Първи стъпки за подготовка на детето ви да управлява семейния бизнес

Прекрасното нещо на семейните фирми е, че те са семейство предприятия. Няма никой, който да е обичан повече от вашите деца. Вие ги обичате, отглеждате ги и ги обучавате всички с надеждата, че ще израснат като самодостатъчни, уверени и щастливи възрастни.

Тези от нас, които ръководим нашите собствени компании не мога да не мечтая за възможността да въведем децата си в нашия бизнес. Да им покажем въжетата, да ги гледаме как растат и след това един ден да ги гледаме как извеждат бизнеса на следващото ниво.

Ако подготвяте вашия тийнейджър или млад възрастен дете да дойде на себе си работите в семейния си бизнес за първи пътимате само един шанс да направите добро първо впечатление – както за вашето потомство, така и за останалата част от вашия екип.

Никога няма да забравя, когато за първи път отидох да работя за семейния бизнес, Olan Mills. Бях на 13 и това беше първата работа, която съм имал, освен да търкам листата на съседите за парите, които биха дали на мен и приятелите ми.

Трябваше да взема автобус в центъра, да се прехвърля на друг автобус и да вървя около пресечка до завода на индустриалния булевард.

Въпреки че много пъти преди това бях ходил в завода с майка ми, за да видя дядо ми, този път беше различно. Дядо ми беше починал и аз бях единственият член на семейството, който работеше в нашето местоположение в Далас – така че всички погледи бяха вперени в мен.

И каква престижна работа имах, като се има предвид моето именито положение? Отговарях за събирането на всички празни кутии от филми, поставянето на капаци върху тях, опаковането им в кутии и изпращането им до студия в САЩ.

Доложих на жена на име Дарлийн, която може да е завършила гимназия. Тя беше прекрасна. Въпреки че осъзна, че съм „внукът на г-н Милс“, не можеше да й пука по-малко. Тя беше любезна, но ме управляваше така, сякаш ще има нов служител. Имах късмета тя да ми е първият мениджър.

1. Започнете ги от дъното и ги оставете да растат

Каква първа роля трябва да дадете на детето си, когато за първи път дойде на работа? Моята препоръка би била да ги започнете от дъното и да ги накарате да докладват на служител на по-ниско ниво.

Това може да ви се стори странно. Как е възможно този подход да култивира лидерските умения на детето ми? И защо да не ги поставите в роля, която по-подобава на техния интелект и възможна бъдеща позиция в бизнеса?

Нека ви кажа защо: Битие добър лидер означава, че хората искат да ви следват. На 13, 22 или 30, като новобранец в бизнеса и роднина на основателя, никой няма да ИСКА да ви последва в началото.

Хората следват другите по 3 причини:

1. Имат им доверие

2. Те дават пример

3. Уважават ги

Със сигурност има и други характеристики, но елиминирайте някоя от тях и желанието за следване бързо пада.

Има общо изключение от това: когато вашият син е Ник Д’Алоизио, 13-годишният изобретател на приложението Summly, което кондензира големи количества текст, което беше продадено на Yahoo! за 30 милиона долара.

Когато някой има универсално признат екстремен опит в някаква област като „убийствени приложения“, създаващи „еднорози“, хората ще го последват.

2. Накарайте детето си да докладва на някой друг, освен на вас

Така че очаквайте те да работят упорито на тази позиция, както всеки друг начален член на екипа. Накарайте ги да докладват на мениджър, който не сте вие.

Този подход ще изпрати силно послание към всички останали служители в компанията: вашето дете не търси и не трябва да получава специално отношение. Те искат да бъдат оценявани по заслугите си, а не по връзките си, и че са готови да направят всичко необходимо за успеха на бизнеса.

Освен това, тъй като детето ви поема повече отговорности, другите ще са по-склонни да го уважават, знаейки, че не е било по-добре да си изцапа ръцете.

3. Позиционирайте ги така, че наистина да научат всяка област на бизнеса

Може би първата им позиция е преместване на инвентар, етикетиране на продукти, обслужване на клиенти или счетоводство. Както опитен бизнесмен може да потвърди, може да отнеме около година само за да станете експерт в най-простите области.

В същото време сте по-подходящи да вземате сложни решения, когато наистина разбирате основната механика и основите на бизнеса. И често тази дълбочина на разбиране може да дойде само от извършването на работата.

Не забравяйте, че една седмица да цапате ръцете си не е достатъчна и не забравяйте да оставите детето си да се заеме с мръсната работа, стресови моменти и ситуации с извънреден труд.

По същите тези линии, считайте детето си за „роувъра“ на компанията. Ако някой не разполага с ръце и има нужда от помощ, а младши има бавен период в момента, накарайте го да попълни.

4. Накарайте ги да бъдат лидери в сянка в различни отдели

Ако работата във вашата компания е лятната работа на вашия тийнейджър, имате още една възможност, тъй като новата учебна година започва да наближава, добър обрат в края на лятото може да бъде да ги запознаете с повече области на бизнеса. Може да е подходящо да дадете на детето си преглед на по-сложните и стратегически аспекти на бизнеса.

Количеството време и фокусът, които да посветите тук, зависи от нивото на интерес и способности на вашето дете. Някои прости примери могат да включват да ги накарате да дойдат на работа в офис дрехи за един ден и да се срещнат с редица хора на ключови функции в компанията. Купуване, мърчандайзинг, маркетинг, счетоводство, човешки ресурси, ИТ и др.

Помолете тези хора да минат през основно обяснение какво правят и защо това има значение за компанията. За един тийнейджър това няма да означава много. Но процесът ще. И ги насърчавайте да задават въпроси. Това ще създаде разбиране, че докато основната работа, която детето ви върши, е важна, има и други сложни компоненти на бизнеса, които допринасят за ефективните операции.

Поглеждайки назад към моя опит с Olan Mills, никога няма да забравя лятото, което прекарах в офиса, получавайки, сортирайки и обработвайки поръчки. Всичко беше на хартиен носител и имаше тонове от тях.

Бързо копнеех да се върна във фабриката за обработка на кутии с филми. Въпреки това бях изложен на административната страна на бизнеса и научих колко е важно точното обработване на поръчките.

5. Осигурете възможности за разбор и свързване на точките

Вашата най-добра роля като собственик е периодично да информирате как върви и след това да посочите и споделите някои от сложните проблеми, предизвикателства и възможности в тази област.

Подхождането към тийнейджърските години по този начин ще помогне на детето ви да научи основите, да развие взаимоотношения и да се научи да работи с различни хора, като същевременно спечели тяхното уважение. Той трябва да предлага поглед от птичи поглед към целия бизнес. По този начин в бъдеще те ще бъдат добре позиционирани да водят потенциално бизнеса към следващото поколение.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *