10 причини, поради които трафикът към уебсайта на вашия малък бизнес намалява

Трафикът на уебсайта е един от най-важните ключови показатели за ефективността за повечето фирми. Трафикът води до запитвания и продажби, а последователните посещения от едни и същи потребители означават повторни клиенти. Когато трафикът на вашия сайт внезапно намалее или класирането ви падне рязко, това ще създаде пропуснати възможности, които ще се отразят на реализациите и продажбите ви.

Защо уебсайтът ви губи трафик

Първата стъпка към отстраняването на този проблем е да разберете защо вашият сайт губи трафик. Ето 10-те най-чести причини за спад на трафика.

Ако видите значителен спад в класирането си в мрежата, това може да е причина за алгоритмична актуализация. Актуализациите на алгоритъма на Google са корекции на фактори, които помагат да се получат най-добри резултати въз основа на изпратени заявки, уместност на страницата, качество на съдържанието и уникалност. В резултат на това Google може да е наказал вашия сайт.

Пример за проблем с трафика на уебсайт поради актуализация на алгоритъм би бил случай през 2012 г., когато няколко уебсайта претърпяха огромен спад в трафика. Това беше годината, в която беше пусната актуализацията на алгоритъма на Penguin и стратегиите за изграждане на връзки бяха напълно променени.

През 2012 г. уебсайтовете бяха автоматично класирани по-високо въз основа на входящи връзки и някои търговци злоупотребиха с този сигнал до точката, в която успяха да създадат всякакви тактики за свързване само за изграждане на връзки, които се свързват обратно към уебсайт. Тези стратегии за черни шапки избутаха неподходящо съдържание нагоре в страниците с резултати от търсачките, което накара Google да действа под формата на актуализацията на Penguin. Тази актуализация е предназначена за откриване на уеб спам и намаляване на сенчести връзки, на свой ред, насърчаване на висококачествено съдържание за потребителите.

Случаят по-горе идеално подчертава сценарий, при който маркетолозите прилагат тактики, които смятат за нормални, след което тези тактики ги анулират от Google. Актуализацията накара класирането им да се влоши или уебсайтовете им изобщо да не се показват в търсачките.

За да проверите дали вашият уебсайт е получил наказание от търсачка; ако видите, че уебсайтът ви не се класира в една търсачка, но все още се класира в друга.

С Google проверете Google Search Console и потърсете предупреждения в менюто за съобщения. Можете също така да проверите раздела за ръчни действия, където можете да намерите списък с несъответствие или нарушени указания, които Google може да е намерил на вашия уебсайт. За да избегнете тези проблеми, съсредоточете се върху създаването на висококачествено и информативно съдържание вместо използването на евтини или сенчести трикове.

2. Промени в уебсайта и дизайна

Освен актуализациите на алгоритъма, може да сте въвели някои промени в уебсайта, които може да са повлияли на неговата ефективност. Промените в дизайна засягат времето за зареждане и скоростта на страницата през повечето време. Освен това, ако сте извършили миграция на уебсайт, вижте дали всички елементи са все още непокътнати.

Ето няколко неща, които трябва да проверите:

  • 301 пренасочвания са правилно картографирани
  • Всички изображения се зареждат правилно
  • Съдържанието не изпитва проблеми
  • Структурата на входящите връзки работи на вашия нов сайт

Проверявайте често Google Analytics, за да видите дали има промени в източниците на трафик, както и Google Search Console и Google Page Speed ​​Insights, за да проверите за конкретни грешки на място.

3. Ключова дума канибализация

Канибализацията на ключови думи е, когато имате няколко страници в уебсайта си, които се борят да се класират за една и съща ключова дума или заявка за търсене в Google. Това може да се дължи или на това, че темата, която страниците покриват, е твърде сходна, или случайно сте оптимизирали някои страници със същата ключова фраза, за която страницата вече е оптимизирана.

Можете да проверите за канибализация на ключови думи чрез Google Search Console. Просто преминете към отчета за ефективността и автоматично ще видите списък със заявки, които хората използват, за да намерят вашия сайт. Щракнете върху една от тези заявки, като използвате раздела „страници“ и ще видите списък със страници и URL адреси, които са класирани за нея. Ако се показват много URL адреси, това може да означава, че те се „канибализират“ един друг. До него ще има свързани статистики, които ще ви помогнат да прецените коя страница е най-ценна за тази конкретна заявка. След това направете необходимите корекции.

4. Грешки в проследяващия код

Вашият проследяващ код правилно ли е внедрен и работи ли?

Спадът в трафика може просто да е случай, че страниците не се проследяват правилно от Google Анализ или маркерът не работи правилно.

Проверете дали кодът работи правилно и ако е необходимо, свържете се с вашия уеб разработчик или специалист по SEO, за да го проверят вместо вас.

5. Неуспешни пренасочвания

Неработещите пренасочвания може да са причина за спада в класирането ви, особено ако току-що сте стартирали нов уебсайт или сте мигрирали към нов сървър.

Уверете се, че сте внедрили стратегия за пренасочване 301. Пренасочванията 301 сигнализират на търсачките, че определена страница (или страници) на вашия уебсайт е била преместена и вие ги молите да изпратят всички посетители на този нов адрес, а не на вашия стар.

Когато преместите страница към друг URL адрес, на търсачките ще отнеме известно време, за да я разпознаят и класират по начина, по който е била класирана преди.

Изпълнението на 301 пренасочвания зависи от вашия хостинг сайт или сървър. Повечето платформи предлагат решения или плъгини, които могат да помогнат на потребителя да реализира лесно пренасочвания.

Ето някои насоки за уеб сървър, които можете да следвате в зависимост от това, което използвате в момента:

6. Състезателите се подобряват

Спадът в трафика може да не се дължи на каквито и да било промени, които сте направили вие или Google, а поради това, че вашите конкуренти засилват играта си.

Прегледайте и анализирайте дейностите, SEO стратегиите и съдържанието на вашите конкуренти. Използвайте инструменти като инструменти за анализ на конкуренти като Semrush, за да съберете данни за техните дейности за обратно свързване, ключови думи, които използват, и други дейности, които извършват.

Друга възможност е да работите със SEO компания, за да определите бързо стратегиите, които конкурентите прилагат и как можете да ги надминете, както и да ги накарате да приложат необходимите дейности по правилния начин.

Откриването кой се класира или кой ви изпреварва и как ви изпреварва ще разкрие какво трябва да направите, за да се представите по-добре от тях.

7. Липса на мета информация

Мета информацията е ключов сигнал за класиране за Google, но също така най-често се пренебрегва. Google използва мета информация, за да съпостави информацията за ключови думи със заявките за търсене на потребителя. Това също е начин за Google бързо да разбере какво представлява една уеб страница.

Проверете дали имате съществуваща метаинформация за дадена страница или тя е премахната. След това вижте дали мета заглавието и описанието съдържат основните ключови думи, които точно описват страницата.

Можете също да получите достъп до Google Analytics, за да видите дали спадът идва от органично търсене, платено търсене или социални медии.

Ако спадът в трафика идва от платени реклами, проверете ключовите думи и метаданните, които използвате в кампанията си в Google Ads. Ако е от органично търсене, прегледайте вашите robots.txt, SSL и sitemap.xml.

8. Претоварване на сървъра

Проблемите със сървъра не са необичайни и вашият сайт може да ги има, което да доведе до спад на трафика ви. Може да се дължи на повредена функция за кеширане или Googlebot е попаднал на празно маркиране.

За да проверите дали това е проблем със сървъра, използвайте инструмента Fetch and Render на Google, намиращ се в Google Search Console. Това ще ви покаже как се обхожда URL адрес или страница от вашия сайт или как се изобразява.

9. Скорост на страницата

Скоростта на страницата влияе върху практическата работа на потребителя – и скорошната актуализация на Page Experience на Google покрива точно този показател под основните уеб показатели.

Когато зареждането на страница отнема повече от 3 секунди, ще получите по-висока степен на отпадане, което казва на Google, че хората не искат да виждат съдържанието ви. Много елементи влияят на скоростта на страницата, като огромни файлове с изображения, ненужни добавки и уеб дизайн.

Използвайте PageSpeed ​​Insights на Google, за да видите как се представят вашите страници.

Ако имате елементи във вашия сайт, които отнемат време за зареждане, поправете ги, актуализирайте ги или ги премахнете. Огромните файлове никога не са добри за скоростта на страницата, така че ако ги имате, те трябва да изчезнат.

Загубените връзки могат да повлияят силно на вашия уебсайт и да причинят големи спадове на трафика. Когато дадена страница загуби входяща връзка, Google вижда това като знак, че уебсайтът ви вече не е толкова авторитетен. Това ще доведе до по-ниско класиране, по-малко посещения на сайта и по-малко трафик.

Изграждането на връзки е един от най-ефективните начини за повишаване на класирането на вашия уебсайт в търсачките, тъй като потвърждава вашето съдържание и достоверността на уебсайта.

Ако смятате, че загубата на връзка е причината за внезапни спадове на трафика, потвърдете хипотезата си, като използвате инструменти за проверка на обратни връзки като Ahrefs.

Инструменти като Ahrefs ще ви помогнат да намерите информация относно:

  • Отказ на връзка за целия сайт
  • Отказ на връзка, свързана с конкретна страница
  • Отказ на връзката във външните страници, предоставили входящата връзка към вашия сайт

Винаги можете да възстановите изгубени връзки, като следвате други стратегии за изграждане на връзки като:

  • Гост публикация
  • Печелене на връзки от инфлуенсър маркетинг
  • Гмурнете се в маркетинга в социалните медии и печелете повече социални споделяния

Запазете спокойствие и оптимизирайте

Спадът на трафика може да накара всеки търговец да се тревожи, но това е нормална част от цикъла.

Както при всяка маркетингова стратегия, независимо дали е традиционен маркетинг или интернет маркетинг, ще има промени в системата. Всичко, което можете да направите, е да се адаптирате и да се оборудвате със знанията и правилните SEO инструменти, за да разработите по-добра стратегия.

Оптимизацията за търсачки винаги ще съществува, докато хората използват интернет, и винаги ще се развива. Може да срещнете различен проблем, различен от изброените по-горе. Всичко, което трябва да направите, е да приемете разумен подход към въпроса и да оцените, като използвате списъка по-горе. По един или друг начин ще определите вероятните причини и ще стигнете до дъното на проблемите си с трафика.

Итамар Геро е основател и главен изпълнителен директор на SEOReseller.com, глобален доставчик на решения за SEO и дигитален маркетинг с бял етикет, който дава възможност на агенциите и техните местни клиенти по целия свят. Когато не работи, той пътува по света, медитира или мечтае (в код).

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *