6-те канала за дигитален маркетинг, които да дадете приоритет през 2022 г

Въпреки че е трудно да се обявят победители или губещи по време на тази пандемия, има определени индустрии, които са се възползвали от промените в потребителските навици.

Електронната търговия като индустрия нарасна доста през това време, по-специално в сегментите Храна и напитки, Здраве и фитнес, Дом и градина и Красота. Това е резултат от ускорената дигитална трансформация на много бизнеси.

Маркетингът не е изключение, тъй като много лични събития и бизнес конференции са отменени, търговците са принудени да адаптират своята дигитална маркетингова стратегия.

Значението на дигиталния маркетинг за малкия бизнес

Хората сега са по-свързани, поне онлайн, от всякога. Все повече и повече цифрови платформи и услуги продължават да се появяват, поради което наличието на дигитална маркетингова стратегия е много важно за малкия бизнес. Особено във време, когато повече хора са у дома и търсят по-удобни, ориентирани към клиента и рентабилни решения.

Дори ако вашият бизнес не продава продукти онлайн, все пак трябва да използвате дигиталния маркетинг като част от вашата комуникационна стратегия. Като се има предвид това, най-добрият начин да използвате цифровите канали е чрез фина настройка, за да отговарят на вашите бизнес цели. Дигиталното наистина може да бъде евтин и целенасочен метод за достигане до клиенти, но също така може да бъде и загуба на пари, ако не се подходи стратегически.

Кой е най-ефективният маркетингов канал?

По-долу са някои от най-добрите канали за дигитален маркетинг, които можете да започнете да използвате по време и след пандемията.

Когато потребителят въведе набор от думи в любимата си търсачка и впоследствие получи редица различни връзки, водещи до подходящо съдържание, това се нарича органично търсене. И ако този потребител реши да кликне върху една от връзките, които му се показват, това се нарича органичен трафик. Например, има много хора, които се интересуват да научат за най-различни неща. А интересът на хората към уроците се е увеличил с удивителните 72% по време на пандемията от COVID-19.

И така, как се възползвате от органичното търсене? Чрез създаване на съдържание, страници за продажби и описания на продукти около термини, които очаквате вашият целеви пазар да проучи. Има много повече, които влизат в него, но да знаете какво искат клиентите ви и да предоставите ресурси, продукти и услуги, които обслужват техните нужди, е първата стъпка.

За да започнете инициатива за органично търсене, вижте кой в ​​момента се класира за термините, за които искате да се класирате. Проверете заглавията на техните статии, структурата на страницата, към кои други сайтове водят връзки. След това адаптирайте тези функции към собствения си уебсайт за електронна търговия. Но потърсете отговори на по-конкретни въпроси, задълбочени ресурси и осигурете по-добро цялостно изживяване, за да извадите бързо конкуренцията.

2. Социални медии

Проучване, проведено през май 2020 г. в 20 различни държави, показва, че 42% от потребителите на социални медии прекарват повече време в социалните медии по време на пандемията от COVID-19. Както може би вече знаете, някои от най-популярните платформи за социални медии включват Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn и YouTube. Когато хората проверяват любимите си страници в социалните медии, има голям шанс да видят публикация за вашата компания, продукти или услуги с връзка Научете повече.

В действителност този тип трафик не е толкова труден за изграждане, но изисква често създаване на подходящо и ангажиращо съдържание. Това може да бъде трудно да се поддържа без специален служител, управляващ вашите социални канали, или организиран график за публикации. Но ако вашият бизнес има специализирана клиентска база, можете бързо да привлечете съдържание, за да стартирате вашето социално присъствие.

Ключът е, след като придобиете известно сцепление, винаги да поддържате връзка с аудиторията си. Осигурете ексклузивни промоции, достигнете до тези, които са най-ангажирани, и дори подчертайте вашите социални канали на уебсайта си.

Освен това потърсете пускането на платени реклами в социалните канали. Това могат да бъдат евтини кампании, насочени към определена ниша. И ако пускате и търсите реклами (които ще разгледаме малко по-късно), вашите социални реклами могат да допълнят вашето послание и да предоставят допълнителни допирни точки за потенциални клиенти.

3. Имейл маркетинг

Имейл трафикът е типът трафик, който се генерира както от вашите изходящи имейл кампании, така и от вашите имейл взаимодействия. Например, ако някой попадне на връзка, вградена в имейл и кликне върху нея, това трябва да го отведе направо до вашия уебсайт.

Едно хубаво нещо за имейл трафика е, че това е една от най-евтините опции, но също така е и една от онези опции, които могат да бъдат много ефективни, когато се правят правилно. Тъй като много хора все още са затворени в домовете си, е по-вероятно да четат имейлите им. Около 44% повече имейли се изпращат по време на пандемията от COVID-19.

Имайки предвид това, трябва да се опитате да използвате списъка си с имейли колкото можете по време на тази пандемия. Просто знайте, че повече фирми вероятно правят същото, което означава, че ще трябва да тествате и прецизирате комуникацията си. Вашите теми, въведения и дължина на имейла могат да направят разликата между реализация и непрочетено съобщение.

4. Реферали

Рефералите представляват трафик, препратен от един уебсайт към друг и предоставят чудесна възможност да превърнете еднократните посетители в лоялни клиенти. Например, ако имате лоялна клиентска база, която наистина харесва вашите продукти или услуги, можете да предоставите купон за половин намаление, който те да споделят с приятели и семейство. Ето защо да направите вашите клиенти щастливи трябва да бъде приоритет, тъй като те могат да станат вашите най-големи защитници на продажбите.

Освен предоставянето на споделени промоции и предимства, можете също да потърсите партньорство с други фирми. Рекламирайте взаимно в уебсайтовете на другия, работете върху съвместно брандирани продукти или провеждайте социални състезания заедно между вашите последователи. Това е прост, евтин и продуктивен начин да се разклоните към установена, но допълваща се аудитория.

Платеният маркетинг при търсене включва неща като Pay-Per-Click, GeoMarketing, GeoFencing, банерни реклами, усилване на публикации в социалните медии и др. Основната разлика между стратегията за органично търсене и стратегията за платено търсене е, че последната изисква да платите за няколко различни неща. Това включва всяка реклама, всеки дисплей, всяко посещение и всяка реализация.

Въпреки факта, че GeoFencing (насочване към клиенти в рамките на конкретно географско местоположение на вашия физически бизнес) в момента трябва да остане на заден план, все пак трябва да помислите да инвестирате част от маркетинговите си пари в платена реклама. Започнете с малко, изпробвайте различно рекламно копие, целеви страници и насочване, за да намерите най-рентабилната комбинация.

Оптимизирането на вашите платени реклами може да отнеме известно време, но можете постепенно да увеличите или намалите разходите си въз основа на действителните резултати. По същество това е по-малко рисков метод, който лесно може да стане по-ефективен от традиционното рекламиране с течение на времето.

6. Партньорски програми и дистрибутори на трети страни

Някои други канали, които можете да използвате, включват партньорски програми и дистрибутори на трети страни като Etsy, Rakuten, Amazon и eBay. Това е чудесен начин да покажете вашите продукти и услуги на установени платформи, за да спечелите видимост, доверие и допълнителни продажби.

Имайте предвид, че няма да можете да получавате сто процента от всяка продажба, която правите чрез тези канали. Това все още е потенциално по-добро от плащането предварително за реклами и може да помогне за привличането на напълно различна аудитория, която може да не ви намери иначе.

Кой маркетингов канал е най-важен?

Първо и най-важно, всеки един от гореспоменатите дигитални маркетингови канали е важен по свой начин. Всички те имат свои собствени цели и предимства, но от вас зависи да определите кой канал е най-подходящ за вашия бизнес. Също така е важно да се отбележи, че различните канали за дигитален маркетинг се захранват един от друг, което може да помогне да направите едно усилие жизнеспособно за множество канали.

Най-доброто, което можете да направите, е да започнете с пазарен анализ, за ​​да определите кои платформи предпочитат вашите клиенти. След това задайте конкретни цели, ключови показатели за ефективност (KPI) и бюджети за вашите дигитални маркетингови усилия. Както винаги, можете да се върнете към по-широката си бизнес стратегия и прогнози, ако не сте сигурни, и да започнете, като подкрепите текущи инициативи. Важното започва сега, защото дигиталния маркетинг и комуникациите са тук, за да останат и бързо се превръщат в приоритет.

Като главен изпълнителен директор и съосновател на Traktion, аз съм страстен да помагам на бизнеса да се мащабира с правилния талант за растеж. Имам над 5 години мащабиране на пазарни бизнеси в 3 държави, като започнах кариерата си като част от екипа за стартиране на Uber в Индия. Също така съм съосновател на платформата за P2P събития Lemonade.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *