Средна заплата в Италия през 2023 г. Разлики и сектори, в които печелите повече

Знам го средна заплата в Италия през 2023 г това е важно не само за статистически цели, но и за всички онези, които бавно навлизат в света на труда. Знанието каква заплата да очаквате може да ви помогне да оцените предложение за работа и след това да решите дали да го приемете или не.

В Италия, както и в Европа, въпросът за заплатите е централен. Заплатата или най-общо доходите на работниците са огледалото на икономиката на една страна.

В това проучване ще се съсредоточим върху средната работна заплата в Италия. Изтъкват се различни разлики в зависимост от изпълняваната работа, образованието и пола.

Ще се съсредоточим и върху други също толкова полезни параметри, които трябва да знаете, като например RAL (брутната годишна заплата) и на RAG (годишната глобална заплата). Последното е възнаграждението, включващо бонуси и стимули.

Средната заплата в Италия през 2023 г

Като се вземат предвид последните налични данни на Istat, средно заплатата на работник в Италия е малко над 21 000 евро годишно. Равняващо се на приблизително 1700 евро на месец.

Анализирайки RAL, брутния доход, това е очевидно по-високо и около 29 500 EUR. Като цяло, колкото по-висока е заеманата позиция, толкова по-висок е и RAG, предвид наличието на стимули и бонуси.

Когато говорим за заплата или заплата, трябва да се уточни, визираме това, което се получава от подчинените или зависимите работници.

Следователно самостоятелно заетите лица или лицата на свободна практика, както и пенсионерите, са изключени от цифрата.
Както ще анализираме подробно в следващите параграфи, има ясни разлики в зависимост от:

 • От заеманата роля
 • От района на пребиваване
 • Такива
 • На обучение.

Освен това, тъй като това е средна заплата и според отчетеното в MEF, трябва да се има предвид, че:

 • 29% декларират доход до 10 000 евро
 • 27% декларират между 10 000 евро и 20 000 евро
 • 30,4% декларират между 20 000 евро и 35 000 евро
 • 9,5% декларират между 35 000 евро и 60 000 евро
 • 2,7% декларират между 60 000 евро и 100 000 евро
 • 1,1% декларират между 100 000 евро и 300 000 евро.
 • По-малко от 41 000 души в Италия декларират над 300 000 евро.

Накратко, статистически богатството в Италия не е лесно.

Заплата и среден RAL по възраст, обучение и сектор

Продължавайки да навлизаме в темата, важните разлики между заплатите в Италия зависят от много други фактори.

Както знаете, възрастта е един от тях. Статистически, 30-годишен работник печели по-малко от 50-годишен работник.

Средният RAL до 34-годишна възраст е около 25 000 евро, който нараства до 31 000 евро за работници на възраст между 45 и 54 години.

Наличието на диплома също влияе върху заплатата. Дипломата гарантира винаги средно по-добра заплата. Средно е почти 40 000 евро на година срещу малко над 27 000 за незавършилите.

Тези, които завършват обучението си с магистърска степен, могат да очакват средна заплата от около 47 000 евро.

Освен това е легитимно да се запитаме дали е по-добре да работим в публичната администрация, като се подготвяме и преминаваме конкурс, или е по-добре да изпратим учебната програма на частна фирма. Е, в този случай трябва да се вземат предвид много фактори.

Що се отнася до публичния сектор, минималната заплата зависи от вида на извършената работа. Един училищен работник, например, получава средна заплата от около 28 000 евро, но заемането на важни позиции може да доведе до доходи над 100 000 евро годишно.

Например, помислете за кариерата на префекта или магистрата.

Подобен аргумент може да се направи и за частния сектор. Работата в компания от сектора на финансовите услуги е избор, който гарантира отлични средни заплати, дори над 40 000 евро на година.

Докато работещите в земеделския сектор получават по-ниска средна заплата.

За сметка на това заплатите, получавани от работещите в търговията и строителството, са в съответствие със средните за страната.

Очевидно много зависи от вида на притежаваната професионална квалификация. Независимо от индустрията, станете мениджъри, осигурява приходи близо до 100 000 евро на месецслед тези, които печелят най-много са:

 • Служители или мениджъри
 • служителите
 • работници

И накрая, статистически колкото по-голяма е една компания, толкова по-вероятно е тя да е готова да предложи по-добър договор при същата позиция. Внимавайте обаче, че в дългосрочен план оставането в същата компания може да не увеличи адекватно заплатата в сравнение с хората, които сменят компанията или работата си на всеки 4/5 години.

Доходите на среден работник: разликата в заплащането между половете

Феноменът на разликата в заплащането на жените и мъжете заслужава специално внимание: при еднакви отработени часове и равни задачи жените печелят по-малко от мъжете.

Феноменът е повече или по-малко разпространен в Италия или в Европа и представлява един от многото проблеми, които трябва да бъдат отстранени възможно най-скоро.

Както се подчертава в документ на Европейската комисия жените печелят повече от 14% по-малко от мъжете. Освен всичко друго, през последните 10 години не е установено намаляване на разликата.

The разликата в заплащането между половете е видна в частния сектор за разлика от публичния сектор, където разликата е по-малко продаваема.

Според скорошно проучване на Almalaurea, разликите в заплатите започват да се проявяват още през първата година на работа, като по този начин засягат най-младите.

Средно една работничка получава първа заплата от около 1000 евро срещу 1200 евро за една работничка. Разликата от около 200 евро на месец остава непроменена и през следващите 5 години.

Минималната заплата в Италия

Допълнителна информация, която трябва да знаете, се отнася до минималната заплата. Въпреки факта, че често се обсъжда в новините и в токшоута в Италия към днешна дата все още няма закон за минималната заплата дори и на нормативно ниво да се обсъжда. Заплатата в някои случаи е изключителна, произтичаща от колективното договаряне.

Въпреки това член 36 от Конституцията уточнява правото на получаване на адекватно възнаграждение.

В момента политически сили, също по силата на новата европейска директива, работят за въвеждане на минимална заплата, която да бъде гарантирана на работещия на европейско ниво.

Според някои предложения минималната заплата може да бъде около 9 евро на час.

Италия е една от малкото страни в Европа, която няма закон за минимална заплата. Другите страни са:

 • Швеция
 • Дания
 • Финландия
 • Австрия.

Въвеждането на гарантирана минимална работна заплата може да доведе до разрешаването на проблем, който все повече се усеща и в Италия: живот в условия на бедност, въпреки че има работа. По данни на Евростат 11,8% от хората в страната работят, но живеят в бедност, цифрата нараства до 15,6%, като се вземат предвид само младите работници под 24 години.

Тази ситуация също е много често срещана в Испания и Румъния. Докато във Финландия, Чехия и Словакия почти липсва.

Идеалната средна заплата за живот в Италия

За да оцените оферта за работа, е необходимо да проверите размера на предлаганата заплата и да я сравните с различни фактори:

 • Географско местоположение;
 • Разходи за живот;
 • Лични нужди.

Нека се опитаме да разберем каква е добрата заплата за живот в Италия. Предполагаме, че по-ниска от средната заплата, т.е. под 1700 евро на месец, може да не е достатъчна за живот. Например между 1200 и 1500 евро на месец не са достатъчни за покриване на разходи като:

Горепосочената цифра не ви позволява да водите нормален начин на живот в почти всички градове на Северна Италия и голяма част от големите градове на Централна и Южна Италия, Рим в първи.

Нещата се влошават, ако имате и семейство, което да издържате. В този случай трябва да смените работата си или да се преместите в друга държава.

Средната заплата от 1700 евро, въпреки че повечето хора печелят това, може да не е достатъчна в домакинствата с един доход.

Ако целта е да живееш добре, трябва да успееш осигуряване на заплата от над 3000 евро на месец, за да поддържате добър стандарт на живототдайте се на някои празници и малка лична инвестиция.

В заключение, средната заплата в Италия изглежда е достатъчна за самотни хораособено внимателни към разходите и евентуално собствениците на имота, в който живеят.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *