6 аспекта на дигиталния маркетинг, които никой предприемач не може да си позволи да пренебрегне

Благодарение на постоянно развиващия се пейзаж и почти неограничената наличност на ресурси за ангажиране, изглежда, че маркетингът става все по-труден с всяка изминала година. Това богатство от опции всъщност може да постави търговците в парализа на анализа, докато се опитват да разберат в коя посока да тръгнат.

Социалните медии, от една страна, имат потенциал като дигитален инструмент, който повече от една трета от интернет потребителите се обръщат, когато искат да научат повече за продукт или услуга. След това има чат на живо, който набира все по-голяма популярност за компании, които искат да оборудват своите уебсайтове с поддръжка на клиенти в реално време 24/7.

Въпреки че всяко от тези две решения има своя собствена привлекателност, не можете да очаквате да овладеете дигиталния маркетинг, като просто придобиете всеки наличен инструмент – ще искате да разработите по-задълбочено и цялостно дигитално маркетингова стратегия и план.

Наемане на правилния екип за дигитален маркетинг

Възприемането на холистичен дигитален маркетингов подход носи очевидни дивиденти на крайния резултат на компанията. Но също така ви помага да съберете екипа, от който се нуждаете, за да поддържате този успех в дългосрочен план.

Нека си представим, че наемате маркетолог, за да ви помогне да генерирате повече потенциални клиенти, но се отклонявате твърде много от нишата, като наемате специалист по социални медии. Това е чудесно за изграждане на социално присъствие, но е малко вероятно този нов служител да ви помогне да създадете концепция за реклама, наблюдавайте данните или проследявайте резултатите.

Имайте предвид, че както всяко друго нещо, може да бъде предизвикателство да наемете (и да си позволите) някой, който е добър във всички аспекти на дигиталния маркетинг. Може да се възползвате от аутсорсинг или използване на изпълнител за специфични типове кампании, което ви дава контрол и гъвкавост относно това колко дълго държите някого на борда. Вие не просто искате някой да свърши работата – вие се нуждаете от него и за постигане на резултати.

Независимо дали наемате маркетолог или го правите сами, целта ви трябва да бъде увеличаване на цифровия (и като цяло) отпечатък на вашата компания. Следните съображения са някои от най-важните аспекти на всяка дигитална маркетингова кампания.

1. Персонализирани уебсайтове

Вашият цифров отпечатък започва с вашия уебсайт. Ако сте управлявали своя стартиращ или малък бизнес изцяло от страницата си във Facebook, добра идея е да помислите съставяне на собствен уебсайт. Ако не го направите, има някои рискове. Ами ако платформата се затвори например?

Един уеб сайт не е много, докато не е проектиран и персонализиран за вашия бизнес. Последното нещо, което искате, е да изразходвате цялото това време, пари и енергия, карайки хората да посещават вашия сайт само за да кликнат далеч след „мех“ изживяване.

Мислете за уебсайта си като за никога напълно завършен. Използвайте инструменти като Hotjar, за да видите къде хората кликват върху вашия сайт или колко надолу превъртат страницата. Тествайте различни призиви за действие. Ако съобщението „купете сега“ не доведе до толкова много реализации или покупки, тествайте различни ценови опции и съобщения като „няма пробен период без риск“. Използвайте инструменти като Qualaroo, за да поканите потребителите да ви кажат дали са намерили това, което са търсили на вашия сайт. И ако не са, попитайте ги какво са се надявали да намерят!

Ако се запознаете с основите на потребителското изживяване (наричано още клиентско пътуване), дизайн на уебсайт, призиви за действие и целеви аудитории, ще подобрите процентите си на реализация и намалете своя цена на придобиване.

Веднага след като вашият уебсайт започне да работи, настройте го Google Analytics. Ще научите много за трафика, който получавате, откъде идва и дали можете да свържете приходите с този трафик.

2. Оптимизация за търсачки (SEO)

За да могат потребителите да намерят уебсайта на вашия бизнес, трябва вашите страници да се показват в резултатите от търсенето. Този вид излагане изисква оптимизация за търсачки или SEO. Moz определя SEO като „практиката за увеличаване както на качеството, така и на количеството на трафика на уебсайта, както и на излагането на вашата марка чрез неплатени (известни също като „органични“) резултати от търсачката.“

Наистина, SEO е да разберете какво търсят вашите потенциални клиенти, думите, които използват, когато търсят, и вида на съдържанието, което търсят – статии, инструкции, видеоклипове, подкасти, рецензии и др. Има някои технически аспекти, като оптимизиране на мета описанията на вашия уебсайт и гарантиране, че страниците ви са оптимизирани за мобилни устройства и бързи за зареждане, но мислете за това като за процес на предоставяне на най-доброто качество на съдържанието на вашия уебсайт.

Необходими са много усилия, за да създадете сайт, подходящ за SEO, но можете намерете много информация онлайн обяснявайки текущите най-добри практики за SEO и как те се вписват в цялостната ви дигитална стратегия. Moz предлага a страхотно ръководство за начинаещи в SEO това си струва да се прочете, само за да разберете целия пейзаж.

3. Видео съдържание

Създаване на висококачествено видео съдържание е по-лесно от всякога и има някои сравнително рентабилни опции. Основното разбиране на процеса на редактиране и смартфон с 4K камера ви позволяват да правите необработени кадри и да ги превръщате в излъскано видео. Има и редица анимирани обяснителни видеоклипове инструменти като PowToon там навън. Те правят създадените анимирани видеоклипове толкова лесни, колкото запис на глас и използване на видео редактор с плъзгане и пускане, подобен на Powerpoint.

Преди да се заемете с намирането на основна онлайн програма, която да ви помогне при редактирането на видео съдържание, отделете време, за да идентифицирате предпочитанията на вашата целева аудитория за видео съдържание. Това знание ще ви помогне да приспособите по-добре крайния си продукт. Вижте тези статистика защо видеото става все по-важно среда за дигитални търговци.

4. Google реклами

Не за разлика от SEO, Google Ads може да помогне да привлечете потребителите към вашия уебсайт. Вместо да го прави органично обаче, тази услуга премества списъка на вашия уебсайт в най-горната (или долната) част на страницата с резултати от търсачката. Мислете за това като за дигитална малка реклама с основно разположение.

Най-добрият начин да научите и използвате Google Ads е като вземете курсове за търсачки. Просто се уверете, че курсовата ви работа описва как да свържете рекламите си с Google Анализ. В противен случай не е задължително да можете да измерите възвръщаемостта на инвестициите си в реклама. Оттам нататък остава само да пуснете и тествате реклами. Отново бих предложил подход проба-грешка за A/B тестване и след това коригиране на вашите реклами въз основа на тези открития.

5. Facebook реклами

Facebook има едни от най-добрите възможности за насочване – да не говорим за най-много потребители, най-много внимание и най-евтините рекламни разходи. Комбинирани, те правят платформата мощен ресурс за дигиталните търговци.

Но тествайте с реклами във Facebook – което означава, че не започвайте с огромна кампания. Вижте дали можете да постигнете маркетинговите си цели първо в малък мащаб. Ако вашият бизнес обслужва демографска група, която не прекарва време във Facebook, ще ви е трудно, независимо колко добри са вашите реклами.

За да използвате Facebook ефективно, започнете с Курсове по Facebook Blueprint. Може също да искате да проучите други свързани с Facebook класове от външни експерти, за да научите за персонализирани аудитории и пренасочване, което е форма на реклама, базирана на предишна онлайн активност на потребителя.

След като намерите своята опора, пуснете и тествайте няколко реклами. Пробата и грешката често са най-добрата класна стая, но това е особено вярно, когато това включва A/B тестванекойто разделя вашата целева аудитория на две групи и доставя различни съобщения с надеждата да определи коя реклама резонира с потенциални клиенти.

Ако сте физически бизнес, също е разумно да научите как да проследявате офлайн реализациите, за да разберете възвръщаемостта на инвестицията си или ROI. Задаване на прост въпрос, когато правите продажба, като „откъде научихте за нас?“ може да стигне дълъг път.

Изяснете какво се опитвате да постигнете. Получаването на 2000 нови харесвания или последователи служи ли на вашите бизнес цели? Ако стане, чудесно! Въпреки това, ако вашата бизнес цел е да увеличите покупките (реализациите) от реклами във Facebook, уверете се, че проследявате това.

6. Социални медии

Социалните медии като цяло могат да предложат много дългосрочна стойност за бизнеса. Всичко опира до изграждането на солидна основа и да знаете какво да публикувате във Facebook, Instagram и Twitter, за да ангажирате целевата си аудитория.

Публикациите ще варират в зависимост от вашия бизнес, но трябва да можете да обобщите стратегията си с една дума: уместност. Опознайте харесванията, интересите и предпочитанията на клиентите си и след това персонализирайте социалното си съдържание въз основа на тази информация. Ако все още не сте сигурни, следвайте известния автор, лектор и предприемач Гари Вайнерчук. Неговият блог и подкаст съдържат богата информация за това как да се изгради печеливша стратегия за социални медии за потенциални клиенти.

Отново, изяснете какво искате да постигнете със социалните медии. Търсенето на разпознаваемост на марката е добра цел – можете да я измерите чрез увеличаване на харесванията или последователите. Познаването на марката обаче е дълга игра и може да е трудно да се проследят реализациите спрямо кампании за брандиране в социалните медии. Уверете се, че сте прегледали Google Analytics, за да видите откъде идва трафикът на вашия уебсайт. Ако някакъв процент от трафика обратно към вашия сайт идва от Facebook или други социални медийни платформи, ще можете да го проследите там.

Много собственици на бизнес дори не се занимават с онлайн маркетинг, защото се страхуват, че това ще им струва ръка, крак и може би няколко пръста. Но усещането само за няколко онлайн платформи означава инвестиция на време, а не купища пари.

Направете това и ще започнете да бягате – или поне да ходите с бързо темпо.

Шей Берман е главен изпълнителен директор и основател на Digital Resource, агенция за дигитален маркетинг с пълен набор от услуги, разположена в Южна Флорида. Ясният подход на Шей към интернет маркетинга издигна бизнеса на клиентите му до нови висоти и позволи на Digital Resource да влезе в списъка Inc 500 само след четири години. Digital Resource предоставя изключителни услуги в областта на маркетинга в социалните медии, органичната оптимизация за търсачки, адаптивния дизайн и много повече.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *