6 начина да увеличите празничните продажби и да ангажирате клиентите си

Това е сезонът за фирмите по целия свят да видят крайния резултат от своите отчети за приходите и разходите (печалби и загуби, или P&L) преминете от червено към черно! Черният петък е точно зад ъгъла и това е страхотно време да прегледате целите си за прогнозиране на продажбите и да разработите стратегия за постигането им чрез празничните си кампании.

И така, какво ще направи вашият бизнес, за да се уверите, че продуктите ви са на първо място, докато клиентите ви вземат решения за разходите от Черния петък и Кибер понеделника до края на годината?

Ето 6 начина, по които вашият бизнес може да създаде празнични маркетингови кампании, които да ви помогнат да увеличите празничните продажби през този сезон!

1. Предлагайте специални отстъпки на лоялни клиенти

Предложете специални отстъпки на вашите най-добри или най-лоялни клиенти за нещата, които купуват най-често. Защо не ги почерпите с празничен подарък от вас за тях? Предлагането на сделки, които не могат да откажат за нещата, които купуват най-много, е чудесен начин да кажете Весела Коледа, Честита Ханука или Честита Кванза на най-лоялните си клиенти!

Не забравяйте, че обикновено ви струва много повече да придобиете чисто нови клиенти, отколкото да задържите тези, които имате. Така че, ако наистина се обръщате към звездите си само веднъж годишно, уверете се, че е през празничния сезон. Един подход за увеличаване на празничните продажби може да бъде да предложите на тези лоялни клиенти още по-голяма почивка, когато препратят вашия бизнес към семейството или приятелите. . . и тези реферали правят покупка.

2. Персонализирайте имейлите до вашите клиенти

Особено за онлайн магазини, но за всеки бизнес, който има имейл адреси и някаква основна информация за историята на продажбите на своята клиентска база, е страхотно да можете да персонализирате имейлите, като включите тяхното име и уместен детайл. Може би са били клиент повече от година.

Може би винаги правят месечна поръчка. Ако винаги правят една и съща поръчка, персонализирайте имейла с предложение за артикул, който смятате, че биха искали въз основа на тяхната история на поръчките, и им кажете защо.

Сегментирането на имейл въз основа на историята на вашите клиенти или лични данни, като например тяхната рождена дата, ако я знаете, е мощен инструмент. Този подход напомня на вашите клиенти, че наистина цените тяхната лоялност. Работи добре за празнична маркетингова кампания, но също така е страхотна стратегия по всяко време.

3. Предлагайте сертификати за подарък

Може би сте автомобилен сервиз, фризьор, камериерка, професионален организатор или уеб програмист – как подарявате тези неща? С подаръчни сертификати, разбира се!

Кой не би харесал безплатна смяна на масло и гуми, нова прическа или почистване на къщата!?! (Знам, че бих, намек, намек.) Или може би имате тонове продукти и услуги и изборът на един е твърде труден! Дайте подарък по избор. Сертификатите за подаръци са страхотни чорапи и предлагат чудесна възможност за кръстосани продажби (вижте #2!).

Не усложнявайте прекалено нещата, но не пренебрегвайте силата на предлагането на онлайн опция за закупуване на сертификат за подарък, дори ако в крайна сметка все още изпращате физическо копие по пощата. Изпробвайте – популяризирайте ги в каналите си в социалните медии или в имейл списъка си.

Направете визуално привлекателен знак близо до вашия касов апарат, ако имате физически магазин. Може дори да провеждате разпродажба на карти за подарък, като предлагате обемна отстъпка или някакъв друг стимул (като например закупуване на сертификат за подарък за услуга и получаване на услуга безплатно или с отстъпка) за вашите редовни клиенти да ги купуват като подарък .

4. Кръстосани продажби!

Месеците, водещи до празниците, са чудесно време да предложите артикули, които да вървят с продуктите или услугите, които вашите клиенти вече купуват. Може би миналата година са купили красив комплект обеци за мама. Тази година предложете подходящото колие. Когато продавате спа пакет, предложете първокласния спа комплект за дома, който да върви с него като носител за сертификата за подарък!

Фризьорите могат да продават кръстосано комплект шампоан и балсам с качество на салона. Магазинът за ремонт на автомобили може да предложи джъмперни кабели или кутии за фиксиране – всичко това като хубави малки носачи или пълнители за подаръчни сертификати! Кръстосаните продажби са чудесен начин да добавите стойност към клиента и да увеличите празничните продажби.

5. Изпращайте идеи за подаръци

Колко пъти сте се спъвали с подарък за този труден за закупуване човек от вашия списък? Всички сме били там! Затова помогнете на клиентите си, като изпратите имейл пълен с идеи за подаръци съобразени с хората в техния списък със заглавия като: „подаръци за мама“, „страхотни подаръци за колеги“, „подаръци за съседи“ или „подаръци за пощальонците“.

Кои са най-популярните ви артикули и кой ги купува? Споделете тази информация с хората от вашия пощенски списък и те ще ви бъдат благодарни за това!

6. Предложете безплатна доставка или специални доставки

Кой не обича изненадите?!? Не се страхувайте да мислите извън кутията, за да увеличите празничните продажби. Ами ако този първокласен спа пакет и спа комплектът у дома бяха доставено на ръка с букет свежи цветя или кутия шоколадови бонбони?

Ами ако смяната на маслото е извършена на място в дома на получателя? Какво ще стане, ако подаръчна кошница с няколко буркана местно домашно сладко и пресни хлебни кифлички бяха доставени свежи в събота сутрин? Това няма ли да направи подаръка още по-специален?

Ако управлявате магазин за електронна търговия, не е тайна, че сте конкурирайки се с гигантски търговци на дребно като Amazon които предлагат повече възможности за избор и бърза, безплатна доставка. Какво ще направите, за да си струва чакането и да платите повече, или да намалите загубите си, ако предлагате безплатна доставка?

Начинът, по който изработвате клиентското изживяване около изчакването и получаването на покупката им, може да има голяма разлика в това доколко хората са склонни да платят за разходите за доставка или да чакат по-дълго, отколкото би трябвало, ако купуват от Amazon.

7. Изпратете картички или подаръци на настоящи и минали клиенти.

Може би да останете във връзка и да сте на съзнание е толкова просто, колкото да пожелаете на клиентите си Весели празници и да им благодарите за техния бизнес! Клиентите обичат да знаят те са оценени. Изпратете им a благодарствена картичка или специален подарък, който няма нищо общо с опитите да им продадете нещо – те ще ви харесат за това!

Бележка на редактора: Тази статия първоначално е публикувана през 2011 г. Тя е актуализирана през 2019 г.

Каролин Хигинс е президент и основател на Fortune Marketing Company. Нейната лична мисия е да помогне на малките предприятия да спрат да пилеят пари за реклами и промоции, които не дават резултати, и да помогне на собствениците на фирми да въведат ефективна маркетингова система, която ще привлече повече клиенти – постоянно. За повече информация относно Fortune Marketing Company посетете уебсайта или блога на Fortune Marketing Company.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *