10 доказани начина за развитие на вашия малък бизнес

Да стартирате бизнеса си е предизвикателство. Продължаването на развитието на вашия бизнес, след като е установен, е също толкова трудно.

И докато генерирането на нов бизнес и увеличаването на вашата клиентска база са необходими за успех, това не става за една нощ. Необходими са ефективно планиране, стратегия и желание за творчество.

Ако продажбите ви наскоро достигнаха плато, вижте тези 10 доказани метода, за да продължите да развивате бизнеса си.

1. Познавайте клиентите си

Важно е да знаете кои са вашите клиенти и от какво имат нужда. Преминахте през процеса на идентифициране на целевия пазар, когато разработвахте своя бизнес план. Но сега имате активна клиентска база, с която трябва да се ангажирате и в процеса да подобрите бизнеса си.

Независимо дали е чрез тримесечно проучване, потребителски отзиви или директна комуникация с обслужването на клиенти, трябва да поискате честна обратна връзка. Обърнете внимание на постоянните оплаквания сред вашата клиентска база и ги използвайте за стартиране на нови функции, извършване на вътрешни корекции или произволен брой корекции.

И докато директната обратна връзка от вашата клиентска база е безценна, вие също трябва да обръщате внимание на пазара и вашите конкуренти. Редовното провеждане на анализ на пазара гарантира, че сте наясно с всякакви конкурентни движения и как различните икономически събития могат да повлияят на вашите клиенти. В комбинация с проницателната обратна връзка от вашите клиенти, тя предоставя пълна картина на потенциалните пътища за растеж.

2. Фокусирайте се върху обслужването на клиентите

Докато се стремите да развиете бизнеса си, качественото обслужване на вашите настоящи клиенти може да остане встрани. Разбира се, оттеглянето на клиенти е част от правенето на бизнес, но не искате то да е пряк резултат от опитите ви да растете. И не искате да усложнявате напускането на хората, като предоставяте лошо изживяване.

В същото време фокусирането върху качественото обслужване на клиентите може да бъде пряк път за растеж. Ако към настоящите ви клиенти се отнасят изключително, е по-вероятно те да оставят положителни отзиви, да ви препоръчат на приятелите си и, разбира се, да купуват от вашия бизнес отново.

3. Разширете стойността от настоящите клиенти

Обичайно е, когато търсите възможности за растеж, незабавно да се опитате да привлечете нови клиенти, но какво ще кажете за вашите настоящи? Вие сте изградили доверие с тях, което означава, че е по-вероятно да купуват от вас отново или дори да плащат повече за допълнителни услуги и нови продукти.

Проучете възможностите за увеличаване на стойността на вашите клиенти. Добавете нова продуктова линия, която допълва предишни покупки. Тествайте повишаване на цените на услугата в замяна на допълнителни функции, практически насоки или други допълнения, които вашите клиенти намират за ценни.

Това, че вероятно сте достигнали лимита за разрастване на вашия установен целеви пазар, не означава, че не можете да извлечете повече стойност от него. И кой знае, всички промени, които правите, за да увеличите стойността за настоящите клиенти, може да са трамплин за привличане на нови.

4. Използвайте социалните медии

Гмуркането в социалните медии може да бъде плашещо. Но ето нещо, не е нужно да имате опит с него, за да използвате социални платформи. Може да бъде толкова просто, колкото да отворите бизнес профил и да започнете да развивате общност от клиенти.

Не е необходимо да публикувате всеки ден или дори да създавате невероятно изглеждащи изображения и видеоклипове, но установете последователен график, който вашите последователи и клиенти могат да очакват. Оттам нататък зависи от вас да се ангажирате активно с вашите последователи, да четете коментари, да отговаряте на съобщения и като цяло да изграждате своята социална марка.

Като цяло това е чудесен начин да идентифицирате тенденции и прозрения за вашите клиенти. Ако искате, можете дори да използвате прозренията, които получавате, и да опитате да пускате социални реклами. По-лесно е, отколкото си мислите, и е евтин начин да тествате промоции, да прецените интереса на нова клиентска база или дори да стартирате пълноценна дигитална кампания.

5. Увеличете своя екип

Увеличаването на вашата клиентска база и увеличаването на продажбите ви обикновено означава разрастване на вашия екип. И точно както трябва да се съсредоточите върху предоставянето на изключително обслужване на клиентите, трябва да се съсредоточите върху качеството на хората, които се присъединяват към вашия екип.

Съсредоточете се върху намирането на различни гласове, които не само могат да изпълнят задълженията на ролята, но и които могат да осигурят уникални перспективи, които да предизвикат вашите собствени. Вредно е да имате персонал, пълен с „да мъже“ и потенциално може да доведе до лоша вътрешна култура и егоистични решения. Наличието на широк набор от служители, които се различават по опит, произход, вярвания и специалности, внася нови перспективи на масата, които биха били несъществуващи без тях.

Освен това, докато търсите да наемете нови служители, ще искате да се съсредоточите и върху професионалното развитие на текущия персонал. Покажете, че цените тях и техния принос към вашия бизнес. Дайте им повече възможности да ръководят и да си сътрудничат, включете ги в процеса на поставяне на цели и дори поемете сметката, за да посещават семинари и обучения.

Начинът, по който се отнасяте към служителите си, ще се отрази в начина, по който се отнасяте към клиентите си. Започнете с вътрешно оптимизиране и вашият бизнес ще расте оттам.

6. Покажете своя опит

Ако искате да продължите да изграждате влияние сред вашите клиенти и други фирми, трябва да покажете своя опит. Това означава предоставяне на ресурси, хостване на уеб семинари, провеждане на изследователски проучвания и дори провеждане на въпроси и отговори през вашите социални канали. Намерете възможности да споделите това, което знаете, и го представете като безплатна възможност за учене и израстване.

Просто не забравяйте да съберете информация за контакт или да предоставите връзка към конкретна промоционална страница, когато сте домакин на събитие или давате достъп до изтегляне. Вие не просто демонстрирате опит, но го използвате, за да увеличите аудитория, която се надяваме един ден да се превърне в клиенти. Проследявайте и продължавайте да предоставяте ценна информация и ще можете да я превърнете в последователен растеж.

7. Подкрепете вашата общност

Да се ​​отдадете на общността си и да бъдете социално отговорни е чудесен начин да развиете марката си и да покажете бизнес ценностите си. Спонсорирайте или дарете на организации с нестопанска цел, предоставяйте безплатни продукти или услуги за инициативи, които ви интересуват, или организирайте обществени събития. Можете дори да потърсите партньорство с други фирми с подобни интереси с нестопанска цел, за да насърчите по-голяма промяна.

Освен да дарявате и спонсорирате, можете също да търсите вътрешно и да насърчавате социално отговорни бизнес практики. Може би това означава преместване на производството на възобновяема енергия, предоставяне на платено време на служителите за доброволчество или закупуване на консумативи само от местни доставчици. Направете правилното нещо и развийте репутацията на марката си около устойчивостта и отговорността в подкрепа на вашата общност.

8. Мрежа

Част от развитието на вашия бизнес е създаването на правилните партньорства и познаването на вашата бизнес общност. Отделете време за общуване и изграждане на взаимоотношения, които потенциално могат да изградят вашия бизнес.

Наличието на силна мрежа може да доведе до нови клиенти, партньорства, служители и дори инвеститори. Освен това е чудесен начин да споделите прозрения в индустрията, нововъзникващи тенденции и най-добри практики, които иначе не бихте открили.

9. Разработете допълнителни източници на доходи

Ако сте се борили да увеличите приходите от основния си бизнес модел, може да се наложи разработването на допълнителни потоци от приходи. Това може да бъде предложение за нов продукт или услуга, отделни модели на ценообразуване за различни клиенти или абонаменти и дори пасивен доход от реклами и спонсорство.

Отнасяйте се към всеки нов поток от приходи като към разширяване на вашия бизнес. Вероятно ще искате да изградите поне прост бизнес план, за да сте сигурни, че новата инициатива е жизнеспособна и че текущият ви бизнес може да я поддържа. Помислете за първоначалните и оперативните разходи, вашите цели с разширяването и колко време ще отнеме, за да излезете на рентабилност.

И накрая, бъдете сигурни, че новата ви инициатива има смисъл за вашия бизнес. Може просто да започне като допълнителен доход за подпомагане на операциите, но може да се наложи да премине изцяло в отделен бизнес.

10. Измерете и итерирайте

Въпреки това, вие избирате да опитате и да развиете бизнеса си, уверете се, че активно измервате и проследявате успеха. Може да бъде наистина лесно просто да направите промяна и да я оставите да работи, без да имате предвид цели или ключови резултати, които определят успеха. Без тях една инициатива за растеж може лесно да се превърне в скъпа идея, която потъва вашия бизнес.

Поставете организационните си цели предварително и не се страхувайте да убивате или да променяте проекти, ако не виждате положителни резултати. Винаги можете да настроите нови итерации и да стартирате отново, като прецизирате подхода си, за да идентифицирате най-успешния път към успеха.

И дори когато постигнете хоумрън, продължете да измервате и повтаряте. Поредица от уебинари или нови продуктови линии може да доведе до растеж за известно време, но това може лесно да се промени, ако не обръщате внимание.

Продължете да търсите възможности за растеж

Вашият бизнес последователно ще преминава между точки на растеж и точки на стагнация. Ключът е да продължите да търсите нови възможности за растеж и да не се страхувате да бъдете креативни и да ги тествате. Но не забравяйте да имате предвид цели и измерими резултати, за да избегнете превръщането на потенциалния растеж в сериозна грешка.

Ако не сте сигурни дали трябва да търсите възможност за растеж, прегледайте и актуализирайте своя бизнес план и прогнози. Може да ви помогне да определите дали вашата инициатива е жизнеспособна и че вашият бизнес може да управлява всички потенциални разходи или отрицателен паричен поток в краткосрочен план. Винаги можете да направите това ръчно или да изпробвате инструмент за планиране като LivePlan, за да направите редовното актуализиране и проследяване на резултатите точни и лесни.

Понастоящем Коуди работи като специалист по входящ маркетинг и маркетинг на съдържанието в Palo Alto Software и ръководи редакцията както за LivePlan, така и за Bplans, като работи с различни специалисти на свободна практика и вътрешни автори. Завършил университета в Орегон, той специализира в SEO изследвания, писане на съдържание и брандиране.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *