10 начина да адаптирате маркетинговата си стратегия по време на криза

Вследствие на COVID-19 бизнесите бяха засегнати в почти всеки сектор. Тъй като много марки не знаят накъде да се насочат по време на кризата, ни се напомня колко е важно да имаме гъвкавост в нашите маркетингови стратегии. Въпреки че тези стратегии могат да бъдат планирани до една година предварително, много усилия вече не са приложими поради различните ограничения, пред които са изправени потребителите.

Във времена като тези трябва да коригирате маркетинговите си стратегии.

Как да адаптирате своята маркетингова стратегия

Потребителите се чувстват неспокойни. Така че най-доброто, което можете да направите, е да се опитате да им осигурите малко спокойствие и да им напомните, че всички сме в това заедно. Научете повече за това как да бъдете достъпни за вашите потребители с тези 10 стратегии.

1. Преоценете основните ценности на вашата компания

Кога за последен път погледнахте по-задълбочено мисията на вашата компания? Независимо дали е минала повече от година или различни нови членове са се присъединили към вашия екип, сега е идеалната възможност да обмислите какви ценности водят и тласкат вашия бизнес към успех.

Насърчете служителите си да отделят малко време, за да помислят за морала и практиките, които правят вашата организация толкова уникална. След като установите актуализираните си основни ценности, можете да създавате графики и да ги споделяте в социалните си канали, което ще напомня на хората за причините, поради които се радват да бъдат ваши клиенти.

2. Насърчавайте прозрачността

Един от най-добрите начини да поддържате доверието на аудиторията си е чрез насърчаване на открита, честна комуникация. Като държите клиентите си в течение на кризата, пред която е изправена вашата компания, можете да укрепите връзката с вашата аудитория. Това също добавя личен щрих към вашата марка и напомня на вашите потребители, че вашата компания е съставена от съпричастни хора, изправени пред подобни борби.

Продължете да предоставяте актуализации за наличността на продукта, когато е възможно, така че те да са наясно какво има на склад и какво ще бъде налично в близко бъдеще. Също така, помислете дали да не направите официално изявление, обясняващо как поддържате безопасността на вашите служители и клиенти, докато сте под карантина. Това не оставя публиката ви да се чуди как се справяте с пандемията.

3. Поискайте обратна връзка от потребителите

Друга стратегия, която сме виждали да практикуват марки, е да питат своите последователи какъв тип съдържание искат да видят. Въпреки че не е идеалното време за популяризиране на вашите продукти, има много други видове съдържание, което ще ангажира вашите последователи.

Публично анкетирайте вашите фенове в платформи за социални медии, като Instagram, Twitter и Facebook, за да ги попитате от какво съдържание се интересуват в момента. Това може да включва положителни цитати, живописни снимки и мемове, за да се посмеем – всички те са много популярни в момента. Тази промяна на стратегията е ефективна, защото позволява на последователите да предоставят своя принос за благоприятно съдържание. Това също така показва, че марката наистина се грижи за създаването на съдържание, от което се интересува тяхната аудитория.

Но не е достатъчно просто да помолите клиентите си за обратна връзка, трябва също така да отговорите, когато клиентите ви се свържат с вас. Поддържайте връзка с аудиторията си и им покажете, че винаги сте там за подкрепа. Взаимодействайки с вашите потребители, вие създавате специална връзка, която те винаги ще помнят, защото показва колко цените връзката.

4. Променете посланията на вашата марка

Въпреки че не е подходящо да популяризирате събирания, пътувания и пазаруване в магазина, можете да промените позиционирането на марката си. Точно сега трябва да напомняте на потребителите, че въпреки че ситуацията се е променила, вие все още сте там за тях.

Предложете съдържание, което отразява новия им начин на живот. Тези тенденции включват забавни дейности у дома за семейството, продуктивно поведение, което да практикувате, докато сте под карантина, и положителни утвърждения, че светът ще премине през това заедно. Това ще остави трайно впечатление у вашите потребители, което те ще запомнят, когато са готови да купят.

Също така, помислете за подчертаване на възможностите за електронна търговия, които имате на разположение, докато предлагате безплатна доставка. Това ще ги насърчи да купуват вашите продукти, докато си стоят в безопасност вкъщи. Дръжте клиентите си в течение за всякакви закъснения, които могат да попречат на доставките на продукти, като същевременно обръщате внимание на това как вашите складове следват указанията на CDC.

5. Разработете своевременни ъгли на тангажа

Бъдете креативни с представянията си, като включите съобщения относно оставането вкъщи. Помислете как вашите продукти могат да предоставят стойност или решение на читателите, които стоят на закрито. Най-добрият начин да привлечете вниманието на медиите е с навременни, уникални съобщения, които ще ги принудят да включат вашата марка в редакционните възможности.

Изработването под карантина, усвояването на нови умения, рецептите за семейството и тренировките у дома са сред топ тенденциите, за които медиите пишат. Ако имате продукт, който може да се впише в подобни теми, продължете и се откажете! Ако вашите продукти не са непременно обвързани с тези конкретни теми, бъдете внимателни, когато се свържете с медиите, тъй като техният фокус се е променил.

6. Създайте вечнозелена библиотека със съдържание

Вечнозеленото съдържание е изображения, публикации в блогове и други форми на съдържание, които могат да се използват през цялата година. Направете инвентаризация на съдържанието, което публиката ви е харесвала в миналото, и го пренасочете за бъдещето. Тази стратегия е отлична за местни фирми, които може да са затворени в момента, което затруднява създаването на съдържание. Въпреки че вашите клиенти може да не могат да ви посетят в магазина, споделянето на това преработено съдържание ще им напомни за всички причини, поради които се радват да бъдат ваши клиенти.

Не забравяйте, че докато увеличавате библиотеката си със съдържание, позицията на вашата марка се променя през годината въз основа на сезонността и естеството на вашия продукт или услуга. При нормални обстоятелства много компании биха се съсредоточили върху насърчаването на единството сред семейството и приятелите, празнични тържества, промоция на събития и др.

Важно е да разберете как позиционирането на вашата марка може да се промени на фона на текущите събития и определени ограничения, пред които са изправени потребителите. Съсредоточете се върху създаването на съдържание, на което вашите потребители могат да се насладят, докато си стоят вкъщи, и подчертайте всички налични възможности за електронна търговия.

7. Подобрете SEO и потребителското изживяване

Според скорошно проучване сърфирането в мрежата се е увеличило със 70%. Разбирането как вашият уебсайт се представя в търсачките е от решаващо значение за успеха на марката. Могат ли потенциалните клиенти лесно да намерят вашата марка? Как се класирате в Google?

Познаването на вашия ранг при търсене в най-популярната търсачка, която отговаря за 93% от всички посещения при органично търсене в САЩ, е изключително важно. Използвайте това време, за да оптимизирате уебсайта си и да подобрите изживяването на потребителите. Проучете ключовите думи, за да сте сигурни, че са подходящи за това, което търсят клиентите ви. Ако не сте актуализирали дизайна на уебсайта си от години, сега е моментът! Сега има толкова много уникални възможности за уеб дизайн, които ще ви помогнат да се откроите сред вашите конкуренти. Инвестирането на време в тази стратегия сега ще има голямо значение, когато потребителите се върнат към режим на пазаруване.

8. Преработете стратегията си за имейл маркетинг

Отлагали ли сте имейл маркетинга, докато се фокусирате върху други усилия? Сега е идеалният момент да представите кампания за добре дошли и изоставени колички. Всъщност 59% от търговците казват, че имейлът е техният най-голям източник на възвръщаемост на инвестициите.

Важно е да признаете, че вашата цел не е да стимулирате продажбите, а да се стремите да забавлявате или да добавяте стойност за вашата аудитория. Това ще осигури подходящо представяне на вашата марка с потенциални клиенти. Те ще се запознаят по-добре с вашата компания и в бъдеще може би е по-вероятно да закупят вашите продукти пред конкурент. Започнете да тествате различни теми, призиви за действия и шаблони, за да видите какво е ефективно, което ще ви предостави ценна информация, която можете да използвате през цялата година.

9. Променете рекламната си стратегия

Facebook отчете 70% увеличение на използването във всички приложения през месец март 2020 г., доказвайки, че това е оптималният момент за достигане до вашата целева аудитория. Ако сте планирали да популяризирате предстоящо събитие или пускане на продукт в първоначалната си стратегия, помислете дали да не промените призива си за действие към нещо по-подходящо за момента, като например да популяризирате наличността на вашия продукт онлайн.

Продължете да развивате инерцията си с рекламната си стратегия, като включите различни призиви за действие, включително „Пазарувайте онлайн“, „Безплатна доставка“ или „Доставка на същия ден“. Тези CTA позволяват на потребителите да продължат да купуват вашите продукти с допълнителна полза. Освен това помислете за пренасочване на вашите показатели към ангажираност, а не към реализации. Докато възвръщаемостта на инвестициите обикновено е основен приоритет, ангажирането с вашата целева аудитория е едно от най-мощните неща, които вашите реклами могат да направят.

10. Организирайте виртуални събития

Ако вашето събитие е било отменено или отложено, има възможност вместо това да рекламирате виртуално събитие! Популярността на софтуера за видеоконференции и уеб семинари става все по-популярна. Помислете дали да не организирате събитието си виртуално и да се свържете с аудиторията си в социалните медии. Включете хаштагове за виртуални събития в Twitter, за да насърчите разговора около вашето събитие, за да им предоставите подобно изживяване, което са очаквали с нетърпение.

Насочване на вашата стратегия

Приложете тези съвети, за да промените маркетинговата си стратегия сега и да се съсредоточите върху елементите, които трябва да бъдат гъвкави, когато планирате бъдещето. Сега, след като разбирате как да промените стратегията си, за момента имайте предвид тези съвети, когато планирате бъдещето.

Тази пандемия ни накара да преоценим начина, по който създаваме нашите стратегии, поставяйки голям акцент върху важността на гъвкавостта. Сега знаем повече от всякога, че животът рядко върви по план. Бъдете подготвени за неочакваното и създайте адаптивна стратегия, която може да промени курса по всяко време.

Дейвид Ернандес е съосновател и управляващ партньор в lotus823, наградена агенция за интегриран маркетинг. Неговото далновидно лидерство, отдадена маркетингова експертиза и стремеж към превъзходство са в основата на успеха и репутацията на lotus823 като доверен партньор в интегрираното комуникационно пространство.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *