Стратегии за намаляване на разходите по веригата за доставки

Като нов стартиращ, вие вероятно сте добре запознати с това как инвентарът струва пари и как тези разходи могат бързо да се натрупат – засягайки вашият паричен поток— толкова по-дълго оставате без поръчки.

Знаете ли обаче, че това също струва пари на вашата компания, когато се сблъскате с нулеви инвентаризации?

Всъщност в много случаи разходите за липсата на продукти за продажба могат да бъдат по-високи, отколкото ако имате твърде много за продажба.

Industry Week наскоро коментира влиянието на глобализацията върху мрежите за доставки управлението на веригата за доставки става все по-сложно:

„Разнообразие от фактори – вариращи от структура на разходите, данъчни закони, наличност на умения и материали, навлизане на нови пазари и други – са накарали компаниите непрекъснато да препроектират и преконфигурират своите вериги за доставки. Последващото нарастване на сложността на пазара, каналите, мрежите за доставки и разпределените съоръжения направи свързаното планиране по-сложно и сложно.“

Минимизиране на риска в рамките на вашата верига за доставки в крайна сметка е да разберете тези два гореспоменати разходи и да работите за балансиран инвентар, такъв, при който имате това, от което се нуждаете, за да затворите незабавни поръчки, но не толкова, че вашите разходи за инвентар да подкопаят печалбата или да повлияят отрицателно на паричния ви поток.

Намирането на този баланс не е лесно.

Въпреки това става по-лесно, когато отделите време, за да посочите всички разходи за инвентар в съответните им категории. Това изглежда малко по-дълбоко от числото на долния ред, което ще видите в баланса си в „реда на инвентара“. Но ако все още не преглеждате финансовите си отчети ежемесечно, сега е добър момент да започнете. Това статия за анализ на баланса ще ви помогне да започнете.

Разбирането на разходите, които заобикалят инвентара, извън обикновените разходи за покупка, ще ви даде възможност да управлявате по-добре всички доставчици във вашата верига за доставки.

И така, как са разбити тези две категории разходи? Една категория са разходите, свързани с големи наличности и ниски обеми на поръчки. Другият са разходите, свързани с ниски запаси и големи обеми на поръчки. Оттам можете да започнете да мислите за стратегии за намаляване на разходите.

Разходите за големи наличности и ниски обеми на поръчки

Инвентаризацията изисква капитал.

Всеки път, когато заемате пари под формата на заеми или бизнес кредитни линиивие финансирате инвентара и трябва да покриете тези разходи, докато клиентът ви плати за своите поръчки—вземания. Това е първата цена на материалните запаси. Когато държите инвентара под ръка за дълги периоди, разходите ви за инвентар започват да се увеличават.

Друг разход включва повреден инвентар поради неправилно боравене, лошо транспортиране или лошо съхранение на инвентар във вашия склад.

Остаряването е друга цена.

Това се случва, когато имате инвентар, който вече не е необходим или търсен от вашите клиенти. Това обаче не включва просто готови продукти. Суровините, незавършеното производство и полуготовите инвентари могат лесно да остареят, като по този начин ви принуждават да ги продадете с отстъпка.

Щетите и кражбите са допълнителни разходи, както и разходи за застраховкаразходите за транспорт, за да получите продукт и материали, разходите за ръчно преброяване на инвентара и накрая, разходите за съхранение и обработка.

Всички тези гореспоменати разходи се увеличават, когато срещнете ниски обеми на поръчки или, казано по друг начин, ниски продажби.

Всъщност е по-вероятно да имате проблеми с щети, остаряване на инвентара и кражби по време на периоди на ниски продажби. Това е така, защото от вашите служители се изисква да боравят с този инвентар по-често, като по този начин увеличават риска от настъпване на щети.

Цената на ниски запаси и големи обеми на поръчки

Понасяте няколко скрити разходи, когато се сблъскате с голямо търсене, но имате малък брой наличности.

В края на краищата, без инвентар не можете да правите продажби.

Следователно първата цена на ниските стойности е загубените приходи. Ако срещнете достатъчно периоди на голямо търсене, но нямате инвентара, за да затворите продажбите, тогава ще загубите достатъчно поръчки, за да загубите клиенти. В крайна сметка ще видите как пазарният ви дял намалява.

Въпреки че загубата на продажби никога не е нещо добро, понякога това, което компаниите правят, за да спасят продажбите и отношенията с клиентите, е по-лошо.

Това е така, защото някои компании бързат да доставят пратки в склада си с надеждата да спестят продажбата. Това означава, че те ще получат по-високи такси за превоз и допълнителни такси от доставчици, които са принудени да изпреварват поръчките на компанията пред останалите.

След това, след като тази пратка пристигне, компанията ще понесе допълнителни разходи под формата на извънреден труд, докато разопакова, инспектира и/или преопакова продукта. Тези разходи са още по-високи за производителите.

5 основни неща в управлението на веригата за доставки

Така че, предвид факта, че инвентаризацията е разход, когато броят им е висок и ниско, какво можете да направите, за да управлявате по-добре вашата верига за доставки?

1. Не слагайте всичките си яйца в една кошница

Първо, разберете, че ще разчитате на множество доставчици на различни места.

Някои от тези доставчици може да са в чужбина, поради което наличието на резервно копие в щата е от съществено значение. Това е особено в случая, когато вашият основен задграничен доставчик не доставя навреме.

Както Райън Винярд, инженерен ръководител за Highway1, заяви в интервю за Линия//Форма//Пространствоясната комуникация с доставчиците е критичен компонент от управлението на риска във веригата на доставки:

„От ключово значение е отделянето на време за документация и комуникация. Не мога да ви кажа до колко компилации на прототипи съм стигнал до края и това е „Хей, ще имаме тази част днес, нали?“ и отговорът е: „О, мислех, че още една седмица е добре.“

Добро правило е да имате поне двама до трима одобрени доставчици, с поне един в щата, за всяка суровина или продукт, който продавате. Това гарантира, че имате достатъчно време за покриване на недостига.

2. Започнете да използвате споразумения за инвентар, управлявани от доставчика

Ще трябва да се защитите по време на периоди на високи и ниски продажби, като използвате споразумения за инвентар, управляван от доставчика (VMI), като общи поръчки, обемни покупки, инвентар на пратка или канбан споразумения.

VMI споразуменията са отлични инструменти, които ви помагат да управлявате по-добре риска във вашата верига за доставки, тъй като те изискват вашите доставчици да държат инвентара, докато не сте готови да приемете пратка. Това помага да се намалят всички тези гореспоменати разходи за финансиране, щети, остаряване и кражба, тъй като този инвентар няма да бъде във вашия склад, докато не ви потрябва.

VMI споразуменията работят, когато имате солидно изоставане от продажби или когато сте уверени в своите прогнози за бъдещи продажби. По същество вие обещавате на доставчиците си определен обем с течение на времето. В замяна те ще ви предложат по-добри цени, по-бърза доставка и може просто да ви дадат по-изгодни условия за плащане.

3. Продайте малко инвентар на по-ниска цена

Приемете факта, че ще има моменти, в които ще трябва да продавате инвентар на по-ниска пазарна цена.

Няма нищо лошо в ликвидирането на инвентара, ако сте напълно убедени, че вашият пазар вече не го иска или че задържането на инвентара е твърде голям риск.

Отново, колкото по-дълго този инвентар остава във вашето съоръжение без достатъчно количество поръчки, толкова по-вероятно е да стане остарял, повреден или откраднат.

4. Преговаряйте за цените

Не се плашете от перспективата да се наложи да преговаряте за цените и най-важното, не ограничавайте тези преговори само за цена.

Трябва да преговаряте условия за плащане, обемни отстъпки и награди, в допълнение към настояването за доставено ценообразуване. В този случай става въпрос за използване на вашите обеми и икономии от мащаба във ваша полза.

Обратно, уверете се, че фактурирате клиентите си бързо и правите всичко по силите си получавайте заплащане своевременно— с други думи, намалете салдото по вземанията си — особено ако сте взели пари на заем, за да финансирате разходите за инвентар. Когато вашите вземания са твърде високи за твърде дълго време, вие просто питате за проблем с паричния поток. Сортът, при който правите много продажби, изпращате много инвентар, но не ви се плаща – така че няма пари в брой в банката, за да платите сметките си.

Не забравяйте, че всеки долар, който намалите в разходите за управление на веригата за доставки, отива право към крайния ви резултат.

5. Придържайте се към доверени доставчици

И накрая, бъдете готови да се придържате към доверен доставчик.

Не изоставяйте най-добрите си доставчици в момента, в който се появи техен конкурент с по-ниска цена. Трудно се намират добри продавачи.

Изграждането на дългосрочни отношения е от решаващо значение за намаляване на риска във вашата верига за доставки. Добре е да сте наясно каква е пазарната цена, но започването отначало с нов доставчик може лесно да има обратен ефект.

Ако е необходимо, изгответе списък с вътрешни критерии, които определят как доставчиците се одобряват, кой доставчик получава по-голямата част от вашия бизнес и накрая колко време чакате, преди да смените доставчиците.

Няма лесно решение за управление на риска във вашата верига за доставки.

Гарантирано ще има моменти, в които комуникацията с доставчици в чужбина струва на вашата компания важна навременна доставка. В крайна сметка управлението на доставчици в различна часова зона и които говорят различен език, никак не е лесно.

Не става въпрос обаче за пълно елиминиране на риска, а по-скоро за смекчаване на риска чрез наличие на множество опции. Не забравяйте да си напишете домашното и винаги да сте наясно с двете основни категории разходи за инвентар.

Андрю Армстронг е технологичен ентусиаст, собственик на бизнес и дигитален маркетинг стратег, базиран в района на залива на Сан Франциско. Възпитаник на Калифорнийския университет в Бъркли през 2003 г., Андрю се наслаждава на игрите на Cal Football, общува с други предприемачи и преследва малкия си син със съпругата си.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *