, които създаде пандемията, няма да изчезнат скоро.

Като за начало, социалните ограничения, наложени от пандемията, вече промениха поведението на потребителите по значителен начин. Shopify проучи 11 различни пазара и установи, че 84% от респондентите са пазарували онлайн по време на първата вълна на пандемията – и повечето от тези хора са от по-стари демографски групи, които доскоро не са били големи привърженици на електронната търговия.

Нуждите на потребителите, съчетани с присъщото удобство на онлайн пазаруването, вероятно са сигнализирали за промяна в традиционната демография на електронната търговия. Големият брой потребители, които искат да пазаруват онлайн, ще промени начина, по който бизнесът трябва да работи, а инфраструктурите ще трябва да се приспособят – нещо, което те трудно успяха да направят през последните месеци.

Без адекватни разпоредби (напр. осигуряване на правилни нива на запаси, възможности за обработка на поръчки и т.н.), растежът може бързо да претърпи тежък спад. Забавените или дефектни поръчки, лошото обслужване на клиентите и влошаването на качеството на продуктите могат да доведат до някои нещастни клиенти и – в крайна сметка – траектория на постоянен спад за някога обещаващи компании.

Как да се подготвим за революция в електронната търговия

Новите бизнес реалности носят и нови отговорности. В този случай преминаването към електронната търговия означава придобиване на нови умения и правене на нови инвестиции. Въпреки че производството и съхраняването на артикули е по-евтино с онлайн витрина, отколкото с физически център, сега фирмите трябва да отделят време, за да разработят и управляват своите уебсайтове.

Компаниите – особено малките предприятия – трябва да развият нови способности и да обучат нов персонал, често от нулата. Въпреки предизвикателствата, все още е възможно дигиталните начинаещи да успеят. Ето някои стъпки за действие, които можете да предприемете днес, за да сте сигурни, че вашият бизнес е готов да преодолее тези предизвикателства и да поддържа растеж.

1. Създайте водонепропусклив спасителен сал

Подробните планове имат начин да се изработят. Проучванията показват, че компаниите с разработени бизнес планове са с 16% по-склонни да постигнат жизнеспособност, отколкото тези, които нямат стратегии.

Вашият бизнес план ще бъде най-добрият ви приятел, докато преминавате към електронната търговия и ще помогне на вашата компания да остане на повърхността. Записването на вашия план – в пълни подробности – ще даде на вашата организация пътна карта от стратегии, които водят директно до ясни цели.

Дори ако голяма част от вашето пътуване в електронната търговия остава да бъде открито, работата по бизнес план ще елиминира повечето ненужни изненади. Освен това ще сте готови да съставите бюджет и да управлявате финансите си, за да се справите, когато се появят неочаквани препятствия.

2. Направете напредъка по-вероятен, като го проследявате

Както при всяка бизнес цел, ще искате да измервате KPI и съответно да коригирате стратегията си, докато се адаптирате към електронната търговия. Започнете, като определите кои маркери за успех са значими за вас и след това прикрепете KPI към свързани етапи.

Може да изберете да се съсредоточите върху процента на реализация или броя посетители на вашия сайт, които се превръщат в купувачи. Можете да проследите удовлетвореността на клиентите и да използвате проучвания на място, за да оцените щастието на потребителите. Каквото и да е важно за вас, следете напредъка си, докато натискате иглата на вашата производителност и крайния резултат.

CRM решения. Прозрения за данни от първа страна. Инвестиране в изпълнение и автоматизация. Това са само някои от тенденциите, които се очаква да се появят в индустрията на електронната търговия през тази година, но те със сигурност не са единствените, които ще трябва да следите.

Прогнозирайте тенденциите, когато е възможно. Те ще ви помогнат да угодите на потребителите в близко бъдеще и да използвате вашите инвестиционни долари разумно. Тенденция като зеленото консуматорство, например, ще бъде важна, когато проектирате и пускате продукти на потребители на хилядолетието. Все повече хора избират да заемат позиция за устойчивост – ако можете да говорите с тези хора с вашите бизнес избори, може да спечелите куп лоялни купувачи.

Да, да останете присъстващи с вашата стратегия за електронна търговия е най-сигурният начин да я поддържате в правилната посока. Просто не изпускайте от поглед какво може да ви предстои и как това бъдеще може да повлияе на вашия бизнес.

4. Учете и растете с обратна връзка

Получаването на обратна връзка от всяка област на вашия бизнес е жизненоважно за насочване на растежа ви в правилната посока. Обратната връзка от клиентите е страхотна. Със сигурност не искате да се намесвате в покупките или да досаждате на хората, но можете да потърсите креативни начини да регистрирате удовлетворението на етапите на сърфиране, купуване и доставка.

Обратната връзка ще ви даде горивото, от което се нуждаете, за да направите изживяването на уебсайта си по-персонализирано. Клиентите ще започнат да чувстват, че ги разбирате, техните нужди и желания. Изграждането на този мост в крайна сметка ще вдъхнови потребителите да преминат и да се ангажират с вашите услуги за електронна търговия.

5. Балансирайте ръчния труд и автоматизацията, за да избегнете грешки

Човешката грешка е неизбежна в бизнеса, а липсата на лично отношение е често срещана онлайн. Избягвайте ненужни грешки, като архивирате вашите ръчни процеси с автоматизирана технология.

Прехвърлете вашите традиционни или остарели системи към по-нови програми. Бихте могли например да възложите изпълнението на вашата поръчка на трета страна. Можете също така да автоматизирате нивата на запасите, така че клиентите да виждат незабавно, когато продуктите, които често купуват, са на изчерпване. Каквото и да правите, позволете на автоматизацията и човешкия контекст да работят в тандем, за да сте сигурни, че нищо не пада през пукнатините.

6. Създайте ясна линия за комуникация с вашата верига за доставки

Докато вашият бизнес възприема електронната търговия и се подготвя за растеж, вашата верига за доставки ще бъде вашата жизнена сила. Начинът, по който продуктите се произвеждат, преместват, изпращат и доставят, може да бъде разликата между доволните и недоволните клиенти.

Започнете с вътрешните си комуникации, като се уверите, че членовете на екипа познават системите, които използват. Поддържайте ясни средства за актуализиране на нивата на запасите, търсенето и целите, за да поддържате веригата си за доставки прозрачна. Тази прозрачност е важна за вас и вашите клиенти, но също така е полезна информация за всеки производител, превозвач и логистичен доставчик по пътя. Повишената яснота ще вдъхне повече доверие във вашата система и по-висок потенциал за растеж.

Възприемане на електронната търговия за растеж на бизнеса

Зашеметяващите нива на растеж вече са трансформирали пейзажа на електронната търговия и са променили поведението на потребителите – може би за постоянно. Въпреки че това темпо може да изглежда шокиращо или смущаващо, можете да начертаете пътя напред за вашия бизнес. След като прегърнете безпрецедентния растеж на електронната търговия, можете да започнете да се наслаждавате на плячката от тази промяна.

Ян Беднар е главен изпълнителен директор и основател на ShipMonk, технологична компания, която преосмисля транспортната логистика на трети страни. Беднар – родом от Чешката република – се премества в Америка, за да посещава Атлантическия университет във Флорида, където предприемаческите му интереси се разпалват достатъчно, за да стартира BedaBox, стартираща компания за корабоплаване, която стана предшественик на ShipMonk. Беднар живее в Диърфийлд Бийч, Флорида.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *