5 начина, по които малките предприятия могат да създадат ефективни маркетингови планове за събития

За някои фирми събиранията са решаваща част от работата им. Онези, които се опитват да правят маркетинг на събития, по-специално, са усетили жертвите на COVID-19. Сега, когато щатите постепенно се отварят отново, те все още се борят с това как да запазят хората в безопасност, когато не си стоят вкъщи – особено когато тези повторни отваряния се отнасят до по-големи събирания и събития.

Бизнеси от всякакъв размер трябваше да отменят или отложат планирани събития, но хилядите долари пропуснати приходи поставиха по-малките компании във финансово затруднение. Тези организации сега трябва да преоткрият колелото и да организират събития по нови и иновативни начини.

За мнозина това ще означава преместване на личните събития в по-малки, виртуални събирания, където присъстващите се чувстват еднакво сигурни и информирани. Как изглежда маркетингът на събития за малкия бизнес, който се насочва към несигурно бъдеще?

Новият маркетинг на събития

Първо и най-важно, ефективният маркетинг на събития за малкия бизнес започва с мислене за аудиторията. Хората, които някога са били нетърпеливи да присъстват на събития, вероятно ще мислят по различен начин относно присъствието им в бъдеще. Те ще бъдат загрижени за здравето и безопасността си и може да се чувстват комфортно само ако ходят на събития навън или на големи открити пространства.

Развийте разбиране за това къде са потребителите в момента и как се чувстват в светлината на пандемията. Това изследване дава възможност на малкия бизнес да разработи план за маркетинг на събития, който ще им помогне да преодолеят предизвикателствата, пред които ще се изправят след пандемията.

Все пак може да се направи. Не много отдавна хората във всяка индустрия бяха уверени, че маркетингът чрез преживявания ще бъде бъдещето – особено след като по-младите потребители все повече ценят преживяванията в своите потребителски пътувания. Ние сме подготвени за човешко взаимодействие и опит, но ще отнеме известно време, докато тези видове събития се върнат.

Значението на насочването

Лидерите на малкия бизнес се занимават с толкова много в момента. Те трябва да могат да отделят фактите от измислицата, за да решат кои маркетингови стратегии за събития да използват.

За съжаление събитията не привличат автоматично посетители и не генерират приходи. Някои малки фирми смятат, че си струва инвестицията да стимулират хората да посетят тяхното събитие. Може да похарчат много пари за цялостна рекламна кампания в социалните медии и общи имейли до абонатите, но тогава се появяват само 10-20 души. В крайна сметка хората се нуждаят от убедителна причина да пожертват времето си, за да присъстват на събитие.

Те също трябва да се чувстват сигурни и чути. Едно проучване показа, че хората ценят най-много три основни неща, когато избират дали да присъстват на събитие: тоалетни, които са правилно и старателно почистени, станции за дезинфекция на ръцете навсякъде и ограничен капацитет за създаване на възможност за безопасно разстояние.

Събитията – точно като всяка добра маркетингова тактика – трябва да бъдат насочени, ангажиращи и подходящи. Маркетингът на събития е повече от организиране на страхотно събиране и надежда, че хората ще се появят просто за ново изживяване на марката. Когато се правят стратегически, събитията предлагат повече от иновативен начин за свързване с клиентите. Това може да включва организиране на виртуални местни събирания или оставяне на експерти да поемат вашите социални медийни канали за един ден, за да се свържат с вашата аудитория.

Малките предприятия могат да научат много за организирането на събития, като наблюдават как големите корпорации го правят. Например, от решаващо значение е да планирате възможно най-рано и да намерите най-ефективните процеси за разработване и изпълнение на събитие. Най-добрият маркетинг на събития винаги е внимателно проучен, проектиран, планиран и координиран.

Планирането е ключово, защото толкова много неща могат да се объркат с едно събитие. Като се има предвид времето, необходимо на екипите за обсъждане и отговор на привидно безкрайни въпроси „какво ако“, планирането на по-големи събития може да отнеме години. Страхотните събития имат план А, както и планове B, C, D и E. Ако екипът по планиране разбира визията и как да я превърне в реалност, това ще направи справянето с всякакви маркетингови предизвикателства на събития по-лесно.

Съставяне на първокласна стратегия за маркетинг на събития

Няма една рецепта, която да следвате, когато създавате план за вашите маркетингови усилия за събития, но има няколко неща, които трябва да имате предвид, тъй като вирусът продължава да се разпространява, но страната се отваря отново. Освен осигуряването на цялостна дезинфекция, ограничаването на капацитета за създаване на естествено дистанциране и внимаването да направите всички части на вашето събитие възможно най-безконтактни, направете следните пет неща:

1. Определете вашата аудитория

Като малък бизнес не можете да си позволите да харчите пари за събитие с празни столове или неизядена храна. Той не само губи ресурси, но и не успява да постигне вашите маркетингови цели. Хората ще присъстват и ще запомнят събития, които са създадени за тях – такива, които ги карат да се чувстват добре дошли и доставят рекламираното изживяване.

Идентифицирането и определянето на вашата целева аудитория винаги трябва да бъде първата стъпка в маркетинга на събития. Може да изглежда естествено да започнете да изграждате събитие въз основа на добра идея, а не на вашите участници. Като първо идентифицирате вашата целева аудитория, вие гарантирате, че всичко, което следва, органично ще изведе вашите добри идеи на повърхността.

2. Поставете си цели

Често събитията са страничен продукт от фирмени инициативи, които признават упоритата работа на служителите и ангажират потенциални клиенти. Каквото и да са предназначени да постигнат, те трябва да се коренят в цели, ако искате да измерите успеха по пътя.

Без да зададете показатели, не можете да проследявате напредъка или успеха. Маркетинговите цели на събитието държат екипите отговорни за крайните срокове. Поддържайте целите си реалистични и се уверете, че вашият екип се придържа към тях. Тази пътна карта ще поддържа екипа в съответствие и събитието ще върви по пътя.

3. Планирайте повече, отколкото вече имате

Установяването на график за вашето събитие и гарантирането, че всички членове на екипа разбират своите отговорности, е друга стъпка, която не можете да пренебрегнете. Как успявате да направите това? Планиране, планиране и още планиране. Събитията за малък бизнес могат да бъдат предизвикателство за популяризиране, но планирането ви помага да го направите добре.

Създайте конкретни допирни точки, за да се свържете с членовете на аудиторията си и да ги ангажирате. Някои от най-добре посещаваните събития са тези, които се рекламират с персонализирана омниканална кампания, която е възможна само с планиране.

4. Проследявайте всичко

Резултатите са от съществено значение при определянето дали използвате ефективни маркетингови стратегии за събития. Те ви дават перспектива за това какво сте направили правилно с вашето събитие и какво може да се подобри следващия път. Проследяването на формуляри за регистрация, кликвания и посещаемост ви показва кои усилия са най-доходоносни.

Технологията за събиране на данни предоставя отлична представа за успеха на вашите усилия и е един от най-добрите инструменти за маркетинг на събития. Можете да използвате приложение за събития, да работите с партньор за продажба на билети или да проследявате резултатите с CRM. Можете също така да помислите за изпращане на анкети и формуляри за обратна връзка преди и след вашето събитие, за да видите какво е проработило и какво не. Това ще ви помогне да разберете по-добре аудиторията си.

И накрая, не забравяйте да използвате прозренията на социалните медии. Всяка платформа събира някакви показатели, които могат да ви помогнат да видите колко ефективни са вашите кампании.

5. Настройте съответно

След като сте пресели данните, използвайте ги, за да изградите още по-силни събития в бъдеще. Персонализирайте всичко, за да отговаря на нуждите на членовете на вашата аудитория и да подобрите тяхното преживяване.

Особено по време на тази пандемия използвайте технологии и организирайте виртуални събития чрез социални платформи или вашия уебсайт. Връзката все още е възможна, но трябва да я създадете, като имате предвид най-добрите интереси на вашата публика.

Най-важното е да не се обезсърчавате. Събитийният маркетинг е предизвикателство и отнема време за усъвършенстване. Като малък бизнес трябва да си дадете време да се научите и адаптирате. След като имате данни за представянето на първото (и второто и третото) събитие, можете по-уверено да създавате по-големи и по-добри събития.

В това безпрецедентно време за малките предприятия е по-важно от всякога да създават маркетингови планове за събития, ръководени от данни. Докато светът се движи напред към ново нормално, бъдете готови да се движите заедно с него. Предвидете от какво се нуждаят членовете на вашата публика и им дайте това изживяване по правилния начин.

Чад Рийд е вицепрезидент по маркетинг и комуникации в JotForm. Той също така често сътрудничи на различни технически и бизнес публикации и е абсолютен магьосник с Vitamix.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *