Bootstrapping: Оксиморонно ли е финансирането на стартиращи компании?

Стартъп експертите наричат ​​това стартиране, когато предприемач започне нов бизнес без външна инвестиция. Това е норма, а не изключение.

Но не бихте разбрали тази идея от относителното изобилие от онлайн информация за стартиране, фокусирана върху получаването на външни инвестиции, и привидния недостиг на информация за стартиране без инвестиция. Статистиките са неясни, но съм почти сигурен, че повече от 90 процента от стартиращите бизнеси са стартирани.

Определение за стартиране

Какво е стартиране?

Предприемач дефинира стартирането като „to финансирайте стартирането и растежа на вашата компания с помощта или приноса на други.“ Инвестопедия казва, че това означава „да се изгради компания от лични финанси или от оперативните приходи на новата компания“.

Някои експерти казват, че все още е начална стъпка, когато някой използва пари назаем (заеми), обезпечени със собствените си лични активи, така че те запазват целия риск и цялата собственост.

Основателят на bootstrapping поема целия риск

Ако сами финансирате бизнеса си, вие поемате целия риск. Ако бизнесът ви фалира, губите личните си инвестиции в бизнеса. Но ако успеете, ще вземете и цялата награда.

За разлика от това, когато вземете инвестиции от рискови капиталисти или ангелски инвеститори, вие намалявате част от личния си риск, защото финансирате растежа на бизнеса си с парите на някой друг. Но също така обикновено се отказвате от дялов капитал във вашата компания.

Отказването от собствения капитал или някакъв процент от собствеността обикновено означава, че някой друг споделя изплащането, ако вашият бизнес се мащабира успешно и след това бъде придобит. Имайте предвид, че рисковите капиталисти и ангелските инвеститори обикновено се стремят да инвестират само в бизнеси, които са изградили стратегия за изход – те получават плащане, когато продадете своя бизнес с висока оценка. Вие също, но не толкова, колкото ако притежавате 100 процента от вашата компания.

Това е едно от нещата, които правят личния риск от стартиране толкова привлекателен. Вие запазвате пълна собственост и власт за вземане на решения във вашия бизнес. Ако искате да притежавате и управлявате здравословен бизнес през следващите 50 години – можете да го направите.

Повечето стартиращи компании всъщност не получават външно финансиране

В реалния свят по-голямата част от новите бизнеси в САЩ са стартирани.

Статистиката е оскъдна, но експертите като цяло са съгласни, че около 6 милиона нови предприятия стартират в САЩ средно на година. От тези, само около 70 000 стартъпите получават ангелска инвестицияи по-малко от 5000 получават рисков капитал. И банките дават заеми Заеми, гарантирани от SBA на по-малко от 100 000 стартиращи фирми годишно, като често се изискват неща като вашата къща като обезпечение.

Тези сравнително ниски числа подкрепят общата идея, че в действителност повечето стартиращи фирми и малки фирми не получават външно финансиране – огромното мнозинство са стартирани. Някои биха казали, че общата фраза „финансиране на стартиращи компании“ е оксиморон, тъй като толкова малко стартиращи фирми всъщност получават външно финансиране.

И така, откъде идват парите?

Стартиране не означава непременно започване от нищото, без никакви пари. Въпреки че дефинициите варират, повечето хора го наричат ​​стартиране, когато основател използва кредитни карти, или ипотекира дом, или залага някои други лични активи като обезпечение, за да заеме парите.

Това беше моят случай в ранните години на Palo Alto Software. Докато нараснахме до приходи над 5 милиона долара в първите дни, нямахме външни инвестиции, но жена ми и аз имахме три ипотеки по пътя и 65 000 долара дълг по кредитна карта в един момент. Наричам това стартиране, защото рискът беше изцяло върху нас (и направете каквото казвам, а не както направихме ние – вижте последната точка по-долу).

Как да накарате стартирането да работи за вашия бизнес

Най-добрият начин за стартиране е да се възползвате от ранни продажби или дори обещания за ранни продажби. Kickstarter е Мека за бутстрапъри защото могат да го използват, за да получат обещания или обещания за покупка с предварителни поръчки, преди да завършат продукта.

много консултантски фирми започнете с голяма ангажираност от първи клиент, което по същество е обещание за плащане. Направихме един продукт в Palo Alto Software, който беше финансиран от писмо за намерение от голям дистрибутор, обещаващ да купи 1000 копия веднага щом приключим.

И познавам хора, които са финансирали стартиращ бизнес с предплащания от корпоративни клиенти за a обслужващ бизнес. Случва се. Всъщност това се случва много по-често, отколкото бихте си помислили, ако се досетите от всички публикации в блога за привличане на инвеститори.

Докато сме на тази тема, помислете за това: Прочетете публикацията ми на 10 добри причини да не търсите инвеститори за вашето стартиране. Не че съм против ангелските инвеститори – направил съм повече от дузина ангелски инвестиции като член на местна ангелска група – но има много основателни причини да стартирам.

Колко пари са необходими?

Инициаторът харчи собствените си пари. Така че сме склонни да харчим по-малко, отколкото когато сме финансирани от инвеститори. Склонни сме да добавяме стойност чрез работа, често безплатно, вместо да плащаме заплати.

Също така сме склонни да харчим по-малко – и да харчим това, което правим по-внимателно – когато стартираме.

Ето някои точки от моята статия 10 урока, научени през 22 години стартиране (без обясненията, които последваха):

  • Изхарчихме собствените си пари. Никога не сме харчили пари, които нямаме.
  • Използвахме приходите от услуги, за да инвестираме в продукти.
  • Имахме нещо против първо паричен потокпреди растеж.
  • Поставяме растежа пред печалбите.
  • Ние наемаше хора бавно и внимателно.

И горе-долу така става.

Bootstrapper получава цялата награда

В крайна сметка е справедливо. Bootstrapper поема целия риск, така че тя или той също получава цялата награда.

Ако успеете да изградите компания без външни инвеститори, вие в крайна сметка я притежавате изцяло сами. Нямате инвеститори като шефове (имате клиенти, но това е друга статия). Можете да вземате свои собствени решения. Може да имате или да нямате борд на директорите, но ако имате, това не е заплаха за продължаването на работата ви. Ядеш това, което убиеш, така да се каже. Вие контролирате собствената си съдба.

Чувството е хубаво, когато работи. Може да е ад, когато не го прави. Мога да говоря от опит. Имах както ада на множеството ипотеки, така и вкуса на предстоящата гибел, и удовлетворението от изграждането на компания, която остава семейна собственост.

Не искам обаче да подценявате какво означава да поемеш целия риск. Стартирането може да съсипе живота ви, ако се обърка. Моля, направете това, което казвам тук, а не това, което аз направих.

Планирайте по-внимателно. Не се вкарвайте в дълбока дупка. Не залагайте пари, които не можете да загубите. Не залагайте на връзки, които не можете да си позволите да загубите. В моя случай, жена ми беше с мен във всички ключови моменти и споделиха риска. Ако я нямах на борда, нямаше да го направя.

Имате ли опит в стартирането или сте получили външно финансиране за вашия бизнес? Уведомете ни за това в Twitter @Bplans.

Бележка на редактора: Тази статия е публикувана първоначално през 2015 г. Тя беше актуализирана през 2019 г.

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *