7 причини да създадете представяне на една страница, преди да планирате

Бизнес представяне или асансьорна стъпка е не само ключов инструмент за получаване на инвестиции, но и един от най-добрите инструменти, които можете да използвате, за да изясните бизнес концепцията си, да я повторите през различни варианти и да намерите бизнес модел, който работи и ще се превърне в печеливша компания.

Но не трябва ли да имате солиден бизнес план, преди да изградите представяне? Не мисля така. Ако мислите за вашето представяне като инструмент за разработване на стратегия, вместо просто средство за продажба на идеи на инвеститори, ще откриете, че има много причини, поради които трябва да започнете с представянето си и да разработите официален бизнес план (ако имате нужда от такъв) по-късно.

Това не означава, че не трябва да имате план. Това би било като да се опитвате да отидете на пътуване без карта.

Традиционният бизнес план просто не е правилният формат за изясняване на вашата първоначална бизнес стратегия. Проблемът с бизнес плановете не е процесът на планиране, а форматът на изхода. Предлагам първо да напишете 1 страница Lean Plan – това е версията на бизнес плана за издигане.

Ето 7 причини, поради които трябва да разработите Lean план от 1 страница, преди да започнете да планирате:

1. Изграждането на Lean план е много по-бързо от писането на бизнес план

Вместо да се занимавате с часове или дори дни върху официален документ за бизнес план, Lean Plan ви позволява бързо да запишете идеите си в прост формат от една страница. Мислете за това като само за една стъпка напред от пословичната скица със салфетки на вашата бизнес идея.

2. Лесен бизнес план е по-лесен за получаване на обратна връзка

Ако искате да получите обратна връзка от бизнес партньори, колеги, потенциални клиенти или вашия съпруг, най-бързият начин да споделите вашата бизнес концепция с тях е с Lean план. Ако не харесвате идеята за писмен документ, бихте могли да постигнете същите цели с презентация с асансьор. Така или иначе, когато искате обратна връзка, вие искате нещо кратко и стегнато, което бързо предава вашите идеи.

Краткият Lean план е по-вероятно да бъде прочетен и прегледан и е по-вероятно да получите обратна връзка от този процес, отколкото ако сте изоставили задълбочена теза на бизнес план, която ще отнеме значително време за четене и смилане.

3. Lean плановете са лесни за актуализиране

Когато получите обратна връзка, ще трябва да повторите и преразгледате вашата бизнес концепция. Предприемачите никога не оправят нещата от първия път и вие непрекъснато ще се учите, докато говорите с потенциални клиенти и бизнес партньори. Вместо да актуализирате голям документ всеки път, когато откриете нещо ново, актуализирането на Lean Plan отнема само няколко минути.

4. Lean плановете са директни и точни

Един добър Lean план ви позволява да представите цялата си бизнес концепция на една страница, което ви принуждава да бъдете кратки. Да се ​​научите да предавате идеите си ясно и директно е от решаващо значение, за да можете вие ​​и другите наистина да разберете същността на вашия бизнес.

5. Lean Plan е списък с вашите предположения, които се нуждаят от валидиране

Когато започнете за първи път, вашата бизнес концепция всъщност е просто a набор от предположения, които трябва да потвърдите. Вашите потенциални клиенти имат ли проблема, който предполагате, че имат? Харесват ли им вашето решение и готови ли са да платят за него? Какви тактики за маркетинг и продажби ще работят?

Докато потвърждавате тези предположения, вие ги оставяте във вашия план за икономична работа. Други предположения, които в крайна сметка се окажат грешни, бързо ще отпаднат от страницата.

6. Вашият Lean Plan ще служи като очертание или гръбнак на вашия подробен план

И под „подробен“ нямам предвид „дълъг“. Ако все пак трябва да създадете подробен документ за бизнес план за инвеститори или бизнес партньори, можете да използвате вашия Lean Plan от една страница като основна схема. Плановият документ просто ще се разшири и ще предостави повече подробности за всеки раздел – подробности, които не можете да поберете на една страница, но които е важно да споделите с читателите.

7. Никой наистина не чете дълги бизнес планове

Често срещан проблем с документите за бизнес план е, че те са твърде дълги и твърде подробни. Дори когато инвеститорите поискат документ за подробен план, шансовете са, че всъщност няма да прочетат всяка дума. Те може да прочетат определени раздели, но по-вероятно е просто да искат да видят дали сте обмислили детайлите на вашия бизнес, как ще работи и как ще расте.

Ето как изглежда Lean план от една страница:

Изображението тук е от LivePlan, но със сигурност бихте могли да направите нещо подобно сами. Всъщност разполагаме с безплатен шаблон за Lean Plan, който можете изтеглете тук и започнете да работите веднага.

Разбира се, може да има момент, когато имате нужда от официален документ за бизнес план. Кредиторите и инвеститорите може да поискат такъв. Освен това по-подробният план помага да поддържате екипа си на една и съща страница и може да се използва за изясняване на повече подробности за вашия бизнес модел, преминаване към пазарна стратегия, планове за маркетинг и продажби и подробности за продукта. Ако имате нужда от помощ при създаването на пълен бизнес план, вижте нашата публикация за писане на бизнес план.

Но спестете си много време и усилия и първо започнете с вашия Lean план. В крайна сметка това ще послужи като очертание на по-задълбочен бизнес план, когато трябва да създадете такъв.

Ако трябва да знаете какво трябва да включите във вашето представяне или презентационната версия на вашия Lean Plan, прочетете моята публикация за създаването на перфектния асансьор или разгледайте нашия колекция от ресурси за представяне в нашето пълно ръководство за представяне на асансьори.

И ако искате да получите помощ за бизнес планиране от професионалистите, разгледайте Консултации за бизнес план на LivePlan— ще получите писмен бизнес план за MBA след пет работни дни.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *