5 най-добри индикатора, че е време да разширите бизнеса си

Ако беше възможно да останете малък бизнес завинаги, за да намалите значителни разходи от наемане на нови служители и оборудване, всеки би го правил.

Въпреки това съществуват предприятия с екипи от стотици и хиляди хора. В един момент осъзнаха, че работните натоварвания се увеличават поради повишеното търсене, и се коригираха съответно.

Независимо от размера на вашия бизнес, има подходящо и грешно време за мащабиране. Ако парите ги няма или натоварването не изисква назначаването на нови служители, трябва да преразгледате мащабирането.

Но ако сте редовно генериране на отчети и числата показват, че темпото, с което работи вашият бизнес, ще стане неуправляемо или че става все по-трудно за постигане на дългосрочни цели, може би е време за мащабиране.

Ще разбием петте най-добри индикатора, че е време да разширите бизнеса си, като разгледаме някои от споменатите по-горе примери и други. По този начин можете да мащабирате безпроблемно, без да се притеснявате, че правите твърде много наведнъж.

1. Служителите са постоянно затрупани

Когато натоварването на вашите служители изглежда продължава да се увеличава, без да се вижда край, време е да направите крачка назад и да помислите дали работата с това темпо е управляема в дългосрочен план. Ако можете да привлечете фрийлансъри, за да облекчите временно натоварването, това може да проработи, но може да стане скъпо за по-дълги периоди от време.

Попитайте служителите си какво мислят за натовареността си. Отговорите очевидно ще бъдат субективни, но ако преобладаващото мнозинство изглеждат по-заети, отколкото могат да се справят, или са стресирани от количеството работа, което получават, мащабирането може да е единствената опция, ако не искате общото работно натоварване да намалее.

2. Дългосрочните цели са непостижими

Вече няколко пъти споменахме дългосрочни цели, но защо те имат значение?

Е, неизбежно е успешните бизнеси да се разрастват по някакъв начин. Колкото повече успех постигат, толкова повече трябва да го поддържат, независимо дали чрез наемане на повече служители или чрез закупуване на по-мощен софтуер и аутсорсинг.

Идеите за това как ще функционира един бизнес също се променят с времето. Никой никога не знае какво да очаква, защото успехът не е изцяло в ръцете му. Ако първоначалната дългосрочна цел беше да се направи X сума в долари, но тази цел се постига много по-бързо или по-бавно от очакванототова е ясен индикатор, че правите нещо много правилно или много грешно.

Ако постигнете тази цел и тя все още не е достатъчна, време е за мащабиране – особено ако посрещането на това търсене залива всички служители.

3. Поводите продължават да идват

В идеалния случай вие използвате канал за продажби, за да определите колко близо и далеч е вашият бизнес от превръщането на потенциални клиенти в клиенти. Тръбопроводът е визуална насока, която може да се наблюдава в софтуера за CRM за продажби или дори на бяла дъска. Независимо от това колко стъпки са необходими, за да се превърне потенциалният клиент в клиент, независимо от това какви са вашите дългосрочни и краткосрочни цели, потенциалните клиенти продължават да идват в процес.

Това е важен показател, защото означава, че вашите потенциални клиенти на основно ниво се интересуват от продуктите или услугите, които вашият бизнес продава. Те непрекъснато се свързват с вашата мисия и се чувстват така, сякаш вашите продукти или услуги ще бъдат полезни по някакъв начин, което също предполага, че аудиториите, до които все още не сте достигнали, също може да са полезни.

Когато един бизнес е в състояние да привлече тонове потенциални клиенти, той си дава най-добрата възможност да придобие повече клиенти, квалифицирани за продажби, които е по-вероятно отново да правят бизнес с вас.

4. Можете да дефинирате повтарящ се модел на продажби

Това означава, че няма повече опити и грешки, когато става въпрос за процеса на продажба и пътуването на купувача. Вие разбирате – в по-голямата си част – как потенциалният клиент ще влезе в тръбопровода и как ще си взаимодействат на всеки етап. Процесът става предсказуем и повторим, а потенциалните клиенти могат да бъдат сегментирани, за да персонализират взаимодействията на по-дълбоко ниво.

Когато процесът стане повторим, това оставя вашия бизнес отворен за разширяване към по-широка аудитория. Можете да манипулирате модела, за да вземете под внимание по-персонализирани сегменти.

Ако не можете да определите кой е най-добрият модел на продажби за вашия бизнес, не е време за мащабиране. Трябва да има солидна основа, която вашият екип по продажбите да следва, преди вашият бизнес да е в състояние да се разраства. Солидната основа трябва да има ограничени стъпки, които са ясни за разбиране от агентите и са приложими, като винаги водят клиента напред.

5. Числата казват, че сте готови

Надяваме се, че наблюдавате продажбите, маркетинга, и показатели за поддръжка редовно. Тези числа ще могат да определят дали сте готови за мащабиране или не. Служителите може да кажат, че не са затрупани от страх, че не са в състояние да се справят; дългосрочните цели може да изглеждат невъзможни за постигане, въпреки че вашата компания е точно там; и големите марки може да искат твърди доказателства за вашия успех. Тук идват числата.

Някои от тези числа включват приходи за определен период от време. Имайте предвид, че нещо по-малко от една четвърт е твърде рано, за да се каже в каква посока се движи вашият бизнес. Трябва да гледате голямата картина и отвъд. Какво сочат бъдещите прогнози за растеж на приходите?

Ако процентите на реализация са високи, постигате целите си за продажби и всичките ви продажби до момента изглеждат така, сякаш се увеличават с устойчиво, но значително темпо, време е да се увеличите. Ако цифрите не са съвсем там и всъщност вашите служители не могат да се справят с търсенето, намаляването може да е необходимата стъпка.

Последната дума

Има правилно и грешно време за всичко, дори когато изглежда, че всичко върви добре. В света на бизнеса е добре да имате възможно най-голям контрол върху всички аспекти на вашия бизнес, но е важно да имате предвид, че винаги ще има фактори, които не са в ръцете ви.

Клиентите ще бъдат тези, които ще определят дали е подходящият момент за мащабиране или не, но всички тези индикатори трябва да бъдат взети предвид.

Рубен Йонатан е основател и главен изпълнителен директор на GetVoIP – доверен ресурс за сравнение на VoIP, който помага на компаниите да разберат и изберат решение за бизнес комуникация за техните специфични нужди. С 10-годишен опит в изграждането, разрастването и стратегическото оформяне на оперативна функционалност във всички свои начинания, Рубен помага на малките и средни предприятия да съгласуват бизнес стратегията с културата и да подобрят цялостната корпоративна инфраструктура. Последвайте го в Twitter @РубенЙонатан.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *