Трябва ли да започнете бизнес? Първо изпробвайте идеята си

Докато пиша това, по време на най-тежката пандемия от 100 години насам, в хватката на сериозно забавяне на икономиката — да се надяваме, че това е само рецесия, а не депресия — хората все още искат да започнат нов бизнес.

Ние все още измислете нови бизнес идеи. Някои идеи идват от новите проблеми преживяваме, някои са дългогодишни добри идеи, някои биха работили сега, а други биха работили едва след като икономиката се отвори отново и се възстанови. Тези идеи все още заслужават процес, който да помогне за пресяването и сортирането, докато отсявате лошите и извличате най-добрите.

Тази публикация прави преглед на основите, свързани със справянето с нови бизнес идеи, независимо от кризата или не.

Целта е добро предположение, а не сигурност.

Преди да навлезем в подробностите, трябва да запомним една съществена истина, свързана с новите бизнес идеи: трябва да познаете. Никога не трябва да сте сигурни. Започването на нов бизнес е рисковано и без значение колко данни получавате, колкото и добре да планирате, все още имаш риск. И освен това гледате в бъдещето, така че все още гадаете.

Никакви изследвания или данни не елиминират несигурността. Можете да създавате прототипи, да правите проучвания, дори да приемате първоначални поръчки, но не можете напълно да предвидите какво ще се случи, ако и кога наистина стартирате и започнете да продавате. Несигурността е част от реалностите на стартиращите компании. Предприемачите живеят с това.

Затова от самото начало не се стремете да сте сигурни или сигурни. Стремете се към възможно най-силно обосновано предположение. Стремете се да намалите несигурността, а не да я премахнете. Обучавайте тези предположения колкото можете повече, но не очаквайте да ги премахнете.

Първа стъпка: Определете успеха

Започнете с обмисляне на това, което искате от вашия бизнес. Може би това е финансов успех, може би свобода и независимост, може би просто начин да си изкарвате прехраната според собствените си условия или може би искате да промените света. Някои искат слава и богатство като Бил Гейтс или Джеф Безос.

И в тези времена на криза някои искат да преминат през финансовата криза причинени от пандемията и да изкарват приличен живот, за да заменят работните места или бизнеса, които може да са загубили. Има голяма разлика в това какво търсите и какво искате да тествате.

Не е като въпросите и процесът да са различни за всеки вариант на това, което се счита за успех. Просто трябва да имате предвид това, докато преминавате през другите стъпки.

Стъпка втора: Крачка назад и критичен поглед

В реалния свят не отивате направо към прототип, проучвания, тестване на пазара или каквото и да било. Правите крачка назад от идеята си и й придавате добър твърд критичен поглед. Осъзнаваш, че добрите идеи са като капани за мухи, хващат те и те увличат. Така че се бориш с желанието да се влюбиш от разстояние. Отдръпваш се и го преглеждаш критично.

Първият голям въпрос е дали хората или не наистина искате това, което вашият нов бизнес ще продаде. Вероятно сте влюбени в него. Бихте го купили. Но можете ли да отделите собствения си възглед от вътрешността на идеята от това, което изглежда на всички останали? Трябва да започнете, като се опитате да го видите обективно.

Направете скок, със силата на собствената си воля, да погледнете на продукта или услугата като на противник или адвокат на дявола. Приемете, че има фатален недостатък, който не виждате, и го потърсете по-усилено. Ако имате достъп до хора, на които наистина можете да се доверите, които имат някаква представа за областта, която обмисляте, попитайте ги. Но внимавай. Хората ще са склонни да ви казват това, което искате да чуете. Това е човешко.

Затова задайте въпросите си по начин, който очертава проблема в отрицателна посока. Помолете ги да ви кажат какво не е наред с него? какво забравяш За какво не мислиш или не виждаш, а те виждат?

Целта тук е “аха!” фактор. Да разберете какво пропускате, което другите виждат. Контрапримери, конкуренция, всички възможни причини защо не. И това е първата голяма точка на изоставяне. Ако идеята ви не издържи този тест, тогава тя е забранена. Считайте го за тестван и неуспешен.

Научете повече за тестването на вашата бизнес идея.

Стъпка трета: Избройте какво трябва да се случи

Направете списък с конкретни конкретни неща, които трябва да се случат, с оценка за всяко от това, което ще отнеме време, ресурси и умения/експертиза. Не изброявайте всичко; само няколко основни елемента, най-важното. Ние наричаме тези етапи.

Например в магазин за търговия на дребно списъкът може да включва писане на първоначален бизнес план, избор на местоположение, ремонт и оборудване, табели, първоначални запаси, персонал и маркетинг на вашето стартиране. За онлайн бизнес, управляван от софтуер, етапите могат да включват първоначален бизнес план, привличане на правилните хора, спецификации на уебсайта, дизайн, стартиране на първи уебсайт, стартиране на маркетинг и т.н. Какъвто и бизнес да обмисляте, ще включва някои важни етапи.

Научете повече за определянето на етапи за вашата бизнес идея.

Ако не можете да направите този списък

Ако обаче не можете да направите такъв списък, тогава това е важна информация. Тествахте бизнес идея. Ако не знаете достатъчно за него, за да направите този списък, имате мечта, но не и реална бизнес идея. Трябва да разберете много повече.

Или си партнирате с някого, или приемате работа в тази индустрия, или я оставяте. Всички имаме мечти. Бизнес идеята е нещо различно. Тук също го считайте за тестван и неуспешен.

Или след като имате списъка

След като имате този списък, спрете, дишайте и помислете. Можеш ли да го направиш? Разумно ли е? Задайте си следните критични въпроси:

По отношение на вас и други хора

Имате ли знанията, опита и уменията, от които се нуждаете? Можете ли да го направите сами или имате нужда от други хора? Ако имате нужда от други, можете ли да идентифицирате уменията и опита, които другите трябва да имат? И ако е така, можете ли да ги намерите? Можете ли да ги накарате да се присъединят?

Относно финансовите средства

Отначало само накратко, но се опитайте да помислите какви финансови ресурси имате и какво ниво на финансови ресурси може да ви е необходимо. Трябва да знаете какво имате. Но ще трябва да познаете до какво може да имате достъп. Направете го обосновано предположение.

Започнете с това дали ще ви трябват десетки хиляди долари, стотици хиляди или милиони. Ако нямате представа, все още не сте готови. При тестването на идеи и стартиращите фирми като цяло не си позволяваме лукса да нямаме никаква идея. Необходима е известна представа за общия мащаб. За лесен бърз преглед може да научите повече за стартиращо финансиране. Потърсете и статии за бизнес заеми, ангелски инвеститории финансиране от приятели и семейство.

Относно всякакви други съмнения и непредвидени обстоятелства

Бъдете честни със себе си, но и скептични. Ако не можете да видите тези важни етапи да бъдат постигнати или не знаете как, бъдете внимателни. Може би това означава, че вашата идея просто не е издържала теста.

Все още там? Минава толкова далеч? Направете прост бизнес план

Ако можете, значи вече сте разбили несигурността си на по-управляеми парчета и сте преминали блока си. Тръгвам. Разработете a щадящ бизнес план. Това не е пълен официален бизнес план, дори и близо. Това е само страница, списъци с точки и таблици за вас самите. Запишете за себе си и за ранния си екип ключовите точки на стратегия (за проблема, който решавате, защо го решавате, защо вие, стратегически фокус) и екзекуция и тактикаи съществени прогнози включително прогнози за продажбите, разходни бюджети, единица икономикаи паричен поток.

Използвай щадящ бизнес план за да проверите дали знаете достатъчно, за да отидете по-далеч. Както при вашия списък с основни етапи, ако не можете да направите това, значи не сте готови. Може да е добра бизнес идея, но имате нужда от повече помощ, за да можете да решите. Обърнете се към хора, на които имате доверие, за да ви помогнат да осъществите плана си.

Не просто наемете консултант; трябва да направите този първи основен щадящ бизнес план сами. Но ако не сте сигурни откъде да започнете, можете да те нашия безплатен шаблон за икономичен план или да получите насоки стъпка по стъпка с инструмент като LivePlan.

Заключение: добро решение, основано на обосновани предположения

Не се стремете към сигурност. Разберете, че когато правите нов бизнес, не стигате до сигурност. Това, което искате вместо това, е наистина обосновано предположение.

Не се страхувайте да кажете „не“ и да не продължите напред. Ако този метод ви спасява от започване на лош бизнес, ура.

Ако продължите напред, разберете риска. Планирайте добречесто преразглеждайте плана и го изпълнявайте.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *