7 интелигентни маркетингови хода в социалните медии за местния бизнес

Защото Facebook не е само за парти снимки

Използването на социални медии за привличане на нови клиенти и задържане на настоящите може да бъде доста балансиращ акт. Без каквото и да е онлайн присъствие, вашата компания пропуска огромна клиентска база. Но бизнес, който затрупва читателите с твърде много публикации, може също да отблъсне клиентите. Кой е най-добрият начин да ангажирате аудиторията си онлайн – без да ги карате да натискат бутона за премахване на приятелството?

По много начини можете да култивирате присъствие в социалните медии, като имитирате взаимоотношенията, които работят в реалния живот. Представете си нетуъркинг събитие: бихте ли предпочели да говорите с човек, който ви ангажира в приятелски разговор за вашата сфера, или с човека, който прекарва всеки дъх в опити да ви продаде нещо? Чрез култивиране на приятелски отношения с вашата аудитория в социалните медии, вашият бизнес може да поддържа клиентите заинтересовани и ангажирани. Воденето на разговор с вашата публика, вместо просто да им „говорите“, може да помогне много.

Запомнете: вие се опитвате да достигнете до клиенти, разбиращи се в технологиите, много от които живеят и дишат в социалните медии. Публикуването на натрапчиво, достойно за споделяне съдържание в подходящите канали може само да помогне за развитието на вашия бизнес. И когато се съмнявате, снимките на котки вероятно са добра идея. То е интернет, в крайна сметка.

1. Предлагайте изключителни оферти

Всеки обича изгодните сделки и вашите последователи в социалните медии вероятно ще реагират добре на отстъпки и сделки. „Ако дадете на своите последователи в социалните медии ексклузивни сделки и промоции, можете да развиете по-голяма аудитория“, написа предприемачът и главен изпълнителен директор AJ Agrawal за Inc. Вашите клиенти са по-склонни да останат ангажирани с вашата марка, когато има потенциални сделки. Да се ​​чувствате като „вътрешен човек“ с изключителни отстъпки е допълнително предимство. Например, ако имате страхотни купони, които са само предлагани на вашите сайтове за социални медии, вашите клиенти ще бъдат по-склонни да натиснат бутона „Харесва ми“. Онлайн сделките са чудесен начин вашата компания да спечели лоялни клиенти с относително малко усилия.

2. Бъдете аналитични

Съобщенията ви достигат ли до правилната аудитория? Насочването на вашите социални медии към хората, които е най-вероятно да станат ваши клиенти, е най-добрият начин да извлечете максимума от усилията си. За щастие има лесни начини да проследите обхвата на вашите съобщения. Както Дрю Хендрикс обясни в Форбс„съществуват и стотици инструменти за анализирам успехите и неуспехите на вашата кампания в социалните медии” и можете да ги използвате, за да гарантирате успеха на вашата кампания. Като се задълбочите в тези данни, за да създадете приложим план за достигане до вашата целева аудитория, можете да накарате социалните медии да работят за вас по най-добрия начин. Когато става въпрос за изпращане на вашето съобщение до правилните хора, повече данни винаги е нещо добро.

3. Свържете повече, отколкото да продавате

Въпреки че може да е изкушаващо да правите всяка публикация за вашия продукт или услуга, постоянната реклама може да отблъсне някои клиенти. Както отбеляза изпълнителният директор Иън Милс в Huffington Post, „Експертите препоръчват съотношение 80/20, като само 20 процента от вашето съдържание е рекламни в природата, а останалите 80 процента се състоят от съдържание, което наистина интересува вашата аудитория и я ангажира в разговори. Това ще помогне на вашата аудитория да бъде ангажирана, без да изчерпва търпението им, което ще доведе до тяхната отдаденост на вашата марка в дългосрочен план. Ако се занимавате с продажба на съдове за готвене, например, публикуването на креативни рецепти или готварски съвети може да бъде чудесен начин да задържите интереса на потенциалните си клиенти.

4. Правете коментари

Социалната част на социалните медии е от решаващо значение и много малки и средни предприятия би било добре да се включат в разговора. Както каза звездата на социалните медии Гари Вайнерчук в Ню Йорк Таймс„Слушането е на точка. Затова излетях. Отговарях на въпроси на хората, създавах контекст и т.н. След това те кликваха върху моя профил и виждаха кой съм и какво правя, и така го построих, бавно и стабилно.” Вашият екип може да следва ръководството на Vaynerchuk и да взаимодейства с вашите клиенти онлайн колкото е възможно повече. Като коментирате техните коментари, например, или бързо отговаряте на въпроси, можете да помогнете на вашия бизнес да се почувства по-човешки и личен.

5. Създайте съдържание, което може да се публикува повторно

Не е нужно да правите всеки туит достоен за Пулицър, но влагането на време и усилия в публикациите ви си заслужава. Както написа предприемачът и главен изпълнителен директор Сюзън Гунелиус Business Insider“Колкото повече невероятно съдържание, което публикувате онлайн чрез вашите профили в социалните медии и брандирани дестинации, толкова повече хора ще искат да го споделят с публиката си.“ Ако публикациите ви са забавни, проницателни или по друг начин са интересни за четене, тогава има по-голям шанс работата ви да бъде споделена – което на практика е безплатно представяне за вашата компания. Въпреки че може да не сте в състояние да създадете публикация, която да стане напълно вирусна, използването на привличащи вниманието заглавия и обмислено съдържание може да помогне на вашите публикации да се откроят от тълпата.

6. Публикувайте правилно

Това може да звучи като безсмислено, но разбирането на основите на вашата социална медийна платформа и съответното публикуване може да извърви дълъг път към създаването на изпипано съдържание. Да знаете „как да използвате социално съдържание на всеки уникален канал за постигане на максимални резултати” е ключов фактор в играта за маркетинг в социалните медии, както пише Мишел Кроули в Щастие. Една дълга публикация може да се представи по-добре във Facebook вместо в Twitter, докато кратко видео може да е подходящо както за YouTube, така и за Vine. Освобождаването на основите на публикуването може да извърви дълъг път по отношение на поддържането на аудиторията ви щастлива. Правилното оразмеряване на снимки, например, може да поддържа публикациите ви да изглеждат страхотно, а гарантирането, че връзките ви са активни, е голяма учтивост към вашата аудитория.

7. Слушайте повече, отколкото говорите

Или в този случай четете повече, отколкото пишете. Специалистите по маркетинг в социалните медии би било добре да „четат онлайн съдържанието на вашата целева аудитория и join дискусии да научат какво е важно за тях“, както пише експертът по маркетингови комуникации Сюзън Гунелиус Предприемач. Да сте в крак с новостите във вашата област, независимо дали сте специализиран магазин за вино или кетъринг бизнес, е чудесен начин да останете на върха на темите, които ще привлекат интереса на вашия читател. Освен това ще знаете кои теми са били унищожени и това ще улесни екипа ви да произвежда ново съдържание. Това е лесен навик, който ще ви помогне да създадете най-целенасоченото съдържание за вашата аудитория.

Последвайте ни в Twitter @joinhomebase за повече съвети относно маркетинга в социалните медии за вашия бизнес.

setTimeout(функция () {
!функция (f, b, e, v, n, t, s) {
if (f.fbq) връщане;
n = f.fbq = функция () {
n.callMethod?
n.callMethod.apply(n, аргументи) : n.queue.push(аргументи)
};
if (!f._fbq) f._fbq = n;
n.push = n;
n.loaded = !0;
n.version = ‘2.0’;
n.queue = [];
t = b.createElement(e);
t.async = !0;
t.src = v;
s = b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t, s)
}(прозорец, документ, ‘скрипт’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘289044868114522’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
}, 3000);

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *