разберете как работи Blockchain

В тази публикация ще обясним малко за Blockchain и как се използва.

Не говорим за ракетна наука, тази технология се прилага зад няколко криптовалути, включително биткойн. Като прочетете това съдържание, ще разберете по-добре как се използва Blockchain в тази цифрова валута.

Продължавайте да следите и приятно четене!

Какво е Blockchain?

Blockchain не е нищо повече от a списък на всички биткойн транзакции направени след създаването на монетата. Тези транзакции са групирани в блокове и всеки блок има препратка към предишния си блок, като по този начин образува верига. Оттук и името: блок (блок) + верига (верига/верига).

Всяка транзакция има източник и местоназначение, като всеки от тях е идентификатор на портфейла и това е този списък с транзакции определя колко bitcoin има всеки портфейл.

По този начин „попечителството“ на биткойните е в блокчейна, а не в портфейла. Така чеО Това, което определя колко биткойни има в портфейла, е историята на транзакциите в блокчейна.

В Clear нямате нулево посредничество за най-добрите продукти на пазара. отворете акаунта ситой е онлайн, бърз и 100% безплатен.

Как работи контролът блокчейн?

И кой контролира този блокчейн? В крайна сметка контролерът има власт над това колко биткойни има всеки портфейл. Но точно тук идва една от основните концепции и може би основната сила на биткойн: децентрализацията.

Никой не контролира сам блокчейна. Блокчейнът се определя с консенсус от биткойн мрежата, която се състои от всеки, който иска да бъде част от нея, просто конфигурира подходящия софтуер на своята машина и се свързва с други възли на тази мрежа.

Днес биткойн мрежата има приблизително 12 000 възела.

бключалка: какво е портфейл?

Но тогава какво е портфейл? В блокчейна портфейлът е просто a двойка кодове, които идентифицират портфейла, и че всеки може да генерира, просто използвайки подходящия софтуер (има няколко налични в интернет, включително официален).

Но как да прехвърля биткойн (или част от биткойн) от моя портфейл в друг? И защо други не могат да фалшифицират транзакции от мое име?

За това се използва техника за криптиране, където Всеки портфейл се състои от две части: публичен ключ (който също е идентификатор на портфейла) ​​и частен ключ (до който трябва да има достъп само собственикът на портфейла).

Собственикът на портфейла генерира код за удостоверяване от данните за транзакцията (като произход, местоназначение и сума за прехвърляне), използвайки частния ключ.

Всеки може да провери, като използва публичния ключ, че кодът, предоставен в транзакцията, съответства на данните в транзакцията и следователно е валиден.

Математическите свойства на тази техника гарантират, че кодът, генериран с помощта на частния ключ, може да се провери чрез публичния ключ и го прави изключително трудно да се създаде този код без да знаете частния ключ (много милиарди години, използвайки най-бързите процесори).

Как да добавя транзакции?

Вече видяхме, че само собственикът на портфейла може да създаде транзакция от този портфейл. Но как можем да добавим транзакция към блокчейна?

Тъй като всеки възел в биткойн мрежата трябва да има идентично копие на цялата блокова верига, ако два възела решат да добавят транзакция едновременно, мрежата трябва да постигне консенсус коя транзакция ще бъде добавена първа.

Разберете концепцията за копаене

Това е мястото, където концепцията за минен. За да се предотврати всеки възел да добавя нови транзакции всеки път, което затруднява синхронизирането на всички, транзакциите се групират в блокове.

Копачът на биткойн избира предложени транзакции в мрежата и създава блок. За да добавите този блок към блокчейна, за да го приемат други възли, той трябва генериране на математически код (хеш) от блоковите данни.

Този код трябва да има определени характеристики, които изискват много изчисления, за да се генерира, и трудността се коригира автоматично от мрежата, така че средно някой да може генерирайте блок на всеки 10 минути.

Това изисква инвестиция по отношение на изчислителна обработка, така че да се добави блок, улесняващ синхронизирането на блокове в мрежата, тъй като ще има само един нов блок средно на всеки 10 минути.

Когато се генерира нов и се приеме от мрежата, всички останали блокове, които са били генерирани, стават невалидни, тъй като краят на блокчейна се е променил.

Стимули за добив

Стимулът някой да иска да прави това копаене идва от 2 източника: генериране на нови биткойни и такси за транзакции.

Генерирането на нови биткойни се случва с всеки нов блок, където копачът получава определено количество биткойни за генерирането на този блок. Тази сума се намалява наполовина на всеки 210 000 блока и в момента е 12,5 биткойна на генериран блок.

Другият стимул идва от таксите за транзакции. Всяка транзакция предлага такса (посочена в самата транзакция) на копача, който включва тази транзакция в блок, добавен към блокчейна.

Тези награди вече са посочени в блока и следователно се получават автоматично от копача, когато блокът е включен в блокчейна.

Къде да купя биткойни?

И в края на краищата, как да купя биткойн? Чрез a биткойн борса. Борсата е компания, която позволява на клиентите си да търгуват активи помежду си, а на биткойн борса активът е самият биткойн.

Има няколко борси за биткойни в света и дори в Бразилия, които ви позволяват да търгувате с биткойни, използвайки реални. Цената варира в зависимост от бидовете и офертите, изпратени от потребителите на борсата, която в момента има висока волатилност.

Затова мнозина смятат, че идеалното би било да има автоматизиран начин (като SmarttBot работи за B3) за работа с биткойни, но засега има само платформи извън Бразилия, като SFox, които автоматизират операциите по изпълнение.

Най-често срещаната стратегия в bitcoin в наши дни е Купете и задръжте, тоест купете и изчакайте bitcoin да поскъпне. Но все още има много дебати за бъдещето на биткойн, дали той ще се утвърди като дигиталната валута на бъдещето или е мода, така че биткойн все още се счита за инвестиция с висок риск.

И дори сред онези, които вярват, че биткойнът ще продължи да укрепва, докато не се установи на пазара, все още има съмнения на каква цена ще се стабилизира.

ETF за криптовалута

Друг начин да навлезете в света на цифровите валути е чрез ETF за криптовалута. ETF, или Борсово търгуван фондможе да се определи като a инвестиционен фонд, който използва специфичен индекс като насочване. Но какво означава?

Мислете за ETF като за „пакет“ от активи избран от мениджъра на фонда, като винаги се взема предвид определеният индекс, като Ibovespa. По този начин се сглобява портфейл с подобни акции, следвайки „модела” на останалите.

По този начин можете да придобиете част от ETF, която е най-пряко идентифицирана на B3, например.

Гореспоменатите ETF за криптовалута също са много популярни. Накратко, те базират своя индекс на цифрови валутикато биткойн, като структурират и избират своите активи по този начин.

Ако сте нов в този свят, крипто ETF може да са правилният начин. С тях можете диверсифицирайте инвестициите си по-лесно.

Това разнообразие е изключително добре дошло, съгласни ли сте? За да ви помогнем с това, отделихме някои PRO към PRO съвети за да можете допълнително да диверсифицирате с ETF. Да вървим, екип!

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *