7 тенденции, които ще определят бъдещето на електронната търговия през 2022 г

Първото нещо, което повечето компании за електронна търговия направиха през февруари 2020 г., беше да разбият кристалните си топки и да изхвърлят прогнозите за търсенето, защото светът се очертаваше да прилича на нищо, което сме виждали досега. Тази несигурност все още съществува, но сега можем да се обърнем към нея, за да видим моделите и да зададем някои очаквания за 2021 г. Но дръжте зрънцата сол готови, защото никой не е съвсем сигурен каква ще бъде годината.

За да предложим каква помощ можем, съставихме списък от седем прогнози за електронната търговия през 2021 г. и какво означава това за големи и малки марки. Те се основават на елементи, които трябва да укрепят вашия магазин и да ограничат смущенията, като същевременно изграждат по-добри взаимоотношения с клиентите. Икономиката и вашите клиенти все още се променят, така че нека да видим на какво са ни научили движещите сили на промяната.

1. По-голяма социална интеграция

Маркетингът на електронната търговия има тенденция да следва по-широки продажби и социални тенденции, като дава приоритет на лесния достъп за своята иновация. Например публикациите и историите на Instagram, които могат да се пазаруват, позволиха на потребителите да проверят почти веднага и постигнаха значителен успех. Те доведоха до програма за магазини, която пристигна по време на кризата с COVID. Тези инструменти помогнаха на компаниите да увеличат общите си възможности за електронна търговия и да привлекат по-голям интерес от покорна аудитория.

Други социални канали също навлязоха в края на 2020 г. Партньорството на Shopify с TikTok е един ход, който привлича вниманието на марките и потребителите, тъй като рекламите могат да пристигнат в емисията на потребителя и са стилизирани като другото съдържание, което консумират.

Очакваме тази тенденция да продължи, тъй като потребителите остават вкъщи до 2021 г. и много увеличения на социалните медии през изминалата година се втвърдяват в по-постоянни навици. Мобилните устройства бяха често срещан начин за повишаване на ангажираността, а фокусът на TikTok върху мобилните устройства го направи място за наблюдение на социалната електронна търговия. Компаниите ще искат да наблюдават кои канали използва тяхната аудитория, но трябва да очакват да пренасочат част от по-традиционните си рекламни разходи към социално пазаруване и нови интеграции между канали за продажба и социални приложения.

2. Клиентите искат да се махнете от пътя

Характерна особеност на пейзажа през 2020 г. беше рязкото нарастване на цифровите инструменти за самообслужване. Задвижваните от човека чатботове и инструментите за телефонни услуги също се увеличиха поради необходимостта да останат отдалечени. Средният потребител харесваше тези опции преди, но сега повече от 75% от купувачите казват, че ги предпочитат, според McKinsey.

Същото изследване подчертава, че предпочитанието се простира до B2B и B2C клиенти и само 20% от B2B купувачите искат да се върнат към личните продажби. Това се противопоставя на много практики в пространството и показва, че ще трябва да изграждате взаимоотношения на уебсайтове и чрез съдържание. Взаимодействията вече са цифрови и предпочитанията на клиентите ще останат такива.

Изводът от електронната търговия за вкъщи е, че трябва да предоставите пътища, по които клиентите да пазаруват и изследват, като получават информацията, от която се нуждаят, за да вземат решение за покупка с минимално прекъсване. Пътуването на продажбите вече е самонасочващо, така че повечето допирни точки за човешко взаимодействие трябва да се управляват от клиентите. Щракването за обаждане или достъп до чатбот, туитването за услуга или възможността да планирате видеоконференция/демонстрация трябва да е в техните ръце.

Ровенето в доклада показва, че купувачите и продавачите очакват тези модели да се запазят поне през 2021 г., което ви дава много възможности да тествате и оптимизирате усилията, които вашите клиенти предпочитат.

3. Пазарните ниши стават по-голяма игра

През 2020 г. бумът на електронната търговия първоначално влезе в ръцете на най-големите дигитални пазари наоколо. Например, Amazon публикува най-големите си печалби в историята и вероятно ще издуха тази цифра отново.

Въпреки това печалбите на Amazon и тези на неговия основател и главен изпълнителен директор предизвикаха някои разговори за това как потребителите трябва да харчат парите си. Отношението на компанията към работниците, закъсненията и по-внимателното разглеждане на нейните бизнес практики карат малките общности да търсят другаде. Книжарниците са се превърнали в област, в която хората пренасочват своите долари, а пазарните ниши, които избягват гигантите, може да са по-примамливи за потребителите, които искат да дадат отплата на местната общност и по-малките предприятия.

Виждали сме го в маркетинга и продажбите за по-малки компании за електронна търговия и дори в някои B2B кръгове. Има желание да изглеждаме местни и да се фокусираме по-малко. За продавача присъствието в този по-малък мащаб също осигурява по-голяма гъвкавост за отговор на потребителските изисквания. Може да отвори значителни врати, особено ако позволите на вашата публика да стимулира опазването.

Това, което компаниите за електронна търговия трябва да наблюдават през 2021 г., е колко добре техните конкуренти могат да уловят нишови области и какво може или не може да бъде имитирано. Например, книжарницата Capitol Hill Books във Вашингтон се опита да повтори ексклузивните предложения на някои конкуренти за пазаруване, но имаше смесен успех. Тогава, един имейл от клиент се превърна в един от най-успешните си инструменти за продажба по време на пандемията от COVID-19.

4. Гласът ще даде приоритет на по-доброто купуване

Гласовите взаимодействия на устройства с и без екрани се увеличават значително благодарение на лични асистенти като Siri и Alexa. Вероятно сте виждали гласовото търсене и купуването като тенденция за наблюдение от няколко години и ще се съгласим, че пространството се разширява по вълнуващи начини за електронната търговия.

Въпреки това 2020 г. ни показа, че това е потенциална сила за електронната търговия, защото хората се чувстват комфортно да купуват чрез глас. Индустрията премина от очакване на тази тенденция до това, че 43% от собствениците на интелигентни високоговорители в САЩ използват технологията, за да направят покупка. Това са около 17 милиона американци.

За електронната търговия това означава да гарантирате, че вашето съдържание работи на интелигентни високоговорители. Направете това процес на преглед за всичко, което правите, от реклами за търсене и възможности до вашия уебсайт и дори имейли и оферти, които изпращате. Когато сте по-прости и по-лесни за разбиране, вие сте по-добър кандидат за продажби.

Много по-малки марки за електронна търговия не осъзнават, че тези инструменти за търсене често разчитат на Bing за заявки за търсене. Това трябва да ръководи усилията за маркетинг и развитие на сайт, поне отчасти. Това ще създаде допълнителна работа и акцент, но гарантирането, че вашето съдържание е правилно в Bing, може да ви помогне да постигнете някои допълнителни продажби в електронната търговия.

5. Динамичното ценообразуване ще подложи на задълбочен тест на данните

Динамичното ценообразуване отбеляза увеличение по време на пандемията и се очаква да продължи според компании с данни за това, като 3dcart. Това идва с голям потенциал за приходи и удовлетворение на клиентите. В същото време има значителен риск, ако клиентите ви възприемат като ценоразбивач или претърпят големи увеличения на цените по време на пътуването на купувача.

През 2021 г. се очаква марките за електронна търговия да извършват повече проучвания на конкурентите, информирайки цените и вероятните промени в доходността през годината. Възможността за улавяне на тези данни и повече потребителска информация ще улесни разработването на „ценова интелигентност“, позволявайки на бизнеса да максимизира приходите, като минимизира заплахите и канибализацията.

Търсенето и предлагането ще продължат да се променят. Това създава възможност за тестване на нови модели и методологии за динамично ценообразуване, а производителите на продукти за разузнаване на цените вероятно ще започнат да предлагат повече данни и инструменти. Търговците на дребно ще трябва да дадат приоритет на проследяването на показателите и прогнозите, включително как конкурентите коригират промоциите, които могат да прокарат нещо под обявената цена.

Клиентите също работят с динамично ценообразуване. Разширения за браузър – като Honey, Amazon Assistant и Invisible Hand – за проверка на цените в сайтове, прилагане на купони и дори проследяване вашето ценообразуване с течение на времето. Данните, достъпни за потребителските инструменти, ще информират тяхното пазаруване и крайния избор на доставчик.

Ако планирате често да коригирате цените, осъзнайте, че вашите клиенти през 2021 г. вероятно ще научат какво правите и може да ви възнаградят или накажат в зависимост от това колко добра сделка предлагате в сравнение с това, ако смятат, че ставате твърде алчни.

6. Клиентите ще искат повече информация за доставка и щрихи

Като доставчик на услуги за изпълнение на електронна търговия, специализирани в големи, тежки или обемисти артикули, ние от Red Stag Fulfillment проследяваме различни потребителски и фирмени заявки относно доставката и изпълнението.

Започвайки с данните за 2019 г., марките за електронна търговия отбелязаха увеличение на клиентите, които искат повече опции и информация за техните възможности за доставка. Клиентите искаха да видят различни цени и избор на скорост по време на процеса на плащане, плюс прогнози, докато пазаруват. Интегрирането с инструменти за колички позволи на мнозина да изчислят цената и все още отбелязват, че окончателните селекции разчитат на пощенските кодове на купувача.

Прозрачността беше ключът към началото на 2020 г. Тогава пазарът претърпя някои от най-големите прекъсвания на изпълнението в последно време. Местните и регионалните продажби беше по-малко вероятно да бъдат засегнати, но все пак видяхме увеличаване на търсенето на информация относно наличността, скоростите, надеждността и времето за обработка. Вашите клиенти започват да разбират всички аспекти на изпълнението и ще задават по-дълбоки въпроси от преди.

Марките за електронна търговия ще искат да научат как могат да предоставят информация и да автоматизират тези стъпки, като същевременно предлагат безплатни и бързи опции. Освен широките категории, те също питат за вашите специфични индустриални елементи. Луксозните стоки и чупливите продукти карат клиентите да изискват по-добро изживяване при разопаковане, което включва маркова доставка и вложки. Ако се насочвате към клиенти, които се грижат за здравето и планетата, бъдете готови да отговорите на въпроси относно вашата устойчивост в корабоплаването.

Безплатната доставка вече не е единственото нещо, от което марките ще се нуждаят, ако искат да бъдат възприемани като иновативни и предлагащи най-завладяващите опции за изпълнение.

7. Бързото вземане на решения може да бъде постоянна характеристика

Процесът на вземане на решения от страна на клиента ръководи другите фактори, които разгледахме за 2021 г. Потребителите стават все по-информирани и очакват да им предоставите различна информация и опции, като същевременно се срещате с тях там, където искат да пазаруват и играят. Когато решат, че вашият магазин е мястото, където ще харчат, пазаруването трябва да бъде лесно и ефективно, докато избират продуктите, изпращат и получават други подробности, които искат.

Вашите клиенти са на мястото на водача. Това също означава, че те са свободни да сменят платното във всеки един момент, а бумът на опциите за електронна търговия само прави това по-лесно. Прекъсването в продажбения път може да не е нещо, което те преодоляват сами. Компаниите за електронна търговия ще трябва да управляват очакванията и многократно да тестват, за да се уверят, че всичко работи и данните за възстановявания, връщания, доставка, продажби и други са винаги налични.

Въпреки че клиентите прощаваха много, след като направиха покупка през 2020 г., не е ясно дали ще прощават, преди да направят покупка през 2021 г. Вашата мисия е да им помогнете, без да получавате пътя, и да поддържате по-лесно пазаруване. Когато решат да купуват от вас, ускорете го и не им давайте шанс да променят решението си.

Подгответе се за още промени

В резултат на пандемията тенденциите в електронната търговия напреднаха с невероятно бързи темпове през 2020 г. И е вероятно промените, които изброихме тук, да продължат да се затвърждават като необходимост през 2021 г. Бъдете готови да се захванете с тях сега и да направите необходимите промени в поддържайте бизнеса си в електронната търговия конкурентоспособен. Има по-малко възможности за чакане и ако поне не обмисляте да се адаптирате към няколко от тези тенденции, скоро ще откриете, че се борите да не изоставате.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *