5 съвета за започване на бизнес със съпруга/та

Когато съпругът ми Джош и аз стартира нашия бизнес Pagely през 2006 г. бяхме женени преди няколко месеца. Скоро научихме, че съчетаването на изискванията на брака с чисто нов стартъп е изтощително, но също така е възнаграждаващо, ако се ангажирате да работите заедно и да преодолеете всички трудности на нарастване.

Нашият бизнес се основава на проста идея, която се превърна в голяма платформа за хостинг на уебсайтове, но успехът ни не се материализира просто така. Това зависеше от комуникацията и сътрудничеството, което и на двамата ни отне много време да разберем.

И така, как напреднахме от амбициозни младоженци с предприемаческа мечта до съсобственици, управляващи утвърдена компания? Тези пет стратегии помогнаха на мен и Джош да управляваме бизнеса си, без да пренебрегваме брака си – и те просто може да работят за вас и вашия съпруг.

1. Определете ролите, но ги оставете да се развиват

Когато стартирахме нашата компания, процесът беше едновременно вълнуващ и емоционален. Повечето двойки прекарват първите си години заедно, учейки се как да се оженят, но ние едновременно измисляхме как да бъдем колеги.

По време на този преход нашият основен източник на конфликт дойде от установяването на нашите роли за всеки. В началото имахме ясно определени роли, които рядко позволявахме да се припокриват. Започнах с маркетинг, таксуване, създаване на идея, изпълнение на процеса и тестване на използваемостта. Джош се фокусира върху технологиите, продажбите, данъците, заплатите и човешките ресурси.

Сега възприемаме по-балансиран подход и смесваме отговорностите си, когато е необходимо. Също така ни помага, че сега имаме екип, който може да ни помогне да вземем решения и да ги изпълним съответно.

2. Отделете време, за да продължите да се свързвате един с друг

Въпреки че никога не съм смятал, че съвместната работа може да бъде пагубна за нашия брак, когато двама души са страстни за успеха, е трудно да се изключи това мислене. Любовта ни един към друг беше лесна, но притежаването на бизнес беше трудно, така че фокусът ни щеше да се измести там – често за сметка на връзката ни.

Дори като опитни собственици на бизнес, не е необичайно разговорът ни да прескача от графика на детските класове по плуване към маркетингова инициатива на Pagely, обратно към решаването какво има за вечеря в рамките на няколко минути. Едно от основните предизвикателства беше да не позволим на меленето да ни раздели, а по-скоро да бъдем преднамерени в свързването и посрещането на емоционалните нужди на другия извън бизнеса.

3. Поддържайте личен и професионален баланс

В началото нямаше разграничение между личния и професионалния живот. След като станахме родители, за нас стана ясен приоритет да разделим двата свята. Когато децата ни бяха бебета, работех от вкъщи и наех някой да помага. Беше по-евтино от детската градина и ми позволи да присъствам, докато работя.

Сега всичко се основава на начина, по който управляваме графиците си – първо се организират споделени дейности, домакински функции и семейни ваканции, а след това работните отговорности преминават около личния ни живот. Сутрин започвам пране, правя закуска и подготвям децата за училище. Когато си тръгват, насочвам вниманието си към бизнес дневния ред, но щом се приберат вкъщи следобед, отново е „време за мама“. Създаването и спазването на последователна рутина е нашата основна стратегия за поддържане на баланс.

4. Капитализирайте силните страни и на двамата

И двамата сме в състояние да се справим с много аспекти на операцията, но всеки от нас има уникални силни страни, с които се отличава. Да знаем кога да „притежаваме нещо“ и кога да държим ръцете си настрана е научено поведение, което съзнателно практикувахме с времето.

Един метод за определяне на силните страни е обсъждането на това, което всеки човек обича да прави. След това разпределете задачите и рутинно преоценявайте, когато предпочитанията се променят или креативността стагнира.

Например, аз нямам техническите умения на Джош, но съм отличен със структурата, така че мога да превърна абстрактните концепции в мозъчни атаки, които той ще разшири. Освен това, тъй като технологичното пространство е доминирано от мъже, Джош е по-добър в нетуъркинга и изграждането на връзки.

5. Работете за взаимно доверие и уважение

Смятам, че най-ефективните и процъфтяващи компании са подкрепени от съоснователи, които споделят една цел, уважават партньорството, изслушват противоположните визии и знаят кога да отговорят с „Нека първо опитаме вашата идея“.

Доверяването на мотивите на вашия съосновател намалява риска от притеснения и съмнения, които подкопават вашето сътрудничество. Доверието се простира и до разногласия – може да имаме различни гледни точки за справяне с проблем, но сме уверени, че всяка страна има еднакво валидна позиция, което прави процеса на вземане на решение по-гладък. Дори понякога да има борби за власт, като семейна двойка, „отказвам се“ не е опция – твърде много е заложено на карта.

Като семейна двойка, която също така е бизнес партньор, нашите светове непрекъснато се смесват – точно така е и ние сме се научили да функционираме успешно като екип във всяка от тези сфери.

Да останем обединени е най-важната съставка за поддържане на отдадени взаимоотношения в средата на управлението на организация. В брака има приливи и отливи и те се засилват още повече, когато съчетаете натиска на бизнеса. Но с ангажираност, търпение, издръжливост и преднамереност е възможно да успеете и в двете.

Сали е главен оперативен директор и съосновател на Pagely, където ръководи компанията от Златното правило и отдаденост към хората, с които и за които работи.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *