Скучна и повтаряща се работа, синдром на отегчение

Малко хора все още са чували за синдрома на бореаут. Терминът е използван за първи път през 2007 г. от двама швейцарски консултанти Peter Werder и Philippe Rothin и изглежда е синдром, засягащ нарастващ брой работници.

В тази статия ще видим какво е бореут, какви са симптомите и страничните ефекти. Синдромът изглежда все по-често срещан при работниците и поради по-голямата изолация, причинена от формите на дистанционна работа.

Освен това ще можете да вземете конкретен тест, за да разберете дали и вие страдате от това.

Ще разберете също какво да правите, ако разберете, че имате синдром на бореаут, какви са лекарствата и че това състояние не засяга само работниците, но може да включва и безработни или пенсионирани хора.

Преди да продължим: Имайте предвид, че пробиването и изгарянето са две различни условия. Първият, по-специално и както се вижда от името, се отнася до чувството на скука.

Какво е boreout?

Отворът е все още малко проучено състояние, което се среща при работници и извън тях. Всъщност може да се появи и при някои пенсионери или при хора в състояние на безработица.

Технически се определя като състояние на скука, което продължава с течение на времето и което води до значителна липса на удовлетворение.

С други думи, това е дисбаланс, който при работниците създава значително несъответствие между часовете, прекарани в офиса (или на работното място) и обема на дейността, която трябва да се извърши.

Синдромът следователно се появява при онези работници, на които са поверени малко и безполезни задачи за изпълнение.

Следователно това е синдром, причинен от скука, но също и от:

  • липса на стимулация;
  • невъзможността за кариерно развитие;
  • от изолация;
  • поради значителна незаинтересованост от работата.

Ако от една страна, следователно, прегаряне възниква, когато има прекомерно натоварване от стрес и задачи, напротив, отегчение възниква поради липса на стимули и когато задачите, които трябва да се изпълнят, са минимални.

Отворът може също да бъде от индуциран характер. Например, когато възникне случай на тормоз. Работодателят може прогресивно да повери на работника все по-малко и по-малко задачи, като по този начин го подтикне да подаде оставка.

Boreout: последствия и ефекти на работното място

Най-очевидните последици от бораута водят до цяла поредица от странични ефекти: стрес, безпокойство, депресия, липса на увереност и самочувствие.

Синдромът на Boreout и последиците от него в живота на работника са силно обсъждани аспекти, особено напоследък.

По-специално, тъй като дистанционната работа или интелигентната работа се разпространяват все повече и повече, работниците страдат от липсата на връзка на живо.

Липсата на връзки, ограниченията в общуването улесняват изолацията и появата на скука.

В края на краищата, дори преди пандемията -19, 43% от работниците съобщават, че се чувстват отегчени на работа, както се съобщава в проучване на Udemy.

Ефектите от пробиването на работното място наскоро бяха изследвани в изследване, представено в BMIJ.

Проучването, в което участват 186 индивида, определя ефектите на бораута върху депресията, тревожността и стреса.

Работата има очевидна психологическа функция върху хората. Когато човек е доволен от работата си в компанията и доходите са значителни, хората почти не изпитват негативни чувства.

Проблеми възникват, когато работникът по някакъв начин е принуден да изпълнява дадена работа по очевидни икономически причини. Той изпълнява, с други думи, задачи, на които не може да придаде значение. И в този контекст възниква скуката и възникват конфликти с работодателя, с колегите и с членовете на семейството.

Според Stock (2015) бореаутът се характеризира с три фактора: кризи на растежа, на смисъла и скуката от работата.

Три фактора, които създават убеждението у служителя, че работата му е безсмислена.

Изследването подчертава тясната връзка между тревожността и отегчението, като подчертава как това състояние при един работник води до проблеми за цялата компания по отношение на намалена ефективност, по-голямо отсъствие от работа и по-големи възможности за възникване на конфликти между колегите.

Какво да правите, ако страдате от бореут

Да се ​​чувствате малко отегчени от време на време през работния ден е нормално. Не всички задачи и задължения са приятни и понякога трябва да стиснеш зъби и да продължиш напред.

Когато обаче забележите: че вашите задачи и задължения вече не са това, което са били, различно отношение към вас от вашия работодател и колеги, липса на работа, проблеми с намирането на нови клиенти и постоянни състояния на тревожност, депресия и скука тогава вероятно е да страдате от бореаут.

Преди да се свържете с лекар и евентуално с адвокат, който може да провери дали има някакво незаконно поведение, прилагано от колеги и работодател срещу вас, можете да опитате да вземете теста, създаден от нас на cercalavoro.it.

Трябва също да се отбележи, че boreout е синдром, чиито изследвания са все още в начален стадий. Следователно не е лесно да можете да предотвратите появата на скука.

Тъй като е проблем, тясно свързан със скуката, също е трудно да можете да установите точни граници. Някои хора са склонни да се отегчават по-лесно от други. Освен това трябва да се има предвид, че не е възможно предварително да се установи кога дадена задача или работа е била конкретно възложена на работника, за да го накара да напусне работното място.

Изправен пред гореспоменатия сценарий, работникът трябва първо да се запита и да се опита правилно да дефинира проблема.

Може да е полезно да си зададете някои въпроси като:

  • От колко време изпитвам чувство на скука, безпокойство и депресия?
  • Свързани ли са с работа или с външни събития?
  • Кога за последен път се почувствах удовлетворен на работа?
  • Какви действия мога да предприема, за да променя състоянието на нещата?

След като се опитате да отговорите на следните въпроси, служителят може да се опита да установи диалог с отдела за човешки ресурси на своята компания или директно с работодателя.

Подчертаването на вашия дискомфорт може да доведе до цяла поредица от подобрения. Например, работодателят може да промени някои задачи, да премести работника в отдела или, по-общо, да предприеме стъпки за подобряване на силните страни и талантите на работника.

Независимо дали работата се извършва дистанционно или в корпоративни офиси, неправилният баланс между професионалния и личния живот отново изглежда е истинският отключващ фактор зад бораута, както и други подобни проблеми, срещани на работното място.

Наличието на правилен баланс между времето, което да посветите на себе си и семейството си, и работното време трябва да бъде основно първо условие, за да избегнете синдроми като отегчение или прегаряне.

Вроденото желание да имаш цел в живота

Отегчението, както видяхме, възниква, когато работниците или хората като цяло изпитват състояние на постоянна скука, главно поради чувството, че са малко полезни за обществото.

Това води до множество негативни последици, които се отразяват на настроението. Докато един работник е харесван, вземан под внимание, добре платен и има стабилна работа, всичко е наред.

Проблемите започват, когато нямаш точно определена роля в обществото и когато имаш чувството, че докато прекарваш дните си, не носиш никаква полза както на себе си, така и на другите.

Японците откриват смисъла на живота в Икигай, който изглежда е отлично лекарство срещу появата на буреут.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *