Фрилансери срещу служители — Коя опция е най-добра за моя стартъп?

Глобалната рецесия превърна спестяването на пари в приоритет за всички видове бизнеси, но не повече от стартиращите компании, които са лишени от пари.

Въпреки това, като собственик на стартиращ бизнес, не е нужно да позволявате на скалистия икономически пейзаж да ви възпира да наемете най-добрите хора, от които се нуждаете, за да ви помогнат да постигнете визията си. С разходосъзнателно мислене, което също признава стойността на качествената работа, как балансирате нуждата си да наемате служители и да останете в рамките на бюджета си?

В тази статия ще обсъдим предимствата и недостатъците на наемането на работници на пълно работно време, работници на непълно работно време или хора на свободна практика и как да определите кой е най-подходящият за вашия стартъп.

Плюсовете и минусите на работещия на пълен работен ден

Когато вашият стартъп е успешен, има много по-голяма вероятност служителите на пълен работен ден да работят до късно вечер или да отделят допълнителни часове, когато е необходимо. По силата на дълбокото си разбиране на културата и ценностите на вашия стартъп, те могат да бъдат жизненоважни участници в растежа на вашата компания чрез своите нови идеи, творчески подходи и уникален принос.

Професионалисти

Работник на пълен работен ден е идеален за работа, която изисква постоянно внимание. Освен това, традиционен работник вероятно ще бъде по-инвестиран и отговорен за успеха на вашето стартиране. Те наистина ще се почувстват като част от вашия екип и тези служители могат да бъдат специално обучени, за да се гарантира, че осигуряват висока възвръщаемост на инвестициите. От този тип служители трябва да се очаква лоялност, която винаги е високо ценено качество на работното място.

Като намерите, наемете и обучите правилния служител за вашата компания, можете да получите предимство пред конкуренцията си, като същевременно изградите удовлетворение и лоялност на служителите. Номерът, разбира се, е в намирането на отдаден служител на първо място. Илюстрация на този проблем е фактът, че 71% от мениджърите по наемане на персонал съобщават, че са се борили да намерят професионалисти на пълен работен ден с достатъчно квалификация, за да запълнят свободните им позиции.

минуси

Освен това недостатъците на работещия на пълен работен ден могат да бъдат обобщени с една дума, от която мнозина се страхуват – ангажираност. Наемането на традиционен работник означава, че прекратяването на работа може да се окаже трудно. Компаниите също трябва да очакват да плащат повече за работещите на пълен работен ден с разходите за социално осигуряване, здравно осигуряване, данъци върху заплатите и осигуровки за безработица.

Плюсовете и минусите на работника на непълно работно време

Работещият на непълен работен ден може да бъде идеалният отговор за тези, които работят за щастлива среда между независимия фрийлансър и ангажирания, лоялен служител на пълен работен ден. Това е идеалният вариант за стартиращи фирми, които нямат четиридесет часа работа в процес на подготовка, но все пак се нуждаят от помощ с проекти и задачи.

Професионалисти

Най-добрата част при работниците на непълно работно време е, че техните часове могат да бъдат увеличени или намалени, ако е необходимо. Освен това от работниците на непълно работно време не се изисква да имат спонсорирана от компанията здравна застраховка и плащат по-малко данъци.

Най-добре е за стартиращите компании да наемат служители на непълен работен ден с честно и открито заявено намерение да преминат на пълен работен ден, ако компанията се разрасне. По този начин работникът на непълно работно време, който е подходящ за вашата компания, ще бъде още по-мотивиран да помогне на вашия стартъп да успее и да спечели своето място.

Силният фокус върху проверката на новобранците е от съществено значение, ако вашият стартъп реши да тръгне по този път. Идеалният работник на непълно работно време участва във визията на вашата компания, но е и гъвкав по отношение на графика. Въпреки това може да се развие и обратният сценарий, с работник на непълно работно време, който не се чувства като част от вашата дългосрочна визия и като такъв жонглира с тази работа на непълно работно време с много други.

минуси

Само имайте предвид, че работниците на непълно работно време, които са висококвалифицирани, е много по-вероятно да ви оставят на сухо заради работодател на пълен работен ден. Този сценарий става още по-притеснителен, когато вземете предвид количеството обучение, от което може да се нуждае новоназначеният, и шанса да ви напуснат заради конкурент.

Освен това е по-вероятно работещите на непълно работно време да жонглират с други отговорности или втора работа, отколкото работниците на пълен работен ден. Традиционните работници, които са наети с повече от една работа на непълно работно време, може да не са толкова умели в справянето с баланса между професионалния и личния живот и очакванията за работа като опитния фрийлансър.

Плюсовете и минусите на наемането на фрийлансър

Някога малко използвана дума, фрийлансерите нарастват по размер и започват да залагат претенциите си в икономическия пейзаж. Според последните проучвания „концертната икономика“ расте три пъти по-бързо от традиционните работни места само в Съединените щати. Тъй като дистанционната работа сега става все по-широко възприета, работниците осъзнават, че имат други възможности.

Професионалисти

Освен че може да работи отвсякъде, работникът на свободна практика е идеален и за строго специфична задача или проект с ограничена продължителност. Ако вашата компания има много добре дефиниран краен резултат, който трябва да бъде постигнат, това може да бъде идеално за фрийлансър.

Освен това, вашата компания не трябва да се тревожи за плащане на неща като здравеопазване, отпуск по болест, родителски отпуск или данъци върху заплатите. Изобилието от налични фрийлансъри, както и непрекъснато развиващите се онлайн платформи за работа на свободна практика, също са чудесна новина за стартиращи фирми, които трябва да извършват работа от разстояние.

минуси

Фрилансерите обаче имат някои значителни недостатъци. Силно не се препоръчва компаниите да наемат фрийлансъри за много нюансирани задачи или за работа, която изисква креативно вземане на решения. Също така е най-добре да избягвате да назначавате служител на договор да отговаря за задача, която е пряко свързана с имиджа на вашата нова компания.

Работниците, които могат да бъдат наемани и уволнявани по прищявка, е много по-малко вероятно да се ангажират с по-голямата визия на вашата компания. В края на краищата е трудно да се очаква работник на свободна практика да надмине всичко по време на нужда, без да бъде примамван от повишение или увеличение на заплатата.

Поради тази причина ще трябва да поемете много по-голяма роля в създаването на ясни очаквания с фрийлансър и внимателно да наблюдавате напредъка на работата му, отколкото бихте направили с традиционен работник. Много компании смятат, че искането на работници на свободна практика да завършат и запазят работа в облака е прозрачен начин за наблюдение на напредъка. Базирани в облака инструменти като Google Docs или Dropbox, например, ви позволяват да следите наетия от вас фрийлансър, като например кога е влязъл или колко време е прекарал в конкретна задача чрез подробна функция за регистър на промените.

Друга потенциална опасност от наемането на работник на свободна практика са проблемите с киберсигурността, които могат да възникнат. Когато интервюирате работници, винаги не забравяйте да ги попитате за техните онлайн практики за безопасност при работа, за да сте сигурни, че финансовите данни на вашата компания или новите идеи никога няма да бъдат компрометирани.

Наемането на правилните работници зависи от вашия бизнес

Независимо дали решите да наемете работник на непълно или пълно работно време или фрийлансър, за вас е изключително важно да сте наясно с очакваните резултати и условията на договора, преди да наемете някого. Също толкова важно е да предоставите на вашите работници измерими цели и крайни срокове, за да избегнете объркване, загубено време и безкрайни преговори.

Преди да наемете каквато и да е помощ, важно е наистина да разберете от какво се нуждае вашата компания. Типът работа, която трябва да свършите, независимо дали е текуща или временна, и включеното ниво на умения ще помогнат в процеса на избор на правилния тип работник за вашето стартиране.

Нала Дейвис е разработчик на софтуер и писател на технологии. Преди да посвети работата си на пълно работно време на техническо писане, тя успява – наред с други интригуващи неща – да служи като водещ програмист в организация за брандиране на преживявания Inc. 5000, чиито клиенти включват Samsung, Time Warner, Netflix и Sony.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *