8 креативни начина да спечелите повече клиенти

Успешно стартирахте бизнеса си и изградихте солидна, макар и малка, клиентска база. Започването с малко има своите предимства; в края на краищата това ви даде възможност да развиете лоялни отношения с вашите клиенти. Досега сте имали време да отстраните всички пречупвания и сте уверени, че вашият продукт или услуга наистина е най-доброто, което вашият бизнес може да предложи.

Сега сте нетърпеливи да разширите и развиете бизнеса си. Но увеличаването на вашата клиентска база е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Как да получите повече клиенти за вашия бизнес? Попитах Съвет на младите предприемачи за техния принос, както и Тим Шумейкър, който оглави продажбите на канали тук в Palo Alto Software. От маркетингови тактики до по-добра работа в мрежа, опитайте тези съвети и гледайте как клиентската ви база расте бързо.

8 идеи, които да ви помогнат да увеличите клиентската си база:

1. Що се отнася до вашето представяне, излезте от зоната си на комфорт

Ако имате проблеми с разширяването на клиентската си база, може неволно да стеснявате фокуса си и с това да пропускате целта с потенциални нови клиенти. Ако представяте бизнеса си по същия начин, както винаги, не е изненада, че имате проблеми с достигането до нови клиенти.

„Вървете срещу зърното и се противопоставете на очакванията“, препоръчва Уесли Матюс от Маркетинг на високо ниво. „Продажбата е прехвърляне на доверие, така че вместо да разчитате на търговско представяне, което ви харесва, фокусирайте се първо върху изграждането на връзка с потенциалния клиент.“

Изграждането на доверие, казва Матюс, е един от ключовите начини за достигане до нови клиенти. „След като сте спечелили доверието им, вие сте спечелили и ухото им“, казва той. „В този момент можете да започнете да ги обучавате да разпознават превъзходната стойност на вашия продукт.“

2. Използвайте съществуващата си мрежа

Съществуващата ви мрежа може да е най-доброто място, до което да се свържете, тъй като тяхната добра информация ще ви помогне да увеличите клиентската си база.

„Бих препоръчал на бизнеса да развие основна група клиенти, които могат да правят препоръки; рефералите са силни потенциални клиенти“, казва Тим Шумейкър. „Бих им препоръчал да работят в мрежа възможно най-много в рамките на целевия си пазар. Например, ако те са магазин за велосипеди, тогава трябва да се опитат да се присъединят към възможно най-много групи, свързани с колоезденето.

Предприемач Дара Брустейн се съгласява: „Влезте в непосредствената си мрежа и определете кой може да е подходящ за вашия продукт или услуга“, казва тя. „Най-добре е да се съсредоточите върху най-ниско висящия плод в началото и за зареждане е по-вероятно те да препоръчат вашата компания в своите мрежи. Вече имате установено доверие във вашата мрежа, така че използвайте това.“

3. Изградете „карта на взаимоотношенията“

Тамара Нел от Водещата ниша препоръчва изграждането на „карта на взаимоотношенията“, която ще съпостави вашите най-силни връзки със областите, където има най-голяма нужда от вашия продукт или услуга. Тази карта ще ви помогне да насочите към кого трябва да се свържете, за да се докоснете до потенциални клиентски бази.

„Когато стартирах своята компания, аз създадох [a relationship map] и намери партньор, който запозна клиента, но не и ресурсите да свърши работата“, казва тя. „Партнирахме си и The Leading Niche беше основана. До ден днешен непрекъснато актуализирам картата на отношенията си, което води до нови възможности.“

4. Продължете да разширявате мрежата си

Въпреки че разчитането на съществуващата ви мрежа за разширяване на клиентската ви база е чудесно, в крайна сметка може да се окажете без нови потенциални клиенти. Когато се окажете в тази ситуация, може да се наложи да потърсите разширяване на вашата мрежа.

„Можете да имате страхотна идея и страхотна бизнес структура, но ако нямате контакти, които може да са заинтересовани да ви помогнат, е невъзможно да успеете“, казва Алфредо Атанасио от Uassist.ME.

Как се справяте с разширяването на вашата мрежа? „Посещавайте мрежови събития, присъединявайте се към организации, създавайте партньорства и гледайте как вашата мрежа расте“, казва той. След това ще се спрем малко повече на това.

5. Говорете на събитие или бъдете домакин на индустриално събиране

Имате много опит в своята област – защо не се включите в общността? Като споделяте своя опит и се включвате във вашата индустрия на местно ниво, вие ще имате възможност да разширите връзките си, както и репутацията си на лидер на мисълта във вашата индустрия.

„Първите ми клиенти дойдоха, като предложих да говоря безплатно или като домакин на семинар на бизнес събития, на които знаех, че идеалните ми клиенти ще присъстват“, казва Натали Макнийл от Тя поема света. „Започнах на местно ниво и след това ми бяха дадени по-големи възможности, които ме поставиха пред повече хора. Така стартирах начинаещия си бизнес.“

6. Добавете призиви за действие

На по-малко, по-незабавно действащо ниво, има много стратегии, които можете да предприемете с вашия маркетинг, които потенциално могат да привлекат нови клиенти. Добавете призив за действие за всяка маркетингова реклама, която изпращате – независимо дали е публикация в Instagram, седмичен бюлетин или един от вашите офлайн маркетингови стратегии.

„След като създадете маркетингов план, ще започнете да изпълнявате множество стратегии всеки ден“, казва Никол Муньос от Започнете да класирате сега. „Не е достатъчно просто да напишеш блог. След като бъде написано, трябва да добавите призив за действие, който ясно посочва как клиентите могат да работят с вас (т.е. „Регистрирайте се за моя…“). Направете това част от всички ваши речи и действия в мрежа.“

Призивите за действие не трябва да са сложни или да изискват много от вашите клиенти; често целта е толкова проста, колкото увеличаване на ангажираността. Попитайте ги за мнението им, предложете им да ви маркират с определен хаштаг или предоставете връзка, за да могат да се регистрират за вашите имейл актуализации.

7. Опитайте да предложите безплатни пробни версии на нови клиенти

Друга практична тактика за привличане на нови клиенти? Предложете им а безплатна пробна версия на вашия продукт. „Безплатните пробни версии са чудесен начин за пазаруване, тъй като привличат нови клиенти и събират добри отзиви и препоръки“, казва предприемачът Souny West. „Те също ви позволяват да получите повече обратна връзка за нови продукти и след това да направите подобрения, където е необходимо.“

Добре, това звучи страхотно, но как да ги превърнете в действителни завръщащи се клиенти? „Като предлагате безплатни пробни версии, можете да им покажете стойността на това, което предлагате, и да ги превърнете в плащащи завръщащи се клиенти по-късно“, казва Суни.

Внушете на този потенциален клиент стойността на вашия продукт и изяснете, че вашият продукт или услуга са наистина образцови. Направете това, предложете страхотна услуга и вероятно ще можете да ги превърнете в лоялен клиент.

8. Предоставете услугата си безплатно в замяна на казус или задълбочена препоръка

Ако сте бизнес, базиран на услуги, предлагането на вашата услуга безплатно, в замяна на клиента, който служи като „казус“ или предоставянето на подробна информация за ползите от вашата услуга, може да бъде чудесен начин да получите нови клиенти.

„Получаването на страхотен казус е един от най-добрите начини за стимулиране на много нов бизнес, тъй като предполага, че услугата ви работи и че имате доволни клиенти“, казва Obinna Ekezie от Ваканов. „В допълнение, обменът на стойност – услуга за казус – е чудесен начин за изграждане на доверие и получаване на солидна обратна връзка от клиента.“

Например, кажете, че предлагате услуги за лично обучение. Опитайте се да си партнирате с виден член на фитнес общността и да му предложите безплатна услуга в замяна на публикация в блог, в която се преглежда услугата ви в техния силно посещаван блог. Това има ефект на увеличаване на експозицията на марката, изграждане на доверие и надеждност във вашата област и, надяваме се, ще насочи много нови клиенти във вашата посока. Научете повече за как да поискате ценна обратна връзка от клиенти в тази статия.

Бриана е специалист по съдържание и дигитален маркетинг, редактор и писател. Тя обича да обсъжда бизнес, маркетинг и социални медии и е голям фен на Оксфордската запетая. Бри е жител на Портланд, Орегон, и рядко може да бъде открита на Twitter.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *