6 лесни трика за избягване на клиенти със закъснение

Тази статия е част от нашата Ръководство за стартиране на бизнес— подбран списък с нашите статии, които ще ви накарат да започнете да работите за нула време!

Повече от 30 процента от малкия и среден бизнес анкетирани от Sage кажете, че закъснелите плащания влияят върху заплащането на персонала, инвестициите на компанията и отношенията с доставчиците. Когато предприятията имат проблеми с това да накарат клиентите си да плащат фактурите навреме, това наистина може да повлияе на паричния поток на бизнеса и дори на способността им да оцелеят.

Ако вашият бизнес се разраства и сте направили много продажби, може да изглежда на хартия, че всичко е страхотно. Но докато тези клиенти не предадат парите си и не платят фактурите си, не можете да използвате тези приходи, за да плащате собствените си сметки.

Но какво можете да направите, за да насърчите клиентите си да плащайте по-бързо? Започнете с тези шест прости трика.

1. Бъдете внимателни: Познавайте клиентите си

Нетните условия не са за всеки. Ясно и просто.

Има клиенти, на които можете да се доверите, че ще ви платят, и други, на които не можете. Вашата работа е да станете експерт в откриването кое кое е. В повечето индустрии вие като собственик на бизнес можете да изберете дали да изисквате плащане в момента на услугата или доставката, или е по-добре да издадете фактура и да изчакате.

Извършете дължимата грижа. Разберете възможно най-много за клиента, преди да отпуснете кредит. Изтеглете техния бизнес кредитен отчет, за да видите как са се представяли финансово в миналото. Накарайте всеки клиент да кандидатства за кредит и направете молбата си за кредит достатъчно конкретна, за да можете да направите качествено проучване за тях. Поискайте търговски справки, за да можете да добиете представа за предишното им поведение при плащане.

2. Бъдете ясни: Напишете вашите условия

Определете вашите стандартни условия за плащане (30 дни? 45 дни?) и опишете последствията за забавеното плащане. Не оставяйте място за въпроси и елиминирайте възможността за всяко „той-каза, тя-каза“. Ако предлагате различни условия на различни клиенти, уверете се, че не казвате едно нещо на един клиент и не поставяте нещо друго на уебсайта си, например.

Изразете фактурата си възможно най-ясно и просто. Използвай професионално изглеждащ шаблон за фактура. Не затрупвайте клиента си с куп информация – бъдете кратки и по същество. Поставете името на клиента си във фактурата, а не само името на компанията му, ако продавате B2B. Не използвайте вътрешен жаргон или неясни описания, когато е възможно, така че да е напълно ясно за какво фактурирате.

Искате вашият клиент да получи фактурата, да разбере за какво е и да може да каже кой е разрешил покупката на произведението или продукта възможно най-бързо. Избягвайте общи фрази като „с падеж след три седмици“ и поставете точна дата на падежа във фактурата си. Колкото по-лесно улеснявате клиента си да ви изпише чек, толкова по-вероятно е да ви бъде платено бързо.

3. Бъдете учтиви

Знаете ли, че можете просто да добавите „моля“ или „благодаря“ към фактурата си увеличете шансовете си да получаваш пет процента заплащане? Да бъдеш учтив може да помогне много.

Бъдете приятелски настроени и топли във вашите фактури. Не забравяйте, че клиентът все още не е платил със закъснение. Като сте сърдечни, клиентите ще имат по-положителен отговор на вашата комуникация и вие имате по-добър шанс да бъдете начело на техния списък с приоритети за плащане.

4. Улеснете клиентите да плащат

Колкото по-лесно е за хората да направят нещо, толкова по-вероятно е да го направят. Време е да приемете по-бързи методи за плащане за вашите клиенти. Първо, фактурирайте по-бързо. Не изпращайте хартиени фактури, не изпращайте фактури по факс, ако можете да помогнете. Спестете хартията и времето за забавяне и им изпратете имейл.

вземайте чекове, приемат кредитни карти, и PayPal. Направете достъпни онлайн плащанията и се уверете, че те са оптимизирани за мобилни устройства опции, така че клиентите да могат да плащат направо от своите смартфони. Поставянето на връзка към формуляр за обработка на плащане във фактура е чудесен начин за ускоряване на плащанията. Компромисът ще бъде такси за кредитна карта или обработка, но претеглете опциите и решете дали това е добър компромис за вашия бизнес.

Поставете вашата информация за контакт директно във вашата фактура. Улеснете клиентите си да се свържат с вас, ако имат въпрос относно сметка. Колко пъти клиентите ви не разбират нещо и оставят настрана фактурите ви, докато имат време да проследят телефонния ви номер?

5. Бъдете гъвкави

Има моменти, когато клиентите попадат в трудни финансови ситуации. Всички сме били там.

Били сте предпазливи при отпускането на кредит, но не сте предвидили това (и те също). Понякога е добре да работите с клиенти, чиито пари за момент са оскъдни. Просто трябва да бъдете съдията, когато решавате дали това е обичайно или ситуативно.

Не се отдавайте на навика, а помогнете на онези, които са попаднали в трудна ситуация. Вижте предлагането на тези клиенти на планове на вноски. Въпреки че няма да получите цялата си сума предварително, това ще ви позволи да започнете да получавате пари и ще ви помогне да гарантирате, че в крайна сметка ще получите това, което ви се дължи.

Когато работите с клиент, за да разработите план, който отговаря на нуждите му финансово и все още получава парични потоци във вашата система, вие спестявате себе си. Всъщност плановете на вноски понякога са разликата между това да получите плащане или изобщо да не получите плащане. Вариант номер 1 винаги е най-добрият, дори ако трябва да сте гъвкави с условията.

6. Бъдете последователни

Нещото, което трябва да запомните, когато удължавате сроковете за плащане, е човешкият елемент. Ние сме заети хора, които лесно се отклоняват и лесно забравят. Не е нечувано клиентът да получи фактура, да я остави настрани и без да иска да я остави да се изгуби под купчина документи.

Направи им услуга и им напомни. Ако измине една седмица преди дължимото плащане и все още не сте получили нищо, не се колебайте да им изпратите приятелски напомнящ имейл или писмо. Поддържането на техния радар само ще помогне да увеличите шансовете си да получите плащане.

Търсите безплатен шаблон за фактура? Ето няколко, които ще ви помогнат да започнете.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *