7 начина, по които малките компании могат да изпреварят иновациите в големите корпорации

Иновациите имат силата да тласнат дори най-малките фирми към успех, но достатъчно ли е, за да им помогнат да се справят с най-големите корпорации?

Не е лесен въпрос за отговор, но всичко, което трябва да направим, е да помним, че много компании, управляващи света днес, са започнали като малки предприятия. Визионерите зад тези компании са били новатори. Те удрят по печелившите формули, а останалото, както казват, е история.

За предприемачите е по-лесно да стартират стартиращи фирми днес, отколкото за онези фирми от миналото. Можете да се свържете със свят от бизнес възможности от вашия лаптоп, да използвате изобилие от онлайн инструменти за управление на операциите и да рекламирате марката си пред милиони аудитория чрез социални медии (като Quire, модерна платформа за управление на проекти казва„създаване е едно нещо: Да уведомиш хората за това е друга история“).

Въпреки това иновациите остават ключов фактор за извеждането на всеки бизнес към глобален успех – така че как малките компании могат да изпреварят иновативните големи корпорации?

Имайки това предвид, ето седем начина, по които можете да използвате иновациите, за да се конкурирате с по-големите фирми.

1. По-бързо изпълнение на концепцията

Удряне на неустоима идея е невероятно вълнуващ момент за всеки малък бизнес. Но всъщност провеждането на изследвания и разработки, за да се доведе това от етапа на концепцията до продаваем продукт или услуга, е дълъг и предизвикателен процес.

За щастие обаче все още е много по-лесно за малкия бизнес, отколкото за по-големите компании.

Защо? Защото има по-малко обръчи за прескачане. Една идея за продукт или услуга не трябва да отива при екип от ръководители и акционери за одобрение, някои от които може да се намират на другия край на света в различна часова зона. Няма нужда да ги чакате за обсъждане бизнес планапреценете как се вписва в графика, бюджета и т.н. и прокарайте идея през комисията.

За малкия бизнес реализирането на идея може да бъде толкова просто, колкото един служител да се обърне към мениджъра, за да формулират стратегия заедно. Това означава, че можете да разпространите иновациите си в света по-бързо от по-големите конкуренти – и да се утвърдите като сила, с която трябва да се съобразявате, Давид на техния Голиат.

2. По-малка работна сила + по-тесни връзки = по-силна екипна работа

Изследванията показват, че средният американски малък бизнес има по-малко от 100 служителии тези работници са отговорни за създаването на повече нови работни места, отколкото по-големите компании с над 500 служители.

Колкото по-малък е вашият екип, толкова по-близки са те. Всеки, който има опит в малък бизнес (включително този автор) знае, че е лесно да създадеш тесни връзки с хора от цялата работна сила, когато има само няколко десетки от вас на място.

В резултат на това по-малките компании са по-склонни да се обединят и да се хвърлят в постигането на обща цел, отколкото по-големите. Също така е по-лесно за мениджърите и ръководителите на екипи да информират персонала за иновациите, защо имат значение и какви ползи означава успешното стартиране на продукт или услуга за всички.

3. По-бързо адаптиране към технологичните революции

Иновациите могат да означават големи промени в начина на работа на вашия малък бизнес. Това може да се дължи на факта, че са необходими повече хора за провеждане проучване на пазара отколкото обикновено (например), или инструментите за управление на проекти, на които обикновено разчитате, са твърде тромави, за да поемат преработения работен процес, необходим за постигане на целите навреме.

За щастие промяната и адаптирането към установените процеси е по-малко предизвикателство за по-малките компании.

Може да имате само няколко отдела, всеки от които се състои от трима или четирима души, които да актуализирате. Можете да започнете да използвате нови платформи и стратегии с по-малко смущения: преходът е по-лесен за преговори, без да има опасност компания със стотици служители да спре.

4. По-силен стремеж към иновации

Големите корпорации, които са установили сигурна опора в своята индустрия, нямат много причини да правят иновации: най-успешните марки с продукти или услуги с постоянно високо търсене вече са спечелили джакпота, така че защо дават приоритет на иновациите?

Това може да е доста опростен начин на мислене, но е вярно. И затова малките предприятия имат повече стимул да наемат работници, способни да мислят извън кутията и да откриват ценни възможности за творчество.

Стартиращите и развиващите се компании трябва да имат предвид произхода на служителите при наемане. Били ли са отговорни да помогнат на предишни работодатели да се развиват по нови, вълнуващи начини? Имат ли умения, които могат да се окажат полезни за концептуализиране на революционни идеи?

Идентифицирането на личните способности и таланти на работниците може да помогне на малките предприятия да намерят новатори, дори ако те не притежават непременно официалните квалификации, които очаквате. По-големите компании са склонни да се съсредоточат върху намирането на хора, които отговарят само на техните внимателно дефинирани критерии – и те могат да изпуснат поради това.

5. Иновативното мислене стимулира растежа в цялата компания

Правилната иновация може да преобрази цялата траектория на вашата компания. Може да пуснете на пазара продукт, от който потребителите дори не осъзнават, че имат нужда, но изглежда не могат да живеят без него.

И това е добра новина за целия бизнес. Повече приходи означава повече пари за обикаляне на по-малък екип, да не говорим за подобрено оборудване и съоръжения. Повече доверие и информираност за вашата компания означава, че служителите стават и по-привлекателни кандидати за бъдещи роли.

Възприемането на този начин на мислене може да насърчи целия ви екип да допринесе за стартирането на иновация: всеки трябва да може да помогне по свой начин. В големите корпорации всеки е просто зъбно колело в огромна машина и шансовете за по-големи доходи, които се просмукват към по-ниските нива на заплащане, са малки (най-малкото).

6. По-малко опасност при изпробване на недоказани идеи

Ако глобална марка има разрушителна идея, която ще погълне цялата им работна сила и ще означава промяна в посоката, действието по нея е много по-голям риск.

Те имат много повече пари за инвестиране, но и повече за губене. По-голямата клиентска база означава повече хора в зависимост от техните текущи продукти или услуги. А прибягването до кредитор за финансиране на недоказана идея може да повлияе на доверието в тях – само си представете въздействието върху тяхната репутация, ако иновацията се провали.

Малките предприятия не трябва да се тревожат за нищо от това. Имат по-малко хора, които зависят от тях. Те имат по-малко акционери, които да убедят. Те са изправени пред по-малка опасност от унищожаване на репутацията им и загуба на доходи от години.

Освен това може да бъде по-лесно да се спечели достъп до финансирането имате нужда, тъй като вероятно търсите по-малка сума. Може дори да успеете да намерите цялата необходима подкрепа с кредитна карта или две.

Накратко: Рискът е по-малък. Наградата е по-голяма.

7. По-близо до клиентите

Колкото по-голяма е една компания, толкова по-трудно може да бъде изграждането на силни връзки с клиентите.

Една от причините е, че сме склонни да гледаме на по-големите корпорации като на безлични, автономни машини. Вие сте само един потребител от милиони – защо биха ви обърнали внимание?

Друга причина е големият брой заявки за поддръжка и маркетингови задължения, които имат. Масовите марки се нуждаят от големи екипи, за да взаимодействат с аудиторията си по телефон, имейл, чат на живо и социални медии. Неизбежно някои клиенти ще бъдат оставени да чакат.

Това е голям проблем, когато почти половината от потребителите (в Северна Америка и Европа) ще изоставят марка, ако непрекъснато получават лошо обслужване.

По-малките предприятия обаче имат по-малко потребители, с които да се справят. А това означава, че можете да научите повече за това как вашият новаторски продукт или услуга ще им повлияе.

Малкият бизнес може да инвестира в аудиторията си повече и да разбере техните изрични болезнени точки.

Мисля за:

  • Харесват ли звука на вашата концепция?
  • Има ли пазар за вашата иновация?
  • Какви прозрения можете да придобиете, като разговаряте дълго с клиентите?

Отговорът на тези въпроси и доближаването до вашата аудитория може да стимулира иновациите, като ви помага да се конкурирате с по-големите марки.

Малки и средни предприятия за победа

Стартирането на стартиращ бизнес или извеждането на вашия малък бизнес на следващото ниво е плашеща перспектива. Пазарът е по-конкурентен от всякога, клиентите имат по-голяма гама от възможности за избор и безброй хора разполагат със средствата да предоставят идея като вашата на купувачите.

Но има много място и възможности за малките предприятия да направят новаторски път към успеха. Следвайте съветите, разгледани по-горе, за да насърчите иновациите във вашето предприятие и да обедините екипа си в обща цел: да еволюирате от аутсайдера в голям играч.

JT Ripton е бизнес консултант и писател на свободна практика от Тампа. JT е писал за компании като T-Mobile и други. Можете да го последвате в Twitter @JTRipton.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *