10 неща, които мразех във вашата бизнес презентация

Докато пиша това в началото на 2019 г., си спомням за повече от 20 години слушане на бизнес представяния като съдия на състезания по бизнес планове и като ангел инвеститор.

Следващия месец ще имам още един кръг от него, като съдия както на конкурса за ново начинание на Университета на Орегон, така и на конкурса за бизнес план на Райс. Отново първо ще чета бизнес планове, след това ще седя на терена и ще задавам въпросите си.

Изображението тук е на състезанието за бизнес планове на ориз, предприемачи, които участват на финала. Това съм аз на първия ред, втори от пътеката, вляво. [Editor’s note: Permission to use requested via email 2/28/19].

Имайки предвид това, наскоро прегледах една ранна публикация и актуализирах 10-те неща, които най-много мразя, когато се появят в бизнес презентации. Ето най-новото.

1. Вашето представяне беше скучно

Разкажи ми история, която резонира. Разкажете ми за хора, на които им пука, идеи, как сте започнали, защо сте започнали и как ще промените света. И само за да разберете, пазарните нужди и решения не са скучни, особено когато вие покажете ги в истории а не предполагаеми факти.

И моля те, дай ми финансови прогнози с ясно изложени предположения – това изобщо не е скучно. Вашият бизнес е вълнуващ. Вашите перспективи са вълнуващи. Не изсушавайте всичко. Говори за това. Добавете интересни снимки, за да подкрепите историите си. Поставяйте лица на екрана, когато говорите за хора.

Прочети Резонирайтеили Презентация Дзенили поне публикацията в блога Наистина лош Powerpoint.

2. Споделихте нелепо оптимистични прогнози

Изумен съм колко много предложения съм изпълнил изцяло този проект нереална доходност. Моля, вземете представа.

Истинските предприятия правят печалби от 7 процента, 9 процента, понякога дори ниски двуцифрени печалби (посочени като процент от продажбите). Рядко някои нови иновативни предприятия ще достигнат до 20 процента печалба от продажбите. И все пак съм виждал много реклами, предвиждащи 30 процента, 40 процента, дори някои с 50 процента и 60 процента печалба.

Страшно оптимистичните печалби убиват доверието. Те не ме убеждават, че ще бъдеш толкова печеливш. Казват ми, че не познавате добре бизнеса си.

Така вземете бенчмаркове. Разберете какви печалби правят средно други предприятия като вашия. Бенчмарковете за различни индустрии са лесни за намиране онлайн срещу малка такса. Дори са вградени LivePlan.

3. Вашите ко-водещи бяха отегчени

Когато присъстват повече от един човек, останалите трябва да проявят интерес. Разбира се, чували сте идеята много, много пъти, но ако ви е отегчена, това ме прави по-малко заинтересована.

Новите бизнеси са очарователни. Новите идеи, създаването на нови пазари, наистина умните хора, всичко това е очарователно. Така че ускорете представянето си.

4. Вашите слайдове бяха пълни с думи

Ти трябва да каже думите, говори с мен – не ни карайте всички да четем плъзгачи на терена заедно с теб.

Това се връща към точка 1 по-горе, скучно. Трябва да разкажете история и да покажете снимки – вижте точка 1.

5. Четете слайдовете си, пълни с думи, на глас

Никога не обръщайте лице към слайдовете си и ни прочетете точките. Това кара всички нас, слушателите, да искаме да ви хвърлим нещо. Отново точка 1.

6. Използвахте модни думи и безсмислени прилагателни

Защо всеки един план е „разрушителен“? Могат ли всички да бъдат? Не използвайте същите думи, които използват всички останали.

Нямам нищо против техническия жаргон, защото хората знаят, че трябва да ги обяснят. Имам нещо против всички тези модерни модни думи, които всеки използва. Не просто разрушителенно също промяна на играта, водещ на пазараи вирусени шарнирен болт. Те ми напомнят за старите времена, когато всеки софтуерен пакет твърдеше, че е лесен за използване (и моят беше единственият, който наистина беше такъв).

Разкажете ми историята за това какво имате, къде сте, как сте стигнали до там и за кого е – нека аз реша какви са прилагателните.

7. Фокусирахте се върху вътрешни норми на възвръщаемост и нетна настояща стойност

Радвам се, че те научиха вътрешни норми на възвръщаемост и нетна настояща стойност в бизнес училище. Но и двете изчисления се основават на пет години (или така). бъдещи парични потоци. Те са каскадни предположения върху предположения, представени така, сякаш са статистическа истина.

Покажете ми прогнозите си, да, и още по-добре, покажете ми предположенията зад тях. Но не ми цитирайте проклетата IRR. Ще преценя вашите прогнози за реализъм и достоверност, но това са продажби, разходи, разходи, паричен поток и други основни числа. Недисконтиран паричен поток.

8. Опитахте се да заслепите с големи пазарни „факти“

Мразя да чуя за пазар от 43 милиарда долара и още повече, когато представяте прогноза за продажбите, валидирана чрез получаване на някакъв процент от този пазар. Не съм сам в това. Повечето инвеститори мразят прогнозите, които започват с огромно число и приемат малък процент от това число като потенциални продажби.

Вместо това, валидирайте продажбите чрез предположения отдолу нагоре. Един наистина добър пример е прогноза за продажбите, която задава предполагаем брой продажби на месец на магазин и нарастващ брой магазини. Или уеб абонамента прогноза, която проследява уеб посещения, реализации, процент на реализация, резултати с плащане на щракване, отваряния на имейли и т.н. Или прогнозата за продажбите на предприятието въз основа на търговски представители, закривания на представяния и планове.

Уверете се, че разбирате разликата между трите популярни концепции за пазара и пазарния дял: TAM, SAM и SOM.

9. Вашият самохвалство ви спъна

Знайте какво не знаете. Не блъфирайте инвеститорите.

Някои предприемачи приемат презентация като някакъв устен финален изпит, на който трябва да знаят всички отговори. Това, което не знаят, те се досещат, преструвайки се, че знаят. Това е катастрофално. Шансовете са, че в група инвеститори някой ще разпознае този вид блъф. Това убива доверието.

Когато не знаете, „не знам“ е най-добрият отговор. И, за съжаление, няма начин да изглеждате добре, когато не знаете най-важното, свързано със собствения ви бизнес. Блъфирането го влошава.

10. Избягнахте вина или отговорност

„Да, тези числа вероятно са грешни. Нашият финансов човек ги направи, но ние ще променим финансовите лица. Какво? Да, веднъж чух това в една презентация.

Инвеститорите търсят бизнеси, към които искат да се присъединят и да ги подкрепят. Повечето инвеститори приемат, че хората, които отклоняват и обвиняват другите, няма вероятност да работят добре с екип. Предлагам ви да прочетете този личен разказ, истинска история: Прецакахте ли се в бизнеса?

Знаете ли, че тази статия е част от нашата Ръководство за представяне на Bplans? Всичко, което трябва да знаете за създаването на вашето представяне, всичко на едно място.

Чуйте още съвети за представяне с Питър и Джонатан в десетия епизод на The Bcast, официалния подкаст на Bplans:

Щракнете тук, за да се абонирате за The Bcast в iTunes »

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *