5 най-големи мита за работата от вкъщи и дали са верни?

За много от вас предимствата и предизвикателствата на работата от вкъщи се превърнаха в реалност през последния месец. Може да почувствате, че наистина сте схванали нещата; имате своята рутина да се събуждате, да се насочвате направо към кана за кафе, след което да се захващате за работа в собственото си малко офис пространство, което сте създали. Въпреки това вашият шеф, колеги, приятели и семейство (или може би дори вие) не сте напълно убедени, че работата от вкъщи е потенциален път към успеха.

Реалността на работата от вкъщи (като реалността на всичко) не е толкова бляскава, колкото се представя. Разбира се, ти мога работете в PJ-тата си и може да е прекрасно да нямате шеф, който наднича през рамото ви всяка секунда. Но липсата на място за пътуване и хладилник, пълен със закуски наблизо, не означава, че дистанционната работа е лесна.

Работата си остава работа, откъдето и да я вършите. И работата от вкъщи поставя свой уникален набор от предизвикателства, за които традиционните офис служители може да не са подготвени. Ако в момента работите от вкъщи – или имате приятел или любим човек, който работи – може би сте забелязали, че всичките следните представи за работа от вкъщи са определено неверни:

1. По-лесно е, отколкото да работите в офис

Някои аспекти на работата от вкъщи са по-лесно. Не се сблъсквате с постоянното разсейване на звънящите телефони, досадния навик на съседа ви да почуква с писалка или колеги, които влизат в офиса ви, за да си чатят. Можете да си вземете почивка, ако започнете да се чувствате изтощени, без да се притеснявате, че ще си навлечете проблеми. Можете дори да избягате за бърза разходка из квартала или да спрете, за да си направите нова кана кафе по всяко време.

Но да бъдеш сам изисква повече дисциплина и решителност, отколкото да се отчиташ пред постоянно присъстващ шеф. Разбира се, ти бих могъл прекарайте деня в сърфиране във Facebook или наваксване с пране, но ако не се справяте със задачата, ще си платите за това по-късно, като трябва да спите цяла нощ. И ако не се придържате към дисциплиниран работен график, може да накарате някои недоволни клиенти да се чудят защо проектите им не се изпълняват навреме.

Да се ​​придържате към график, когато вие сте единственият отговорен за неговото прилагане, означава, че трябва да сте много добри в устояването на изкушенията и да се придържате към график (дори наложен от вас самите).

2. Всъщност не „работи“

Много традиционни работни места измерват производителността с помощта на метода „дупе в стола“: Ако шефът ви види паркиран на стола си в 8:50 сутринта и все още там в 17:10, той ще си помисли, че сигурно работите усилено. В действителност това може да е далеч от истината.

Много хора могат да изглеждат така, сякаш са продуктивни, като сърфират в мрежата, разбъркват документи всеки път, когато шефът мине, и остават просто малко по-дълго от всеки друг. Но това, което наистина има значение, са резултатите и когато нямате тази отговорност, която ви държи като заложник, всъщност можете да откриете, че работите много по-усърдно. Когато имате контрол върху собствените си часове, защо бихте искали да губите собственото си време?

В допълнение, много хора, които гравитират към работа от вкъщи (на свободна практика, предприемачи и други подобни), са естествено начинаещи, които приемат работата си много сериозно и се предизвикват да произвеждат най-добрата си работа. Това може да доведе до много работа до късно през нощта и през почивните дни, защото когато някой друг не гаси светлините в 17:00, няма нищо, което да ви принуди да спрете да работите.

3. Можете да правите каквото искате, когато пожелаете

Въпреки че е вярно, че ще можете да получите онези желани обедни часове при лекар, които не сте били „разрешени“ да приемате като офис служител, това не означава, че можете да хвърлите списъка си със задачи на вятъра и да преяждате Netflix, когато пожелаете чувствай се така.

Ако работите в каквато и да е клиентска или лицева позиция, има вероятност да вършите голяма част от работата си по време на типичния прозорец от девет до пет, просто защото тогава хората, с които трябва да общувате, ще бъдат най-достъпни. Сутрините и ранните следобеди също са времена на пикова продуктивност за много хора; докато ти мога вземете нощна смяна и завършете проект в 2:00 сутринта, тогава много хора няма да свършат най-добрата работа. И ако живеете с други хора, може да бъде по-лесно да свършите работата си, докато те също са онлайн за своите отдалечени работни места или курсове.

Ако сте опитен в планирането и можете да се справяте със задачата, може да успеете да се измъкнете с случайни свободни периоди, за да играете куки, но в по-голямата си част вашият бизнес зависи от вашата отдаденост, така че могат да дойдат твърде много отсъствия обратно, за да ви преследват точно както биха направили в корпоративния свят.

4. Осигурява ви по-добър баланс между работа и личен живот

Когато работех традиционно от девет до пет, колкото и да го мразех, можех поне да се утеша от факта, че мога да изключа „работния си мозък“ в момента, в който удари 17:00. Моите вечери и уикенди бяха напълно различен свят, в който работата ми не играеше никаква роля. Сега, когато работя за себе си обаче, установявам, че работя повече часове от всякога.

Част от това идва с умората, която трябва да правите, когато стартирате и развивате собствен бизнес, и част от това идва от факта, че е трудно да балансирате работата и живота, когато няма физическа разлика между двете. Не излизам всяка сутрин от вкъщи и пътувам до офис; Пристъпвам от спалнята си към дневната си. Ако имам проект, който трябва да се доработи, мога твърде лесно да се заема с него след вечеря, след като съпругът ми си легне или през уикендите.

5. Работата от вкъщи не е опция за мен

Въпреки че има няколко професии, които изискват физическо присъствие в дадено пространство, за да се свърши работата, много хора са изненадани да видят колко много задачи могат да се изпълняват от вкъщи. Със заповедите за задължителен подслон поради пандемията от Covid-19 служителите и работодателите носят работата си в собствените си домове и установяват, че тя наистина работи.

Както може би сте научили досега, работата от вкъщи не е проста разходка. Ако сте от типа работници, които се нуждаят от малко ръкохватка, за да сте сигурни, че изпълнявате задачата си, тогава работата от разстояние вероятно е била предизвикателен преход за вас. Въпреки това, докато виждате горното като предизвикателства, с които трябва да се справите, вероятно ще процъфтявате в тази нова ера на дистанционна работа.

Ресурси за работа от дома

Ако сте се борили с прехода към дистанционна работа или дори ако сте процъфтявали, но искате да продължите да се подобрявате, имаме шепа полезни статии, които може да искате да разгледате.

Трябва да има съвети и инструменти за управление на отдалечени екипи

Ако вие и вашият екип наскоро трябваше да преминете към отдалечена работа, вероятно търсите инструменти за производителност и сътрудничество, за да подобрите играта си. Ето нашите 13 задължителни съвета и инструмента, които да ви помогнат да управлявате своя нов отдалечен екип. Прочетете още.

Най-добрият контролен списък за работа от вкъщи

Все още не сте свикнали напълно да работите от разстояние? Разгледайте нашето ръководство за работа от вкъщи за всичко, от което се нуждаете, за да превърнете временната дистанционна работа в дългосрочна полза за вашия бизнес и служители. Прочетете още.

По-добро дистанционно сътрудничество със споделена входяща кутия

Ако вашият екип се бори да управлява споделени имейл адреси, когато работи от разстояние, решението за споделена входяща кутия може да ви помогне да подобрите комуникацията и ефективността. Прочетете още.

15 идеи за стартиране на бизнес в криза

Ако сте били вдъхновени от прехода си към дистанционна работа, може да искате да проучите как да стартирате собствен бизнес. Ето 15 потенциални бизнес идеи, които можете да започнете онлайн и извън дома си. Прочетете още.

Кели Гърнет е управляващ редактор на Career Attraction, главен редактор на CareerMeh и ръководи блога Cordelia Calls It Quits, където документира опитите си да освободи живота си от нещата, които нямат значение, и да се съсредоточи повече върху нещата които правят.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *