4 урока, които трябва да научите, преди да стартирате втори бизнес

В повечето случаи най-лесният начин да се подходи към кариера е да следвате нормата и да прехвърлите отговорността на работодател. Оставете ги да ви намерят работа и да ви я предадат: можете да живеете прост живот, като просто се справяте с възложената ви ежедневна работа и не е нужно да мислите за нищо друго. Минимален стрес, минимална отговорност и минимална възможност за провал. Има много за харесване.

Но може би не можете да приемете съдбата ви да бъде оформена вместо вас. Може би трябва да заложите на себе си: вашите способности, страст и стремеж. Някои хора са такива и ние трябва тези хора. Предприемачите поемат рисковете, които в крайна сметка пораждат бизнеса, който е в състояние да задържи толкова много хора на работа. Те процъфтяват в изправянето и преодоляването на предизвикателствата.

И въпреки че има много случаи, в които професионалистите измислят отделни бизнес идеи, които да преследват, също така е изключително често предприемачите да искат повече, след като успешно са създали първия си бизнес. Преследване повече може да бъде страхотно нещо, но може да се окаже и катастрофално. Всичко опира до това как се работи – и в тази публикация ще прегледаме четири урока, които трябва да научите, преди да продължите напред със стартирането на втори бизнес.

1. Цялостното планиране е от ключово значение за намаляване на риска

Когато се опитвате да стартирате първия си бизнес, може да го направите просто можете да се справите с липсата на оптимизиран план, ако имате страхотен късмет — но този късмет няма да трае вечно. Удвоете го и ще се подготвите за провал. Най-умното нещо, което трябва да направите в тази ситуация, е да сте благодарни за предишното си богатство и да направите каквото можете, за да разчитате по-малко на богатството в бъдеще.

  • Какъв искате да бъде вашият втори бизнес?
  • Какъв тип бизнес модел ще използвате?
  • Кои полета трябва да отметнете?
  • Какви изследвания трябва да направите?
  • Как ще допълни съществуващия ви бизнес?
  • Има ли риск от припокриване или конкуренция?

Видеото по-долу ще ви помогне да отговорите на много от тези въпроси и е жизненоважно да преминете през колкото можете повече:

Има много ресурси, които да ви насочат към това, което трябва да направите. Ако търсите шаблон, който може да работи за всеки малък бизнес, шаблонът Bplans е очевиден избор (не само заради това къде се намираме). Ако се концентрирате конкретно върху електронната търговия,

Learn With Shopify има страхотно видео ръководство (вижте по-горе) с някои полезни съвети, които да следвате.

Колкото повече време отделяте за планиране сегатолкова по-малко рисковано ще бъде второто ви бизнес начинание – и тъй като съдбата на втория ви бизнес ще има косвен ефект върху вашия първи бизнес (потенциално лишавайки го от ресурси и/или внимание, или опетнявайки професионалната ви репутация), това е необходимо за защита всичко сте работили за.

2. Аутсорсингът е от съществено значение за мащабиране и разширяване

Самостоятелните предприемачи станаха масово по-често срещано през последните години, подпомогнато от лекотата на работа от вкъщи, разработването на мощни и интуитивни инструменти за производителност и растежа на простата автоматизация. Има много малки фирми, които могат да се управляват успешно без екипи. Дропшипингът е типичен пример, но има и консултации, услуги за графичен дизайн и дори услуги за разработка на софтуер.

Въпреки големите недостатъци, има какво да се каже за това, че правите всичко сами. Можете да запазите всички печалби, да спестите много време и усилия за набиране на персонал, да се съсредоточите изцяло върху това, което правите, и да избегнете потенциалното главоболие от работа с HR. Когато стигнете до точката да започнете втори бизнес обаче, е глупаво да правите сериозни опити остават самостоятелен предприемач.

Ето защо аутсорсингът е от съществено значение. Не е нужно да наемате служители на пълен работен ден, а вие направи трябва да идентифицирате задачите, с които не сте най-подходящи, и да намерите някои надеждни служители на свободна практика, които да облекчат натоварването ви. Това значително ще подобри качеството на извършената работа за тези задачи и ще ви освободи да се концентрирате върху ролята си на мениджър и фигурант (повече за това по-нататък).

3. Прегарянето е опасност за всеки бизнес, който управлявате

Професионалното прегаряне не е нещо, което трябва да се приема леко. Не става въпрос понякога да се чувствате малко уморени и да трябва да отделите ден-два, за да се съберете. Става въпрос за толкова усилена работа толкова дълго (и натрупване на толкова много стрес), че просто губите способността и склонността да издържате на обичайното си работно натоварване. Обикновено не е постоянно, но е напълно възможен да изгориш толкова силно, че никога да не можеш да изградиш воля и желание да се върнеш назад.

Възлагането на външни изпълнители на всички задачи, освен основните ви, е огромен компонент за избягване на прегарянето, но не и само съставна част. Вие също трябва да приемете вашите ограничения. Трудно е да се види, че не сте неуязвим, когато сами поддържате всичко в първия си бизнес, но това усещане няма да продължи дълго – следването на съветите във видеото по-долу ще ви помогне, ако сте в трудна позиция и се претоварвате:

Сега може би си мислите, че няма да изгорите, защото обичате това, което правите. Е, макар да е вярно, че можем да издържим на изключително трудни условия, ако сме водени от страст, това не може да ви задържи вечно. Рано или късно ще има разминаване между характера ви и професионалните ви обстоятелства (това е разгледано повече в горното видео от психиатъра д-р Трейси Маркс) и ще ви е трудно да се справите.

Прегарянето, предизвикано от втория ви бизнес, ще се отрази всичко правите и ще бъде още по-лошо в случай, че вие направи имат вътрешни служители. Ти трябва да зададеш стандарта за всички останали. Как ще изглежда, когато изразходите цялата си енергия и се отдръпнете от ролята си за неопределен период от време? Успокойте се, намерете време да се отпуснете и застанете разумен цели, които няма да ви принудят да работите смешни часове. Ще бъде много по-добре за вас в дългосрочен план.

4. Няма гаранция, че няма да се провали напълно

Помислете за залагащ за първи път, който отива в казино, за да играе на рулетка. Сега си представете следните две възможности: печелят много при първото си завъртанеили губят и не получават нищо. В първия сценарий те моментално получават усещането, че по някакъв начин са обречени на успех и залагат всичко, което имат при следващото завъртане. Не им се получава и те си тръгват унили.

В последния сценарий тази първоначална загуба им напомня, че това е игра, основана на шанса. Ако продължат да играят, те го правят, знаейки естеството на риска, който поемат, и всяка последваща загуба не боли толкова много. Освен това, ако спечелят повече, отколкото са започнали, е много по-вероятно да се откажат, докато са напред, вместо да останат да преследват още по-големи суми.
Това е уместно в контекста на стартирането на втори бизнес, защото е напълно възможно (макар и не много често) първият бизнес опит на предприемача да бъде голям успех. И когато това се случи, може да ги накара да повярват, че наистина са такива предначертан за величие: отношение, което може да ги накара да бъдат лекомислени в организацията на втория си бизнес.

Подходете към втори бизнес, сякаш е първият ви

Ето истината: без значение какво сте правили преди, какво знаете, какви връзки сте направили или колко сте постигнали, бъдещият ви успех не е гарантиран. Вместо да влагате всичките си спестявания и печалби във втория си бизнес, третирайте го по съответния начин: заделете малко пари за разумен бюджет, докажете, че може да работи, тогава инвестирайте в него по-сериозно.

След като сте свършили страхотна работа с един бизнес, стартиране на a второ бизнесът може да е естественият ход – но не се впускайте в него, преди да сте научили уроците, през които преминахме в тази публикация. Уверете се, че сте напълно подготвени, тогава направи скока. Това ще ви помогне да избегнете бедствие.

Кейли Александра е писател за Micro Startups, вашата онлайн дестинация за всички стартиращи компании. Тя е запалена по усърдно работещите соло предприемачи и МСП, които правят вълни в света на бизнеса. Посетете блога за най-новата си доза прозрения за стартиране и благотворителност от топ експерти по целия свят @getmicrostarted.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *