6 най-често срещани грешки при идентичността на марката и как да ги поправите

Идентичността на марката е визуалният компонент на характера на компанията. Това включва лога, типография, цветове, дизайн на уебсайтове и други активи. Всеки елемент от идентичността на марката е тухла за изграждане на основата на марката.

Nike е марка за спортно облекло с един от най-добрите примери за идентичност на марката днес. Не е необичайно да сте запознати с неговия лозунг Just Do It и неговия разпознаваем дизайн на лого Swoosh. Елементите в идентичността на марката подсилват нейните уникални качества и й позволяват да остане на върха на пазара за спортно облекло.

Лесно е да объркате как се различават идентичността на марката и имиджа. Когато сравнявате идентичността на марката с имиджа на марката, помага да видите идентичността като начина, по който представяте марката си на пазара и влияете на потребителите да ви видят. От друга страна, имиджът на марката е начинът, по който потребителите ви възприемат.

Какви грешки правят компаниите с идентичността на марката?

Има няколко грешни стъпки, които можете да избегнете, за да създадете по-добра марка по-бързо. Тази статия ще разгледа някои от най-честите пропуски и ще ви покаже как можете да ги избегнете. Открийте как можете да сведете до минимум риска от пропуски в брандирането по-долу.

1. Няма цел на марката

Бизнесът се нуждае от дълбочина. Това е от решаващо значение днес, тъй като потребителите търсят марки, които имат по-значими цели освен правенето на пари. Проучване на Zeno Group установи, че потребителите са по-склонни да подкрепят марка с ясна цел четири до шест пъти в сравнение с фирмите, които не го правят.

Целта на марката е да се определи какво мотивира вашата компания да съществува и какви проблеми се опитвате да разрешите. Това ви позволява да станете по-преднамерени и да бъдете по-свързани с аудиторията. Пускането на марка без цел може да ви накара да пропуснете възможностите да ангажирате допълнително потребителите си.

Има няколко въпроса, които можете да си зададете, за да намерите целта си. Ето някои от въпросите.

  • Каква промяна искате да направите?
  • Какво те прави уникален?
  • Защо трябва да ви се вярва?

Можете да използвате въпросите по-горе като отправна точка, за да започнете да определяте „защо“ във вашия бизнес.

2. Да бъдеш непоследователен

Уверяването, че марката ви е разпознаваема, също ви позволява да циментирате марката си и да стимулирате автентичността. Това дава на потребителите знак, че ви интересува как те възприемат вашата марка.

Неуспехът да представите бизнеса си по същия начин ще се отрази негативно на марката ви. Не искате това да се случи за идентичността на марката, за която сте работили толкова усилено. Може да е по-голямо предизвикателство за вашите потребители да проверят дали вашата марка сте вие.

Пример за последователност на марката в големите марки е логото на Gap от 2010 г. Новото лого беше запазено само седем дни и си спечели гнева на публиката, тъй като беше напълно различно и не отговаряше на идентичността на марката. Някои публикации дори нарекоха проекта катастрофа заради реакцията, която получи. айк

3. Забравяне за насоките за стил

Един фактор, който помага за предизвикване на непоследователност, е липсата на насока за стил. Това е документ, който стои като правилник за това кои дизайнерски елементи съставляват вашата идентичност.

Наличието на ръководство за идентичността на вашата марка е удобен инструмент. Помага ви да сте сигурни, че дизайнерът, с когото работите, независимо дали е вътрешен или на свободна практика, ще знае кои дизайнерски елементи са на марката и кои не.

Без това може да ви е трудно да намерите правилния дизайн или да се борите с ревизии. Като за начало можете да създадете насока за стил на марката, като имате следното.

  • Варианти на лого и дизайн
  • Типография
  • Цветове (RGB и CMYK)
  • Активи в социалните медии
  • Бланки на документи

4. Без проверка за оригиналност

Не бъдете имитатор. Искате да сте сигурни, че дизайнът на вашето лого и други активи на марката не приличат на други марки. Нормално е да се вдъхновявате от другите, но това не означава, че можете да направите идентичност на марката, която изглежда точно като друга компания.

Вашата марка може да пострада, тъй като може да обърка аудиторията. Освен това може да ви изложи на риск от нарушаване на търговска марка и авторски права.

Един от начините да избегнете това е чрез проучване. Можете да търсите обратно изображение с помощта на Google. За да направите това, трябва да отидете в Google Images и в лентата за търсене ще видите икона на камера. Натиснете иконата и ще имате възможност да използвате или URL адрес на вашето лого, или директно да качите файла. Започнете да оцветявате резултатите, за да видите дали има идентична версия на вашето лого.

Като алтернатива можете да отидете на уебсайтове с бизнес директории и да разгледате марките във вашата индустрия. Също така помага да проверите вашите преки и местни конкуренти за допълнителна мярка.

В случай, че видите подобен дизайн, искате да направите корекции в идентичността на вашата марка, за да изглеждате по-оригинални.

5. Липса на целева аудитория

Колкото и грубо да е да чуете това, не всеки ще ви обърне внимание. Ето защо няма смисъл да се опитвате да угодите на всички. Марката трябва да идентифицира аудиторията, която иска, и да промени начина, по който комуникира и се представя, за да се хареса на целта си.

Например, ако вашият бизнес е фокусиран върху Baby Boomers, идентичността на вашата марка трябва да се състои от елементи, които те харесват. Искате да запазите дизайна прост и лесен за четене. В противен случай те може да се почувстват отчуждени и да изберат да не научават повече за вашата марка.

Започнете да стеснявате аудиторията си, като оцените нейните демографски данни като възраст, пол и ниво на образование. След това можете да създадете личност на купувача, която е полу-измислено представяне на тях. Това ще ви помогне да намерите общ език, който споделяте, и как можете да предадете посланието си.

Провеждането на пазарни проучвания също ви позволява да забележите нуждите, исканията и възможните промени на аудиторията. Това хвърля светлина върху техните интереси, харесвания и нехаресвания. Освен това имате възможност да провеждате анкети, за да получите по-важни отговори. Това е чудесно за марки, които изпитват трудности при намирането на определена част от данните.

Когато се направи правилно, можете да използвате това, за да накарате аудиторията си да ви обърне повече внимание.

Първите впечатления остават. Вашето бизнес лого е лицето на вашата марка. Ето защо искате да сте сигурни, че е възможно най-запомнящо се и привличащо вниманието.

Не всичко е само заради външния вид. Логотата също представляват вашите черти и бизнес цели. Публиката използва вашето лого, за да получи информация за това какво предлага или в какво е специализирана вашата марка.

Марките често се борят да намерят дизайн, който превъзхожда както по форма, така и по функция. Малките предприятия често жертват своя дизайн, за да не надхвърлят бюджета. Те или имат твърде сложен и пренаситен дизайн.

Задоволяването с лош дизайн може да ви накара да изглеждате непрофесионалисти и да изглежда, че не ви интересува как ви виждат клиентите ви. Тези проблеми могат да доведат до намаляване на въздействието на вашата марка и да направят вашето лого трудно запомнящо се.

Когато проектирате вашата търговска марка, било то с производител на лого или графичен софтуер, най-добре е дизайнът да е прост. Искате да балансирате елементите на дизайна и да се отклоните от детайлните илюстрации. Въпреки това, ако имате бюджет, можете да работите с графични дизайнери на свободна практика или дизайнерски фирми за по-цялостен подход.

Не се притеснявайте за съвършенството

Никой не успява от първия път. Дори най-известните марки все още имат своя дял от грешки. Но помага да бъдете информирани за възможни проблеми, които могат да възникнат в жизнения цикъл на вашата марка.

Да знаете как и какви проблеми да избягвате за вашата марка е от съществено значение за създаването на различен и печеливш бизнес. Освен това ви помага да спестите време и пари за решаване на проблеми, които можете да избегнете. Този списък с често срещани грешки при брандирането може да ви помогне да избегнете същите грешки.

Стела е автор на съдържание за DesignCrowd и BrandCrowd. Тя пише за брандиране, технологии, електронна търговия, дизайн и всичко между тях.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *