4 тактики за растеж и разширяване на бизнеса

Тъй като силните и слабите страни на всяка компания (и заплахите и възможностите) са различни, наистина няма подход, който да се препоръча за успешен растеж и разширяване.

Но има едно общо нещо, което почти всички развиващи се бизнеси имат, това е, че са се справили с проблемите си с паричния поток. Те са направили каквото могат, за да избегнат неприятни изненади; те са въвели системи, за да гарантират, че клиентите им плащат навреме.

Може би най-важното е, че те редовно преглеждат всички свои бизнес финансови отчети, но особено техните анализ на паричните потоци. По-конкретно, те сравняват действителния си паричен поток с прогнозата си, за да могат да вземат интелигентни, стратегически решения за разходите и да видят кога предизвикателствата са на хоризонта.

Ако не сте запознати с паричния поток – какво представлява той и какво трябва да знаете за това как наблюдението може да помогне на вашия бизнес – започнете с Паричен поток 101: Основите.

Когато вашият паричен поток изглежда солиден, вие сте в добра позиция за растеж.

Имайки това предвид, нека да разгледаме четири начина, по които бизнесът може да расте. Надяваме се, че ще бъдете вдъхновени да намерите пътя, който има най-голям смисъл за вашата конкретна операция.

Продължете да развивате бизнеса си с тези 4 тактики

1. Разширете се до нови местоположения

Независимо дали управлявате магазин за търговия на дребно, медицинска практика, ресторант или дори бизнес-към-бизнес технологична компания, може да успеете да генерирате по-високи печалби, като разширите организацията си до нови физически (или дори цифрови) местоположения.

Но е важно да запомните, че не можете да очаквате просто да отворите второ място, да седнете удобно и да гледате как банковата ви сметка става по-дебела. Успехът на вашето първо (основно) местоположение всъщност няма никакво значение за допълнителните местоположения – има много променливи в игра, дори ако плащате особено внимание към вашите финанси. Така че, преди да се разклоните, трябва да вземете предвид множество фактори.

Няколко въпроса, които да ви насочат:

  • Вашето текущо местоположение работи ли като добре смазани машини – печеливши ли са и доволни ли са вашите клиенти и служители?
  • Работата на ново място ще ви позволи ли да обслужвате същия целеви пазар, който обслужвате сега? Бихте ли се опитвали да достигнете до различен целеви пазар? Ако е така, как ще трябва да коригирате своя продукт или услуга? Направихте ли проучване на пазара в новата област/пазарен сегмент, който обмисляте?
  • От какви икономии от мащаба можете да се възползвате – като длъжности за персонал, от които се нуждаете, независимо дали във вашия бизнес работят 5 или 500 души, или по-ниски цени за по-големи поръчки за инвентар/консумативи, например?

2. Разработвайте нови продукти

Starbucks стартира като малко местно кафене. Сега това е международен гигант, който продава еклектичен асортимент от напитки, както и сладкиши, закуски, сандвичи, компактдискове, плюшени животни и всякакви други стоки.

Без значение какво продава вашият бизнес, шансовете са, че ще можете да продадете поне още един допълнителен продукт. Например, ако вашият бизнес е агенция за копирайтинг, може да помислите за наемане на графичен дизайнер, за да можете да продавате инфографики, лога и други визуални активи.

Просто казано, разработване на нови продукти – ако приемем, че те са такива, които вашите клиенти искат— почти сигурно ще доведе до нови потоци от приходи.

Ето няколко лесни начина да разберете какво искат вашите клиенти:

  • Редовно търсете обратна връзка и предложения от вашите клиенти
  • Следете продуктовите линии на вашите конкуренти
  • Пуснете „разпродажба“ на MVP, където виждате дали се продава малък обем от нов продукт или просто остава

3. Търсете нови партньорства

Да бъдеш собственик на малък бизнес може да бъде трудно, особено когато се опитваш да се справиш сам. Но добрата новина е, че чрез установяване на партньорства с други подобни бизнеси може много добре да видите печалбите си да се увеличават, тъй като вашата марка е изложена на цяла нова общност от поддръжници.

Услугите за доставка на храна като DoorDash са основани на тази предпоставка – те биха могли да помогнат на ресторанти, които искат да избегнат собствените си услуги за доставка, все пак да предлагат тази опция на своите клиенти. Друг пример са SaaS компаниите, които разчитат на (или са подсилени от) API със софтуер на друга компания. Ако има установено партньорство, има възможност и двете компании да работят съвместно на пазара или да популяризират решението на другата.

И така, как точно вашият бизнес може да се възползва от партньорства? След като разберете това, може би е време да преследвате няколко.

4. Стартирайте нови маркетингови кампании

С повече пари в банковата сметка на вашата компания, сега вероятно е толкова добър момент, колкото всеки друг, да се върнете към чертожната дъска и да разберете дали вашата марка може да се възползва от предприемането на нови маркетингови кампании.

От време на време всяка марка – без значение колко известна може да е – трябва да напомня на своите клиенти, че все още е актуална.

Пример: Old Spice, дългогодишният производител на дезодоранти и парфюми, насочен към мъжете. Въпреки че компанията може да избере да почива на лаврите си – опитвайки се да издои разпознаваемостта на името си и резултатите си за всичко, което струват – вместо това тя избира да инвестира в умни нови маркетингови кампании. Разгледайте тази популярна реклама, например. Не само, че е доста забавен (поне от гледна точка на реклама, произведена от марка, която прави парфюми за мъже), но към момента на писане е генерирал повече от 56 милиона гледания в YouTube.

Вярно е, че вашият малък бизнес може да няма толкова пари в банката, колкото Old Spice (който между другото е собственост на Proctor & Gamble). Но когато се правят правилно, новите маркетингови кампании могат да генерират интерес от потенциални клиенти, като същевременно напомнят на съществуващите защо трябва да продължат да подкрепят вашата марка.

Не сте сигурни къде да съсредоточите ресурсите си? Обмислете да направите a SWOT анализ. Това е задълбочен поглед върху вашите силни и слаби страни, възможности и заплахи. Оттам погледнете вашия прогноза за продажби. В основата си вашата прогноза за продажби е представяне на вашите цели и стремежи за вашата компания. Изградете своите нови маркетингови планове около стратегии и тактики, които ще ви помогнат да постигнете тези цели за продажби.

Не забравяйте, че успешното разрастване на вашия бизнес няма да стане за една нощ – това може да бъде дълъг, уморителен и стресиращ процес. Но с правилните планове ще можете да растете органично.

Имайте предвид, че тези четири тактики не са лекарства за проблеми с паричния поток. Те наистина са насочени към фирми, които демонстрират солидни финансови резултати. Опитвайки се да коригирате проблем с паричния поток с една от тези тактики, без да се занимавате с някои от често срещаните капани на паричния поток (като извън контрол вземанияили не получаване на плащане навреме) може да бъде вредно за вашия бизнес.

Анна Ешенбург е старши маркетинг мениджър във Fundbox. Fundbox предлага на собствениците на бизнес лесен начин да коригират паричния си поток чрез авансово плащане за неуредените си фактури, връщайки на малките предприятия силата да контролират своя паричен поток.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *