8 причини да имате бизнес план е важно за малкия бизнес + ВИДЕО

Наистина ли имате нужда от бизнес план? Заслужава ли си инвестицията на време и ресурси? Не можете ли просто да го махнете и да пропуснете целия процес на планиране?

Добри въпроси. Ето всичко, което трябва да знаете.

1. Важно е, ако търсите заем или инвестиция

Ако поискате финансиране от банка, ангелски инвеститор или рисков капиталист, те ще искат да знаят, че се справяте добре с траекторията на вашия малък бизнес.

Не е необходимо да пишете документ от 200 страници, но ще ви трябва нещо, което да предадете на вашия банкер или инвеститор, което показва, че има пазар за проблема, който вашият бизнес решава и включва вашия ключови финансови отчети и прогнози.

Вашият бизнес план трябва да улеснява разбирането на потенциални партньори и поддръжници от всякакъв вид бизнес модел и финанси. Още по-добре е, ако можете да представите данни визуално чрез диаграми и графики.

LivePlan прави това по-лесно, като ви превежда стъпка по стъпка през процеса на настройване и прогнозиране на вашите финанси – без сложни електронни таблици – така че можете да представите своите числа, чувствайки се уверени, че сте ги събрали правилно. Той дори автоматично ще създаде всички диаграми и графики, от които се нуждаете, за да можете да създадете впечатляващ план, дори ако никога преди не сте го правили.

2. Доказано е, че бизнес планирането ви помага да растете с 30 процента по-бързо

Писане на бизнес план не става въпрос за създаване на документ, който точно прогнозира бъдещето на вашата компания. Процесът на писане на вашия план е това, което е важно. Написването на вашия план и редовното му преглеждане ви дава по-добра представа какво трябва да направите, за да постигнете целите си и да бъдете успешни.

Бизнес планирането е свързано с редовна настройка цели, проследяване на напредъка ви към тези цели и извършване на промени в бизнеса ви, докато научавате повече за клиентите си.

Не е нужно просто да вярвате на нашата дума. Проучванията имат доказано, че компаниите, които планират и редовно преглеждайте резултатите си, наистина растат с 30 процента по-бързо. Освен по-бързия растеж, изследванията също показват, че компаниите, които планират, всъщност се представят по-добре. По-малко вероятно е те да се превърнат в една от онези печални статистики за фирми, които се провалят или имат такъв опит кризи на паричните потоци които заплашват да ги затворят.

3. Ще вземате големи решения за разходи с увереност

С разрастването на вашия бизнес някои от най-големите проблеми, които ще имате, са да разберете кога да наемете нови служители, кога да разширите дейността си на ново място или дали можете да си позволите голяма покупка.

Това са големи решения за разходии ако редовно преглеждате прогнозите, които сте набелязали във вашия бизнес план, ще разполагате с по-добра информация, която да използвате, за да вземате решения.

4. По-вероятно е да хванете критичните предизвикателства, свързани с паричния поток, рано

Другата страна на тези големи решения за разходи е разбирането и наблюдението на паричния поток на вашия бизнес. Вашият отчет за паричните потоци е един от трите ключови финансови отчета, които ще съставите заедно с вашия бизнес план. (Другите две са ваши баланса и твоят отчет за доходите (P&L).

Преглед на вашия отчет за паричните потоци редовно като част от вашия преглед на бизнес плана ще ви помогне да видите потенциалните предизвикателства на паричния поток по-рано, за да можете да предприемете действия, за да избегнете парична криза, при която не можете да платите сметките си.

5. Наличието на бизнес план минимизира риска ви

Когато тепърва започвате, има толкова много неща, които не знаете – за вашите клиенти, вашата конкуренция и дори за операциите.

Като собственик на бизнес сте се регистрирали за част от тази несигурност, когато сте започнали бизнеса си, но има много неща, които можете направете, за да намалите риска. Редовното създаване и преразглеждане на вашия бизнес план е чудесен начин да разкриете слабите си места – недостатъците, пропуските и предположенията, които сте направили – и да разработите планове за действие при извънредни ситуации.

LivePlan улеснява сравняването на вашите действителни стойности с вашите прогнози, когато свържете счетоводен инструмент като QuickBooks или Xero. LivePlan автоматично изтегля действителни данни в реално време, така че да не се налага да се борите с електронни таблици или по-лошо – да въвеждате ръчно данни, за да видите финансовото си представяне.

Оттам можете безпроблемно да коригирате своите прогнози и да правите корекции във вашия бизнес (маркетинг, стратегии за продажби, производство, инвентар), докато научавате кое работи и кое не.

6. Това е солидна основа за стратегическо планиране, приоритизиране

Вашият бизнес план е чудесно място да начертаете как вашите цели за продажби и приходи съвпадат с вашите бюджет на разходите. Очертаването на ясна връзка между това, в което инвестирате, и резултатите, които се надявате да постигнете, ще ви помогне да сте сигурни, че сте готови за успех.

Бизнес планът улеснява привличането на всички от вашия екип на една и съща страница. Ще можете да обясните с прости думи как мислите, че ще стигнете от тук до там.

Сплотяването на вашия екип, за да се приведе в съответствие с едни и същи приоритети, ще увеличи ефективността ви като цяло. Искате всеки от вашия екип да види голямата картина и да разбере по-големите ви цели. Нуждаете се от тяхното участие от самото начало и докато напредвате, искате да улесните проследяването и комуникацията за вашия напредък.

Ако всеки във вашия екип знае как тяхната част от работата влияе на по-голямата компания, толкова повече ще инвестират в постигането на вашите цели, защото ще знаят, че тяхната част от работата наистина има значение.

LivePlan създава лесно смилаеми отчети, които можете да споделите с екипа си, така че те да видят как всъщност вървят нещата. Този вид прозрачност помага на всички да планират и дават приоритети, свързвайки точките между тактическата работа и въздействието, което има върху вашите приходи.

7. Ще ви помогне да си поставите постижими цели и етапи

Всеки добър бизнес план очертава SMART цели и етапи. SMART цели са:

  • Специфични
  • Измерими
  • Постижимо
  • Уместно
  • Въз основа на времето

Ако създадете бизнес план, но пропуснете да прикрепите каквито и да било цели или етапи към него, това е много по-малко полезно. Ако си поставите цели и основни етапи за вашата компания и вашия екип, които не са в съответствие със стратегията, която сте формулирали във вашия бизнес план, ще ви е трудно да подредите екипа си около едни и същи приоритети.

Използвайте своя бизнес план, за да зададете етапи на високо ниво. След това използвайте тези етапи, за да създадете смислени цели и да насочите своите продажби и маркетинг стратегии.

8. Вашият бизнес план е актив, ако някога искате да продадете

По-късно може да решите, че искате да продадете бизнеса си или да се позиционирате за придобиване. Наличието на солиден бизнес план ще ви помогне да го направите случаят за по-висока оценка. Вашият бизнес вероятно ще струва повече за купувача, ако е лесно за него да разбере вашия бизнес модел, целевия ви пазар и общия ви потенциал за растеж и мащабиране.

Как да започнете

Важността да имате бизнес план и редовното му преразглеждане далеч надхвърля простото планиране и поставяне на цели. Ключът е просто да започнете. Наистина не е толкова трудно, колкото си мислите! Не е необходимо да е официален бизнес план, който е дълъг 200 страници или дори 20 и не е необходимо да прекарвате месеци на него.

Възможно е дори да се създаде бизнес план за по-малко от час. И има много налични ресурси, за да го улесните. Изтеглете нашия безплатен шаблон за бизнес план, и вземете a безплатен примерен бизнес план за вдъхновение.

За насоки по целия път, уроци и образователно съдържание, което да ви помогне да създадете своя бизнес план, вижте LivePlan.

Динамичният шаблон на LivePlan ви превежда стъпка по стъпка през процеса на планиране. С интуитивни въвеждания за попълване на празните места, прости, но мощни финансови прогнози и красиви бизнес планове, които впечатляват инвеститорите, ще преминете от шаблон към завършен бизнес план за нула време.

LivePlan премахва болката от целия процес на бизнес планиране, като ви помага да проследявате ефективността си, докато растете, определяйки задачите, от които се нуждаете, за да изведете бизнеса си на следващото ниво, и дори улеснява сравнението на вашия план с конкуренцията.

Kateri е лидер в иновативния маркетинг на марки и съдържание. Тя се ангажира да постави най-добрите думи в правилния ред, за да предостави висококачествени, откриваеми и полезни инструменти и ресурси в мащаб. Тя обича да изследва пресечната точка на технологиите, думите и хората, които движат културата на малкия бизнес.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *