Топ 10 инструмента за проследяване на вашите уеб показатели

И така, изградихте уебсайт за вашия бизнес и вече работите.

Но знаете ли какво всъщност се случва на вашия сайт? Знаете ли кои страници хората посещават най-много и кои страници е най-вероятно да насърчат покупка? Кои са най-добрите ви източници на трафик?

Опитът да пресеете всички данни, които вашият сайт генерира, може да бъде разочароващ и объркващ процес.

За щастие, има редица страхотни инструменти за проследяване на вашите уеб показатели (както безплатни, така и платени), които могат да ви помогнат да разберете по-добре какво правят вашите потребители на вашия сайт и дори как се справят вашите конкуренти в собствените си онлайн усилия.

Какво е уеб анализ?

Преди да преминем през нашите топ 10 препоръки за инструментите, които трябва да използвате, за да разберете по-добре вашия уеб анализ, струва си да направите бърз преглед на това какво всъщност представлява уеб анализът. Това е важна част от управление на вашия бизнес и да се възползвате максимално от присъствието си в мрежата.

Уеб анализът е по-скоро непрекъснат процес, отколкото просто анализ на данни. Процесът наистина започва със събирането и анализа на вашите данни и данните на конкурентите, но още по-важна от събирането на данните е втората стъпка – какво всъщност направи с всичко това.

След като разполагате с данните си, трябва да ги превърнете в набор от действия, които ще предприемете, за да подобрите уебсайта си. И накрая, тези действия трябва да бъдат съобразени с вашите най-важни бизнес цели: увеличаване на продажбите, увеличаване на социалното споделяне, увеличаване на ангажираността на клиентите или каквито и да са подходящи цели за вашия конкретен бизнес.

1. Google Analytics [free and paid]

Ще започнем с това, което се е превърнало в стандарт в инструментите за уеб анализ за фирми от всякакви форми и размери (и това не е стандарт само защото е безплатно).

Google Analytics всъщност е един от най-надеждните и мощни инструменти за анализ. Това ще ви помогне да разберете какво точно правят вашите посетители на вашия сайт. Ако управлявате сайт за електронна търговия, Google Analytics може да проследи данните за вашите транзакции и да ви помогне да определите кои страници от сайтовете ви водят до най-много продажби.

Освен данните за потребителското поведение, Google Analytics върши страхотна работа, като ви дава представа за вашите потребителски демографски данни, като ви показва откъде са вашите потребители, какви типове интернет браузъри използват и дори размера на компютърния монитор, който използват.

Въпреки че Google Analytics има множество налични данни, които могат да бъдат огромни, те за щастие добавиха образователни съвети в приложението, за да можете да се обърнете за помощ по всяко време.

Има и платена версия на Google Analytics за по-големи предприятия, до която можете да надстроите, но повечето малки и средни фирми ще се справят добре с безплатната версия.

2. Статброяч [$9/month and up]

Ако търсите по-прости анализи, погледнете Statcounter. Той прави голяма част от това, което прави Google Analytics, но в малко по-прост формат.

Ако сте начинаещ в анализа като цяло и търсите по-лесна крива на обучение, Statcounter си струва да погледнете. Освен това лесно се интегрира в различни популярни инструменти за изграждане на сайтове, така че да можете бързо да започнете работа.

3. CrazyEgg [$29/month and up]

Инструментът за топлинна карта на CrazyEgg.

Тайната на успеха на CrazyEgg е техният инструмент за топлинно картографиране.

Топлинната карта е лесен начин да излезете отвъд морето от данни, предоставени от други инструменти за анализ, и да видите визуално какво точно се случва на вашия сайт. CrazyEgg ви позволява да видите върху какво кликват потребителите и също къде движат мишката си на страницата.

Можете дори да видите колко далеч потребителите превъртат на страница, което ви дава информацията, от която се нуждаете, за да коригирате дизайна на сайта си, за да сте сигурни, че критичната информация се вижда от възможно най-много хора.

Ако сте опитен потребител, можете дори да сегментирате данните, за да видите как се държат потребителите от само един източник на трафик в сравнение с други.

Най-добрите инструменти за SEO и конкурентни проучвания:

4. MOZ [$99/month and up]

MOZ (по-рано SEOmoz) е инструмент “всичко в едно” за проследяване на вашите класации в търсачките, както и какво се случва с вашите конкуренти и присъствието ви в социалните мрежи.

MOZ ви дава подробни данни за това кои сайтове се свързват не само с вашия сайт, но и със сайтове на вашите конкуренти. Можете да видите точно как се класирате в Google за конкретна дума за търсене и след това да проследите ефективността си във времето в сравнение с конкуренцията. Това ви дава огромна преднина, докато се опитвате да оптимизирате сайта си за търсачките и да се изкачвате в класацията на органичното търсене.

И тъй като Google и другите търсачки поставят все повече и повече акцент върху начина, по който вашият сайт и марка се споделят в социалните мрежи, MOZ ви дава приложими данни, за да подобрите присъствието си във Facebook, Twitter и други сайтове за социални медии.

5. SEMrush [$69.95/month and up]

Ако рекламирате в Google, Bing или Yahoo!, тогава SEMrush е отличен инструмент за вас.

В допълнение към отличните данни за вашето класиране (и класиране на конкуренти) в търсачките, SEMrush ви казва при какви ключови думи за търсене рекламират вашите конкуренти и дори ви показва техния рекламен текст. И, вярвате или не, можете да получите прогноза за това колко вашите конкуренти харчат за своите реклами в мрежата за търсене.

SEMrush е отличен инструмент за разбиране какво точно се случва в търсачките и ви дава полезна представа за това как можете да подобрите класирането и онлайн рекламата си.

6. Ahrefs [$83/month and up]

Site Explorer на Ahrefs разкрива проницателни SEO показатели и данни за всеки уебсайт или URL адрес. Той ви показва цялата оценка на домейна (DR), конкретна оценка на страницата (UR), броя на препратките, препращащите домейни и органичния трафик. Графиките, интегрирани в таблото за управление, улесняват проследяването на промените на тези показатели с течение на времето.

Можете да копаете още по-дълбоко и да анализирате обратните връзки с техните котви и органичните ключови думи с техните решаващи показатели (обем на търсене, трудност, CPC и т.н.). Идеална функция, за да видите кои ключови думи може да пренебрегвате, е Content Gap. Въведете някои конкурентни домейни и ще видите всички ключови думи, за които те се класират, но не виждате.

Ако сте по-фокусирани върху платеното търсене, Site Explorer може да ви помогне и с това. Ще научите за какви ключови думи наддават вашите конкуренти, рекламите, които показват, и страниците, които получават най-платен трафик.

Най-добрите инструменти за тестване и оптимизиране на вашия сайт:

7. Преобразувайте [$599/month]

След като сте събрали данни за това как вашите клиенти използват вашия сайт, следващата стъпка в процеса на анализ е да опитате нови неща на вашия сайт и да видите дали можете да подобрите ефективността.

Може би искате да накарате повече хора да попълнят формуляр или да добавят продукт към пазарската ви количка. Може би просто искате повече хора да „харесват“ страницата ви във Facebook. Тук се намесва услуга като Convert. Convert ви позволява бързо да правите промени в сайта си и след това автоматично тества коя версия – старата или новата ви версия – е по-добра за постигане на вашите цели.

Най-добрата част при Convert е, че не се нуждаете от помощ от уеб разработчик или инженер – целият интерфейс е „посочи и щракни“ и можеш да правиш промени в сайта си, без да докосваш нито един ред код.

8. Google Optimize [free and paid]

По-рано Google Website Optimizer, Google сега пусна този безплатен инструмент, който ви дава силата на инструмент като Convert в безплатен пакет, който е тясно свързан с Google Analytics.

Много подобно на Convert, Google Optimize ви позволява да видите как се представят две различни версии на уеб страница, за да можете да оптимизирате сайта си. Подобно на Convert, вие ще получите интерфейс с точка и щракване за извършване на промени в сайта ви, а Google се грижи за цялата тежка работа по отношение на анализирането на данните и ви казва коя версия на страницата е по-добра за вас и вашия бизнес.

Най-хубавото е, че тази функционалност е безплатна и лесна за използване — просто не е толкова пълнофункционална, колкото платен инструмент като Convert.

Най-добрите инструменти за проследяване на социални показатели:

9. Twitter Analytics [free]

За щастие, някои от най-добрите инструменти за социален анализ са вградени директно в инструментите, които вече използвате. За Twitter влезте в техния рекламен сайт и щракнете върху раздела „Анализ“ в горната навигация.

Не е нужно да рекламирате в Twitter, за да използвате тази функция, така че можете просто да игнорирате техните бутони и връзки, които ви насърчават да поставите реклама. В рамките на пакета за анализ на Twitter можете да видите кои са вашите последователи, откъде са, от какво се интересуват и дори да получите съотношението между половете на вашите последователи. Освен това получавате анализ на вашите туитове, за да можете да видите кои туитове достигат до най-много хора и създават най-голяма реализация.

10. Прозрения за Facebook страница [free]

Ако управлявате Facebook страница за вашия бизнес, тогава вградената функция Facebook Page Insights предоставя подробен анализ на публикациите ви – до кого достигат, кой ги харесва и каква е тенденцията на ефективността ви във Facebook във времето.

Можете дори да видите данни за посещенията на страницата ви във Facebook и откъде идват тези посетители. Подобно на Twitter Analytics, можете също да получите обобщени демографски данни за вашите фенове и хората, които четат вашите публикации. Като цяло, Facebook Page Insights предоставя завладяваща и полезна информация, така че да можете да оптимизирате присъствието си във Facebook и да увеличите харесванията и споделянията на съдържание.

Сега, когато имате всички тези инструменти за проследяване на уеб показатели, следващият трик е да разберете какво трябва да проследявате.

Ако управлявате малък бизнес, намирането на време за анализ на вашите данни може да изглежда като трудна задача. За щастие не е задължително и в няколко други статии навлизам в повече подробности за водещите уеб показатели, които трябва да проследявате и на най-важните бизнес показатели за наблюдение повсеместно.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *