5 начина да подобрите уменията си за представяне – от бивш оперен певец

Аз съм бивша оперна певица превърнал се в предприемач. Когато напуснах полето на операта, никога не съм мислил, че музикалното ми обучение ще бъде от значение извън музикалната индустрия. Мислех, че ще бъде превърнат в забавен факт на корпоративни ледоразбивачи или ще бъде разгърнат като мое тайно оръжие на караоке.

Скоро намерих първата си работа извън операта и научих, че ще трябва да изнасям речи от името на моята организация. Бях ужасен. Но тогава разбрах, че способността ми да играя на сцена всъщност ме направи могъщ публичен оратор. Чувствах се комфортно пред група хора; Знаех как да използвам дишането, за да излъчвам гласа си; Имах сценично присъствие, което се научих да превръщам в изпълнителско присъствие.

През последните шестнадесет години осъзнах колко мощни са тези музикални техники в професионална среда. Моят екип и аз сме работили в десетки индустрии и държави, с хора на всеки етап от тяхната кариера, като сме адаптирали тези музикални техники, за да отговарят на бизнес стратегиите. И никъде тези умения не са толкова необходими, колкото в предприемачеството.

По-долу са пет инструмента от света на операта, които съм виждал подобряване на представянето на моите клиенти:

1. Центрирайте се, преди да влезете в стаята

Оперните певци са „включени“ в момента, в който излязат на сцената, което означава, че трябва да се центрират предварително. Като предприемач вие сте „включени“ в момента, в който влезете в нечий офис.

Всъщност вие винаги сте „активни“, защото никога не знаете кога ще попаднете на този голям инвеститор – в самолет, на Acela между Ню Йорк и Бостън или на конференция. Отделете малко време за себе си, преди да влезете в стаята и си напомнете защо наистина вярваш в вашата бизнес идея– кажете го на глас – и това усещане за цел ще ви помогне да влезете в стаята с много повече увереност.

2. Обърнете внимание на дишането си

Помислете за последния път, когато направихте голяма реклама на важен инвеститор или поддръжник. Беше ли нервен? Ако е така, обзалагам се, че първото нещо, което сте забравили да направите, е да дишате. Когато се изнервим, спираме да дишаме и гласът ни става плосък и монотонен, често затихващ вокален фрай.

Фокусирането върху дишането ви е средство за релаксация, което буквално противодейства на реакцията „бий се или бягай“, която се случва, когато се изнервите. Позволете си да направите пауза и да дишате, преди да започнете и между изреченията. Това ви забавя и ви кара да звучите по-внимателно – също така дава време на вашата аудитория да се включи с въпроси, което прави представянето по-съвместно.

3. Говорете с един човек наведнъж

Певците не изпълняват, докато гледат в пода или сценария си. Те гледат към публиката, за да създадат емоционална връзка с всички в стаята. Същото е и когато хвърляте.

Оставете бележките си настрани и говорете с един човек наведнъж, завършване на пълна мисъл преди да преминете към следващия човек. За тези от вас, които се идентифицират като интроверти, това означава, че не говорите с голяма аудитория – вие просто провеждате поредица от разговори 1:1 с хората в стаята. В резултат на това всеки член на публиката се чувства по-лично ангажиран в презентацията, което го кара да се ангажира по-пълноценно.

4. Изградете увереността си

Увереността на певеца идва от комбинация от фактори, включително годините им на обучение, усъвършенстващи занаята им, подготовката им за това конкретно изпълнение и дълбока любов към музиката. Можете да използвате същите мерки за изграждане на доверие: инвестирайте в уменията си, прекарайте време в подготовка за вашата презентацияи си припомнете защо много ви интересува темата, която представяте.

Увереността в представянето показва увереност в способността ви да се адаптирате в лицето на изненадите потребителска обратна връзка или променящи се пазарни условия. Инвеститорите инвестират преди всичко в ти и вашия екип, въз основа на вашата страст и отдаденост, които им казват, че ще се придържате към това, когато идеята се промени.

Последният съвет не идва от областта на операта. Всъщност този съвет ми напомня защо аз наляво опера. Преди 20 години отхвърлих кариерата си в операта и спрях да пея за 10 години, убедена, че не съм достатъчно добра, за да я направя. Едва когато се научих да свиря на китара, осъзнах, че винаги съм бил фолк певец по душа. Ще обясня как това е уместно за представянето в следващия съвет.

5. Фокусирайте се върху автентичността пред съвършенството

Един оперен певец може да изглежда като това вълшебно създание, което поставяме на пиедестал заради неземните им певчески способности. Слушаме и оценяваме перфектното усъвършенстване на техния занаят, но никога не мислим да се присъединим към тях на сцената. Сравнете това с фолк певец, който е някой, с когото искаме да пеем заедно (помислете за „Blowing in the Wind“).

Инвеститорите не търсят технически перфектно представяне. Разбира се, те искат да знаете за какво говорите и да разбирате ясно материала си, но не търсят перфектния оратор. Те търсят някой истински и уверен, някой, който може да бъде най-добрата версия на себе си в предната част на стаята, вместо да се опитва да звучи като някой друг.

Музиката – както операта, така и фолклорът – може да научи на предприемачите доста неща относно представянето. Опитайте петте техники по-горе преди следващото представяне и ще откриете по-голяма способност да говорите с въздействие. Ако търсите повече ресурси за предоставяне на представяне, което ви осигурява ангелско или VC финансиране, вижте Ръководство за представяне на Bplans.

Алисън Шапира, главен изпълнителен директор и основател на Global Public Speaking LLC, фирма за комуникационно обучение, която помага на лидерите да говорят ясно, кратко и уверено, е автор на Speak with Impact: Как да командваме стаята и да влияем на другите (Harper Collins Leadership, 2018). Заедно с нейния 15-годишен опит като коучинг и обучение в компании от Fortune 500, правителствени агенции и организации с нестопанска цел по света в изкуството на публичното говорене, Алисън преподава публично говорене в Harvard Kennedy School. Освен това тя пътува по света с организацията с нестопанска цел Vital Voices Global Partnership, помагайки на жени лидери да развият своя бизнес, да се кандидатират за длъжност или да създадат организации с нестопанска цел. Алисън има магистърска степен по публична администрация от Harvard Kennedy School, член е на Националната асоциация на ораторите и е международно известен певец/автор на песни, който използва музиката като начин да помогне на другите да намерят своя глас и смелостта си да говорят. Тя живее във Вашингтон, окръг Колумбия.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *